به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «مایک پمپئو» در این بیانیه با ادعای اینکه مصوبه هسته ای اخیر مجلس شورای اسلامی ایران نقض برجام است تصریح کرد، ایران نباید در هیچ سطحی، غنیسازی اورانیوم انجام دهد.
پمپئو مدعی شد: «این تهدید ایران حتی بیشتر از نقض برجام است. ایران ذیل معاهده حقوقی و متعاقب توافق پادمانی انپیتی، ملزم است به بازرسان آژانس اتمی اجازه دسترسی دهد. نقض این الزامات ورای اقدامات پیشین ایران در تناقض با تعهدات هستهای برجام است».
وزیر خارجه آمریکا مصوبه مجلس را «باجگیری هستهای» عنوان کرد و گفت «نه تنها ایالات متحده بلکه هر کشوری به پایبندی ایران به این تعهدات اهمیت میدهد. باجگیری هستهای، موضع ایران را تقویت نمیکند، بلکه منجر به انزوا و فشار بیشتر میشود».
در پایان این بیانیه آمده است: «ایالات متحده کاملا از تداوم نظارت و راستیآزمایی حرفهای و مستقل آژانس اتمی بر برنامه هستهای ایران حمایت میکند. اخراج بازرسان بینالمللی توسط ایران باید با محکومیت جهانی مواجه شود».
این اظهارات پمپئو در حالی است که پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای "ان پی تی" NPT حق غنی سازی را برای کشورهای عضو این پیمان قائل شده است. ایران در سال 1968 این پیمان را امضا کرد.
طبق توافق برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز حق غنیسازی ایران به رسمیت شناخته شده است.
قطعنامه 2231 شورای امنیت، حق غنی سازی ایران را تبدیل به سندی بین المللی و الزام آور برای همه کشورهای جهان کرده است.
روز دوشنبه 4 ژانویه پس از آنکه «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» از سوی مجلس شورای اسلامی ایران تصویب و رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز دستور اجرای قانون مزبور را صادر کرد، سازمان انرژی اتمی ایران تولید اورانیوم با غنای 20 درصد را آغاز کرد.
این قانون در واکنش به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و بیعملی کشورهای اروپایی در قبال تعهداتشان تصویب شده است.
آلمان، بریتانیا و فرانسه بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) وعده دادند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی در برابر این اقدام آمریکا موفقیتی در اقدامات عملی وعدهداده شده برای حفظ این توافق کسب نکردهاند.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
ایران تأکید کرده است در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.