اعضای برجام پس از بحث و بررسی توافق کردند تا رایزنی ها درباره رفع تحریمها علیه ایران، در سطح کارشناسی ادامه پیدا کند. این جلسات قرار است در چارچوب دو کارگروه کارشناسی جداگانه پیرامون جنبههای فنی رفع تحریم ها و اجرای کامل برجام تشکیل و نتیجه بحث ها به کمیسیون گزارش شود.
هیات آمریکایی حاضر در وین در هتل دیگری در این شهر مستقر بوده و در جلسه کمیسیون مشترک برجام حضور نداشتند. ایران اعلام کرده حاضر به مذاکره دوجانبه و یا چندجانبه با آمریکا نخواهد بود.
«انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، پس از پایان این نشست، نخستین جلسه را سازنده توصیف کرد و افزود: "اتحاد و اشتیاق برای ایجاد یک روند مشترک دیپلماتیک با دو گروه متخصص در زمینه اجرای توافق هستهای و لغو تحریمها وجود دارد."
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه نزد سازمان های بین المللی در وین هم در توییتی تصریح کرد که مهمترین دستاورد نشست وین این است که اقدامات عملی در راستای احیای برجام آغاز شده است.
همچنین «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مذاکرات هستهای روز سهشنبه در وین را سازنده و یک گام رو به جلو خواند.
وی افزود که تنها مسیری که برای ما متصور است، بازگشت دوجانبه به توافق هستهای سال 2015 است.
موضع ثابت ایران در زمینه چگونگی بازگشت به تعهدات برجامی
به رغم این خوش بینی ها اما موضع ایران در زمینه چگونگی بازگشت به تعهدات برجامی مشخص و ثابت است. لذا تا زمانی که واشنگتن خواسته های تهران را برآورده نکند، وضعیت کنونی پابرجا خواهد بود.
«سیدعباس عراقچی» معاون وزیر خارجه و رئیس هیات ایرانی در نشست کمیسیون مشترک برجام تاکید کرد: "رفع تحریمهای آمریکا، نخستین و ضروری ترین اقدام جهت احیای برجام است و جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد که به محض رفع تحریم ها و پس از راستی آزمایی آن، اقدامات جبرانی هسته ای خود را متوقف کرده و به اجرای کامل برجام برگردد."
دولت «دونالد ترامپ» در مه 2018 با خروج یکجانبه از برجام، کارزار فشار حداکثری را با هدف فشار حداکثری علیه مردم ایران و وادار کردن تهران به قبول خواسته های غیر قانونی و نامشروع خود اعمال کرد.
ایران در مقابل با اتخاذ سیاست مقاومت حداکثری، توانست به خوبی در مقابل فشارهای خرد کننده واشنگتن ایستادگی نماید و دولت ترامپ نیز به هیچ یک از اهداف خود نرسید.
«رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اذعان کرده که کارزارِ فشار حداکثری علیه ایران، شکست خورده است.
«جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا نیز اگرچه سیاست دولت قبلی آمریکا در قبال ایران را مورد انتقاد قرار داد، اما بازگشت به برجام را مشروط به اقدام ایران در زمینه اجرای دوباره تعهدات برجامی دانسته است.
وی بدون اشاره به اینکه کدام کشور در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده است، وعده داده که درصورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق باز خواهد گشت.
«عماد آبشناس» کارشناس سیاسی می گوید: "دولت بایدن سیاست واضحی در مورد برجام ندارد و در داخل دولت آمریکا تناقض بسیار زیادی در این مساله وجود دارد. برخی در داخل آمریکا می خواهند از تحریم های ترامپ علیه ایران سوء استفاده کنند و امتیاز بگیرند و برخی دیگر بر این باورند که تحریم ها جواب نداده و باید به برجام برگردند."
اعضای اروپایی گروه 1+4 که اکنون مواضع خود را با دولت بایدن هماهنگ می کنند پیشتر پیشنهاد برگزاری نشست غیر رسمی بین اعضای برجام و آمریکا را مطرح کرد که با مخالفت تهران مواجه شد. ایران در این برهه حساس اعلام کرده که آمریکا تا زمانی که تحریمها را برنداشته و راستی آزمایی نشده باشد «در هیچ جلسهای که ایران حضور داشته باشد نخواهد بود. »
لذا تلاش طرف آمریکایی برای حضور در وین هم زمان با نشست کمیسیون مشترک برجام با هدف آغاز مذاکره با ایران با ناکامی مواجه شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
عراقچی: ایران علاقهای به احیای برجام از طریق گام به گام ندارد
پایان دور نخست نشست کمیسیون مشترک برجام