یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی روز جمعه دوم اسفند ماه (21 فوریه) در 208 حوزه انتخابیه سراسر ایران و همزمان با آن، اولین میان دورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در پنج حوزه انتخابیه برگزار شد.
اعلام رسمی نتایج این انتخابات به گمانه زنی های سیاسی و محافل مطبوعاتی پیرامون ترکیب مجلس یازدهم پایان داد.
این نتایج نشان داد طیف اصولگرایان (جبهه پایداری و ائتلاف فراگیر) در پایتخت و سایر استانها به اکثریت 290 کرسی مجلس دست یافته است.
بعد از اصولگرایان؛ نامزدهای مستقل توانستند جایگاه بعدی را در فرآیند کلی انتخابات به دست آورند و در نهایت طیفهای اصلاحطلب قرارگرفتند.
به این ترتیب ترکیب نهایی مجلس یازدهم را میتوان مجموعه ای با حضور اکثریت اصولگرایان و نمایندگان مستقل به عنوان اقلیت و شمار ضعیفی از طیف اصلاح طلبان در نظر گرفت.
در این انتخابات، «محمدباقرقالیباف» از چهره های فعال سیاسی در راس لیست منتخبان تهران قرار گرفت.
بعد از وی، منتخبان دیگری از بین سایر فعالان سیاسی همچون سید «مصطفی میرسلیم»، «مرتضی آقاتهرانی»، «الیاس نادران»، سید «محسن دهنوی» وسید «محمود نبویان» به مجلس یازدهم راه یافتند.
اصولگریان، اصلاح طلبان، نامزدهای مستقل و اعتدالگرایان به عنوان جریان های شاخص سیاسی در کشور شناخته میشوند که بویژه در انتخابات اخیر نقش به سزایی داشته اند.
انتخابات دوم اسفند هم از این قاعده مستثنی نبود و احزاب متمایل به این جریان ها تلاش کردند تا با تشکیل ائتلاف های همسو و ارائه لیست های مشترک؛ آرای مردم را بدست آورند.
در انتخابات مجلس دهم اصلاح طلبان توانستند 30 کرسی تهران را در اختیار بگیرند و در بسیاری از شهرها نماینده داشته باشند، اما عملکرد نه چندان مطلوب آنها در پارلمان باعث شد که مردم در این انتخابات اقبال چندانی به اصلاحطلبان نشان ندهند.
اکنون با اعلام نتایج انتخابات جایگاه جریان های مطرح سیاسی برای حضور در ترکیب مجلس یازدهم مشخص شده است.
نتایج این انتخابات نشان میدهد، بیشتر از دوسوم ترکیب مجلس دهم در مجلس یازدهم دچار تغییر شده است.
«سیداسماعیل موسوی»، سخنگوی ستاد انتخابات کشور، با بیان اینکه 13 نماینده فعلی مجلس هم به مجلس راه یافتند، اعلام کرد، سرنوشت 168 کرسی مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم تغییر میکند.
تعداد بالای نمایندگان مستقل درمجلس نیز نشان می دهد که دومین فراکسیون قوی مجلس متشکل از مستقلین خواهد بود.
اکنون با توجه به اظهارنظرهای منتخبان کنونی؛ نحوه تعامل مجلس آینده با دولت از موضوعات مورد توجه ناظران مسائل سیاسی است.
حسن روحانی؛ رییسجمهوری اسلامی ایران، در نشست خبری خود پیش از انتخابات؛ درباره گمانه های مطرح در این زمینه گفت: «قانون اساسی داور و مبنای ما با مجلس آینده است.»
البته پیام های سیاسی این تغییرات را بیشتر می توان در شهرهای بزرگ جست وجو کرد. زیرا در شهرهای کوچک مردم بیشتر رای غیر سیاسی میدهند و جناحبندی های مرسوم در انتخاب آنها چندان نقشی ندارد.
«محمدحسن ابوترابیفرد» که 16 سال ردای نمایندگی به تن داشت و دوسال بعد از پایان دوره نمایندگیاش در مجلس یعنی بهمن 96 به عنوان خطیب نماز جمعه تهران منصوب شد می گوید، مردم خیلی به جناحهای اصولگرا و اصلاح طلب اقبالی ندارند به عبارت دیگر این عناوین خیلی بین مردم خریداری ندارد.
او معتقد است، واقعیت دیگری هم وجود دارد که هر چه حزب تشکیل شود به نوعی زیر چتر یکی از دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب است و هنوز ضلع سومی در کشور به وجود نیامده است.
درنظرسنجی ها پیش از برگزاری انتخابات؛ رتبه آخر نظر سنجی با 3/91 % به اعتدالیون رسید.
این نظر سنجی نشان داد که طیف اعتدالیون حامی قابل اعتنایی در کشور ندارند و نمیتوان از آنها به عنوان یک جریان سیاسی مستقل نام برد.
درهرحال تغییر ساختاری در ترکیب مجلس یازدهم نشان میدهد سالهای پایانی فعالیتهای دولت نه در جمع گروههای میانه رو و اصلاحطلب، بلکه در جوار چهرههای منتقد دولت سپری خواهد شد و اینکه برنامههای دولت تا چه اندازه در مجلس جدید مورد تایید قرار گیرد علامت سوالی است که از خرداد ماه آینده و با شروع کار مجلس جدید به آن پاسخ داده خواهد شد.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/118
بیشتر بخوانید:
نتایج رسمی انتخابات مجلس در حوزههای انتخابیه سراسر کشور+ تعداد آرا
انتخابات مجلس؛ مردم حماسه دیگری آفریدند