ایران پرس- عربستان سعودی در واکنش به اظهارات وزیر اطلاع رسانی لبنان درباره جنگ یمن، سفیر خود را از بیروت خارج کرد و سفیر لبنان را نیز از ریاض اخراج کرد. بحرین، امارات و کویت نیز خواستار خروج دیپلمات‌های لبنانی از این کشورها شدند.

علت این اقدام عربستان و سه کشور کوچک عضو شورای همکاری خلیج فارس علیه لبنان به اظهارات وزیر اطلاع رسانی لبنان باز می‌گردد. «جورج قرداحی» حدود یک ماه قبل از انتصاب به عنوان وزیر اطلاع‌رسانی لبنان در گفتگو با شبکه الجزیره به صراحت بر ضرورت توقف تجاوز به یمن تاکید کرد و گفت عربستان سعودی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس باید به جنگ بیهوده خود علیه ملت یمن پایان دهند. این مصاحبه، اما دوشنبه گذشته 26 اکتبر از شبکه الجزیره پخش شد و واکنش عربستان و سه کشور کوچک عضو شورای همکاری خلیج فارس را در پی داشته است. 

سوال این است که چرا این اظهارات قرداحی با واکنش تند سعودی‌ها و متحدان عرب آن مواجه شده است؟ اهداف این واکنش تند علیه لبنان چیست؟

تحت فشار قرار داشتن عربستان به دلیل وضعیت یمن

به نظر می‌رسد علت اصلی این واکنش مربوط به شرایط کنونی آل سعود در جنگ علیه یمن است. آل سعود به خاطر جنگی که وخیم‌ترین شرایط انسانی قرن 21 را در یمن رقم زده است، تحت فشار شدید منطقه‌ای و جهانی قرار دارند. آل سعود در باتلاق یمن گرفتار شده است و از سوی دیگر بحران انسانی یمن نیز به عاملی برای فشار علیه ریاض تبدیل شده است. دولت کنونی آمریکا نیز در چند نوبت از تداوم جنگ سعودی‌ها علیه یمن انتقاد کرد. در همین حال، به لحاظ میدانی، آل سعود شاهد پیشروی‌های ارتش دولت نجات ملی یمن به خصوص در مارب است. اظهارنظر قرداحی به معنای توجه مجدد افکار عمومی به جنایت سعودی‌ها در یمن و همچنین حق دانستن انصارالله بود زیرا انصارالله در حال دفاع از تمامیت ارضی یمن در مقابل سعودی‌ها است. به همین دلیل نیز آل سعود و متحدانش از اظهارنظر قرداحی خشمگین شدند. 

عربستان در صدد فتنه انگیزی علیه لبنان

عامل دوم در این خصوص مربوط به نگاه سعودی‌ها به تحولات لبنان است. عربستان سعودی از جمله کشورهایی است که ضمن نقض حاکمیت لبنان در تحولات داخلی این کشور مداخله دارد و تلاش بسیاری انجام می‌دهد تا حزب‌الله در ساخت قدرت لبنان جایگاه قوی نداشته باشد. برخی از عناصر نزدیک به عربستان همچنان در لبنان مشغول به فتنه‌انگیزی هستند که سمیر جعجع، رهبر قوات اللبنانیه از جمله این افراد است که پیش از خروج ولید البخاری، سفیر ریاض از بیروت، با وی دیدار نیز داشته است. سمیر جعجع جنایت الطیونه بیروت را روز 14 اکتبر رقم زد که 7 شهید و حدود 60 زخمی داشت. موضع قاطع سید حسن نصرالله درباره این جنایت و افشای هدف آن درباره ایجاد فتنه داخلی در لبنان، سبب شکست فتنه الطیونه شد. 

«وسیم بزی»، کارشناس سیاسی لبنان عنوان می‌کند: «این اقدامات عربستان در واکنش به اظهارات وزیر رسانه لبنان که یک ماه قبل از تشکیل دولت «نجیب میقاتی» بیان شده بود، نیست. ریاض اظهارات قرداحی را به‌عنوان پاشنه آشیل اقداماتی که می‌خواست با آن کمر لبنان را بشکند در نظر گرفته است و این موضع ضمن یک دستور کار بسیار بزرگتر از واکنش به اظهارات قرداحی است. شکست جنایت الطیونه در کشاندن لبنان به فتنه و اظهارات «ژوزف عون» فرمانده ارتش درباره اینکه سمیر جعجع در جنایت الطیونه دست داشته است و احضار وی به دادگاه، عربستان سعودی را وادار کرد به‌ دنبال راهی برای نجات این مهره خود در لبنان باشد، بنابراین اظهارات قرداحی بهانه‌ای شد تا عربستان از آن برای برافروختن آتش کینه خود در لبنان استفاده کند.» // 114

نویسنده: سید رضی عمادی