ایران پرس: چهل‌وهفتمین نشست سران هفت کشور صنعتی جهان با تمرکز بر احیای اقتصاد دنیا از همه‌گیری ویروس کرونا از روز جمعه در بریتانیا آغاز شد.

در این نشست سه روزه که در روستای ساحلی «سنت ایوز» در«کورن‌وال» جریان دارد، نخست‌وزیران و روسای جمهوری گروه هفت مرکب از آمریکا، بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا و ژاپن به عنوان اعضای اصلی و شمار دیگری از سران کشورها و سازمان‌های بین‌المللی از جمله استرالیا، هند، کره جنوبی، آفریقای جنوبی و روسای کمیسیون و شورای اروپا حضور دارند.

این نخستین نشست حضوری سران دنیا بعد از تقریباً دو سال بشمار می‌رود.

با این حال موضوعی که نشست سران گروه 7 را تحت الشعاع قرار داده است، اولین حضور «جو بایدن» به عنوان رئیس جمهور آمریکا در این اجلاس مهم است.

بایدن درتوییتی با انتشار عکس سران گروه 7 نوشت: "دیپلماسی بازگشته است."

به نظر می رسد، منظور بایدن از این سخن تغییر رویکرد آمریکا در قبال جهان پس از دوره زمامداری «دونالد ترامپ» است.

ترامپ با در پیش گرفتن رویکرد یکجانبه گرایی و در پرتو شعار نخست آمریکا، عملا به اتخاذ سیاست ها و اقداماتی پرداخت که باعث افزایش شکاف ها و اختلافات بین دو سوی اقیانوس اطلس و نیز سایر شرکای آمریکا از جمله در گروه 7 شد.

رویکرد ترامپ در زمینه مسائل سیاسی، تجاری، زیست محیطی و امنیتی که عموما مخالف رویکردها و سیاست های سایر اعضای گروه 7 اعم از اعضای اروپایی آن  بعلاوه کانادا و ژاپن بود، عملا گروه 7 را به سمت واگرایی سوق داد.

اکنون بایدن مدعی است که با بازگشت دیپلماسی یعنی در پیش گرفتن رویکردی مبتنی برمذاکره و رایزنی با متحدان و شرکای واشنگتن قصد دارد تا سیاست هایی مبتنی بر اجماع را اتخاذ کرده و به عبارت دیگر بار دیگر چند جانبه گرایی را سرلوحه سیاست ها و اقدامات آمریکا قرار دهد.

جو بایدن از زمانی که وارد کاخ سفید شده است به ویژه در سخنان و بیانیه های خود بارها با اشاره به وضعیت نامطلوب روابط و واگرایی فزاینده دو سوی اقیانوس اطلس به دلیل سیاست ها و اقدامات ترامپ وعده تجدید نظر در این زمینه و از سر گیری روند همگرایی اروپا وآمریکا را داده است.

بدین لحاظ به نظر می‌رسد نخستین سفر بایدن به اروپا در دوره ریاست جمهوری او از جمله شرکت در نشست سران گروه 7، آزمونی بزرگ برای نشان دادن توانایی‌های دیپلماتیک رئیس جمهوری دموکرات آمریکا در زمینه مدیریت روابط با متحدان بزرگ واشنگتن است.

روابطی که با اقدامات ترامپ مانند راه انداختن جنگ تعرفه ای و تجاری با اروپا و دیگر اعضای گروه 7، خروج از پیمان های بین المللی مانند توافق آب و هوایی پاریس، توافق هسته ای برجام، پیمان نیروهای هسته ای میانبرد و تشدید فشارها بر اعضای اروپایی ناتو به ویژه آلمان برای افزایش بودجه نظامی و سهم آنها در ناتو بشدت دچار آسیب شده است.

انتظار سران اروپایی از بایدن

به نظر می رسد، سران اروپایی نیز انتظار دارند که رئیس جمهور جدید آمریکا رویکرد قبلی این کشور در دوره ترامپ را کنار بگذارد. «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان درنخستین روز نشست سران گروه 7 با اشاره به نگرش بایدن اظهار داشت که او بر تعهد به چند جانبه گرایی که در سالهای اخیر از دست داده بودیم پایدار است.

به رغم اظهارات بایدن در زمینه بازگشت دوباره دیپلماسی به عرصه سیاست خارجی آمریکا، اما سیاست ها و اقدامات دولت بایدن در موارد متعددی مانند حمایت همه جانبه از اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها، مخالفت با پروژه گازی «نورد استریم 2» و تداوم سیاست تحریمی علیه آن که بر خلاف منافع آلمان است، تداوم روابط نظامی و تسلیحاتی با سعودی ها و اماراتی ها و حمایت از ائتلاف سعودی در جنگ ظالمانه آن علیه مردم یمن، تاکید بر تداوم سیاست فشار حداکثری علیه ایران همانند دولت ترامپ و امتناع از پذیرش خواسته های به حق ایران در زمینه لغو تحریم ها، تشدید تقابل با چین و روسیه در زمینه های تجاری، اقتصادی و نظامی و تلاش برای ایجاد بلوک غرب علیه  پکن و مسکو و موارد دیگر نشان می دهد که رویکرد بایدن عملا در همان مسیر رویکرد یکجانبه گرانه ترامپ تداوم پیدا کرده است.

به نظر می‌رسد سیاست خارجی امروز آمریکا بسیار شبیه سیاست خارجی دیروز این کشور است.

«منصور ابوالعزم» تحلیلگر مصری می گوید: "روسای جمهور آمریکا به اصل سیطره و هژمونی بر جهان از رهگذر قدرت قهریه نظامی و اقتصادی ایمان دارند و هرگز آمریکا از رهبری جهان با توسل به دیپلماسی نرم کوتاه نخواهد آمد."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

آغاز نخستین سفر خارجی رئیس جمهوری آمریکا/ بایدن وارد بریتانیا شد