اکواس، بعد از آنکه نیروهای گارد ریاست جمهور نیجر هفته پیش «محمد بازوم» رئیس جمهور این کشور را برکنار و بعد از آن، او را بازداشت کردند، طی نشستی فوری به این تحولات واکنش نشان داد.
اکواس اقدام نیروهای گارد ریاست جمهور نیجر را کودتا خواند و طی تصمیماتی، اموال نیجر در کشورهای عضو اکواس را بلوکه کرد و مرزها و آسمانش را به روی نیجریها بست.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «عمر علی تورای» کمیسر گروه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا اظهار داشت: رهبران اکواس در نشست روز جمعه با ارائه طرح نظامی، ابعاد، زمانبندی و بسیج نیروهای نظامی برای لشکرکشی محتمل به نیجر را بررسی کردند.
درهمین راستا، دولت فرانسه از طرح اتحادیه کشورهای غرب آفریقا موسوم به اکواس برای مداخله نظامی در کشور نیجر و عقب راندن نظامیان کودتاچی حمایت کرد.
«کاترین کولنا» وزیر خارجه فرانسه روز شنبه در دیدار با «اوحومدو محمدو» نخست وزیر و سفیر نیجر در پاریس درباره کودتای اخیر در این کشور، حمایت پاریس را از مداخله نظامی در نیجر اعلام کرد و از شورای نظامی این کشور خواست تا ظرف 24 ساعت دموکراسی را به نیجر برگردانند.
به دنبال حمایت فرانسه از طرح های مربوط به مداخله نظامی در نیجر، فرماندهان نظامی بورکینافاسو و مالی نیز در واکنش به گزارشهای منتشرشده درباره احتمال مداخله نظامی برخی کشورهای آفریقایی و فرانسه در نیجر، هشدار داده بودند که دخالت نظامی در نیجر به معنای اعلام جنگ علیه آنها خواهد بود.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا هم با اعلام توقف موقت برخی کمکهای خارجی واشنگتن به دولت نیجر در عین حال اعلام کرد: "کمکهای بشردوستانه و غذایی به این کشور ادامه خواهد داشت."
بررسی سازوکار استفاده از اهرم نظامی علیه نیجر در نشست کشورهای غرب آفریقا درحالی است که وزارت خارجه الجزایر در بیانیه ای با تاکید بر استفاده از تمام راهکارهای دپیلماتیک و مسالمت آمیز برای بازگشت پازوم به قدرت اعلام کرد: "هرگونه دخالت نظامی در نیجر در سایه تمایل فرانسه به این کار سبب پیچیدهتر شدن وضعیت منطقه و افزایش احتمال تکرار سناریوی لیبی میشود."
نیجر برای دههها مستعمره فرانسه بود و پاریس در این کشور و کشورهای اطراف آن نفوذ زیادی داشت و از نظر تأمین منابع اورانیوم بین 8 الی 30 درصد وابسته است که با تحولات اخیر و حمله به سفارت فرانسه در نیامی، پایتخت نیجر، حاکمیت جدید صادرات آن را به فرانسه متوقف کرده است.
گفتنی است، نظامیان ارتش نیجر در بامداد روز پنجشنبه (4 مرداد - 27 ژوئیه) هفته گذشته در کودتای نظامی علیه «محمد بازوم» رئیس جمهور نیجر، وی را از قدرت برکنار و دستور بستن پایانههای مرزی و منع آمد و شد را صادر کردند.
نیجر بعد از بورکینافاسو دومین کشوری است که از هیمنه پاریس خارج شده و به کشور مخالف سیاستهای فرانسه که از دید برخی کشورهای غرب آفریقا استعماری بوده، تبدیل میشود.
117