اوضاع در سودان از 25 اکتبر بحرانی تر شده است. «عبدالفتاح البرهان»، فرمانده ارتش سودان با کودتایی، ضمن برکناری نخست وزیر و اعضای شورای حاکمیتی، قدرت را در این کشور به دست گرفت. نظامیان، نخست وزیر را دستگیر و کابینه را منحل کردند و در این کشور حالت فوق العاده اعلام شد .
با گذشت بیش از دو هفته از کودتا در سودان، البرهان با صدور حکمی، دستور تشکیل شورای حاکمیتی انتقالی جدید در این کشور را صادر کرد.
براساس این حکم، البرهان رئیس شورای حاکمیتی، محمد حمدان دقلو، معاون البرهان به همراه الکباشی، عقار و عطا اعضای آن خواهند بود. اعضای غیر نظامی این شورا هم شامل نیکولا، ابوالقاسم محمد، یوسف محمد، سلمی عبدالجبار و عبدالباقی عبدالقادر است.
البرهان در حالی شورای حاکمیتی جدید را تشکیل داده است که این کشورهمچنان شاهد نافرمانی مدنی است و مراکز تجاری، شرکت ها و موسسات در خارطوم، پایتخت تعطیل هستند.
معترضان سودانی اقدام البرهان را خلاف آرمان های خود می دانند و مخالف اداره کشور به دست نظامیان هستند؛ به طوری که معترضان طی روزهای اخیر، با برگزاری تجمعات اعتراضی، ضمن محکوم کردن اقدام نظامیان، خواستار واگذاری مسالمت آمیز قدرت به غیر نظامیان و فراهم آوردن زمینه برای برگزاری انتخاباتی آزاد و امن در این کشور شده اند.
تظاهرات اعتراضی در این کشور در حالی برگزار می شود که نیروهای نظامی با سرکوب معترضان سعی در عادی کردن شرایط دارند. بر اساس اعلام کمیته مرکزی پزشکان سودان، دست کم پنج تظاهرکننده در جریان اعتراضاتی که روز شنبه علیه سلطه نظامیان برپا شد، به ضرب گلوله نیروهای ارتش کشته شدند.
به گفته اتحادیه پزشکان دموکراتیک، دهها هزار تظاهر کننده با تجمع در خیابان های خارطوم و دیگر شهرهای سودان، با سر دادن شعارهایی مانند «نه به قدرت نظامی» کناره گیری نظامیان از قدرت را خواستار شدند.
سخنگوی اتحادیه مشاغل سودان در این زمینه گفت: اقدامات البرهان غیرقانونی است و ما به اعتراضات میدانی ادامه می دهیم و جامعه سودان نیز به مقاومت در برابر این اقدامات ادامه خواهد داد.
همزمان، مداخلات خارجی در سودان نیز افزایش یافته است و بسیاری از سودانی ها بر سرکار آمدن نظامیان را حاصل مداخلات خارجی به ویژه در راستای منافع اسرائیل می دانند.
«شیخ حمد بن جاسم آل ثانی» نخست وزیر پیشین قطر در این زمینه گفت: آنچه در سودان اتفاق افتاده و می گذرد تنها یکی از اولین نتایج برنامه ریزی، هماهنگی و همکاری بین اسرائیل و یک کشور عربی است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی مداخله جویانه گفت: ما کانال های دیپلماتیکی را برای حل بحران خارطوم ایجاد کردیم و برای حل بحران تلاش می کنیم.
آنتونی بلینکن و عبدالفتاح البرهان، فرمانده کل ارتش سودان نیز در تماس تلفنی بر لزوم تشکیل هر چه سریع تر دولت انتقالی و اهمیت حفظ روند انتقال دموکراسی در سودان تأکید کردند.
میانجیگری ها برای پایان دادن به بحران نیز در حال انجام است. سودانی ها اعلام کرده اند تا روی کار آمدن دولتی غیر نظامی و برگزاری انتخاباتی آزاد، به تظاهرات خود ادامه می دهند.
از این رو به نظر می رسد شرایط سیاسی در سودان بسیار پیچیده شده است و اگر رایزنی ها برای حل بحران از طریق مذاکره ناکام بماند، چه بسا این کشور بار دیگر دچار جنگ داخلی شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
5 کشته در حمله ارتش سودان به معترضان سودانی
تظاهرات شبانه سودانیها علیه کودتای نظامی
تشکیل شورای حاکمیتی جدید در سودان