حمله یمنیها به ریاض
ارتش و کمیتههای مردمی یمن شب گذشته ریاض، پایتخت عربستان سعودی را هدف حمله موشکی قرار داد. «یحیی سریع»، سخنگوی نیروهای مسلح یمن گفت، در یک عملیات گسترده موسوم به «موازنه پاسخگویی پنجم»، مواضع حساس در «ریاض» پایتخت عربستان سعودی هدف قرار گرفت. در حالی که عربستان نگران امنیت ریاض بود، نشست فرماندهان مزدوران سعودی در مارب، مرکز یمن نیز هدف حمله موشکی قرار گرفت.
خملات همزمان با پیشروی در مارب
این حملات علیه ریاض در شرایطی انجام گرفت که ارتش و کمیتههای مردمی یمن به 5 کیلومتری مارب رسیده و عربستان سعودی تلاش میکند از طرق مختلف از جمله انتقال عناصر افراطی از دیگر مناطق یمن به مارب و همچنین بهرهگیری از عناصر گروه تروریستی داعش مانع پیروزی نیروهای دولت نجات ملی در مارب شود. حمله موشکی به ریاض هشداری به آل سعود بود مبنی بر اینکه به فکر امنیت کشور خود باشد و به اشغالگری در یمن پایان دهد. در واقع، حمله موشکی به ریاض گامی برای پیشروی ارتش و کمیتههای مردمی یمن در مارب بود.
ناامن شدن آسمان عربستان
نکته دیگر اینکه؛ با حمله موشکی ارتش و کمیتههای مردمی یمن به ریاض، آسمان عربستان ناامن شد و برای ساعاتی پروازها از آسمان این کشور متوقف شد. در همین راستا نیز پروازهای ورودی و خروجی دو فرودگاه جده و ریاض متوقف شد. این موضوع نیز هشدار به آل سعود درباره تبعات ادامه جنگ علیه یمن است چرا که تکرار این حملات و تداوم تعطیلی فعالیت فرودگاهها ضربات سنگینی به اقتصاد عربستان وارد خواهد کرد. ارتش و کمیتههای مردمی یمن با حمله موشکی شب گذشته به ریاض، نشان دادند که جنگ در یمن وارد مرحله جدیدی شده است.
عربستان تحت فشار آمریکا در پرونده خاشقچی
موضوع دیگر این است که حمله موشکی به ریاض در زمانی انجام گرفت که عربستان سعودی تحت فشار ناشی از سیاست دولت جدید آمریکا قرار دارد. دولت آمریکا جمعه گذشته گزارش مربوط به پرونده قتل جمال خاشقچی را منتشر و اعلام کرد این جنایت با حمایت و دستور محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی انجام شده است. این گزارش سبب شد هم ولیعهد سعودی و حکومت عربستان تحت فشار قرار گیرد. بنابراین، میتوان گفت حمله موشکی به ریاض نیز فشار بر آل سعود را مضاعف کرده است.
به نظر میرسد یکی از علل سیاست دولت جدید آمریکا درباره جنگ یمن نیز ناشی از شرایطی است که اکنون در عرصه میدانی جریان دارد و همچنین ضعفها و تهدیدهایی است که اکنون عربستان سعودی مواجه است. دولت بایدن از یک سو حمایت از عربستان سعودی را در جنگ علیه متوقف کرده است و از سوی دیگر تلاش دارد با اقدامهای دیپلماتیک مانع سقوط مارب شود.
تغییر موازنه قدرت به نفع انصارالله
دولت بایدن تغییر موازنه قدرت در یمن به نفع ارتش و کمیتههای مردمی را درک کرده است. بنابراین، تلاش دارد عربستان سعودی را از باتلاق یمن خارج کند و از سویی نیز وجهه واشنگتن را در بعد هنجاری و حقوق بشری بهبود بخشد. با این حال، دولت بایدن درصدد این است که با ممانعت از سقوط مارب و در اختیار گرفتن کنترل آن توسط انصارالله، مانع برتری محسوس دولت نجات ملی در مقابل مخالفان و رقبا در داخل یمن شود.
با وجود این سیاست، به نظر میرسد یمن در ماه پایانی ششمین سال جنگ شاهد تحولات مهمتری باشد، تحولاتی که وزن و موقعیت دولت نجات ملی را ارتقا میدهد و عربستان نیز باید دغدغه بیشتری در خصوص امنیت داخلی خود داشته باشد. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
عربستان در تنگنای مارب
عملیات مارب؛ نبردی مهم در جنگ یمن