در این زمینه فدراسیون بینالمللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر پذیرش سریع پناهندگان اوکراینی از سوی اروپا و سختگیریهای شدید در مقابل پناهندگان با دیگر ملیت ها را نشانه یک استاندارد دوگانه دانست.
برخورد کشورهای غربی ها با آوارگان و پناهجویان آفریقایی، فلسطینی، سوری، عراقی و یمنی و دیگر کشورهای غرب آسیا همواره سخت گیرانه و همراه با اعمال خشونت برای بازگرداندن آنان به کشوری دیگر یا وطنشان بوده است به طوری که آخرین آمارهای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد نشان می دهد، بسیاری از پناهجویان افغانستانی طی ماه های گذشته که به دنبال روی کار آمدن طالبان در این کشور، آواره مرزهای اروپا شده اند نه تنها از سوی این کشورها پذیرش نشده اند بلکه حتی عده ای که موفق به ورود به خاک اروپا و اسکان در کمپ ها نیز شده اند، در شرایط مساعدی قرار ندارند.
این شرایط درحالی است که با گذشت حدود سه ماه از جنگ روسیه و اوکراین بسیاری از پناهجویان اوکراینی از سوی کشورهای اروپایی پذیرش شده اند. بنا بر آمارهای جهانی بیش از پنج میلیون اوکراینی که این کشور را ترک کرده اند عمدتا توانسته اند در کشورهای اروپایی پناه بگیرند.
«الوا یوهانسون» کمیسرامور داخلی اتحادیه اروپا گفت: شرایط ورود پناهجویان اوکراینی نسبت به پناهجویان منطقه غرب آسیا کاملا متفاوت است و حتی اتحادیه اروپا درحال حاضر آمادگی بیشتری دارد تا پذیرای پناهجویان اوکراینی باشد.
رفتارهای دوگانه اروپا درحالی است که این کشورها برخلاف شعارهای انسان دوستانه و طرفداری از حقوق بشر، در عمل با پناهجویان رفتار انسانی ندارد و بسیاری از آنها از مرزهای اروپا رانده می شوند و بسیاری نیز در کمپ هایی که از کمترین امکانات اقامتی برخوردارند، سامان داده می شوند.
«فیلیپو گراندی» دبیرکل پناهندگان سازمان ملل نسبت به افزایش خشونت علیه پناهجویان و مهاجران در مرزهای اروپا هشدار داد و گفت: آنچه در مرزهای اروپا اتفاق میافتد از نظر قانونی و اخلاقی «غیرقابل قبول» است و باید متوقف شود.
کشورهای اروپایی در حالی چنین سیاستی را اعمال می کنند که خود با سیاست های خصمانه و سلطه جویانه، عامل بسیاری از این تنش ها و درگیری ها هستند حتی در موضوع جنگ روسیه و اوکراین کشورهای اروپایی با حمایت از مواضع اوکراین عامل دامن زدن به این جنگ هستند.
این شرایط نه تنها در موضوع پناهجویان مشهود است بلکه استانداردهای دوگانه غرب در جنگ اوکراین و روسیه و بحران های برخی کشورهای غرب آسیا را میتوان در مواردی چون واکنشها به جنگ با عناوین اشغال، دفاع، مقاومت، کمکهای نظامی، کمکهای بشر دوستانه و تحریم مشاهده کرد.
در واقع این کشورها با بازی با کلمات و اعمال سیاست های خصمانه در راستای منافع و سیاست های خود به بحران ها دامن می زنند که حاصل آن آوارگی و پناهجویی بسیاری از شهروندان این کشورها است.
در واقع کشورهای اروپایی اکنون در بحران اوکراین، نقاب از چهره برگرفته و با چنین رفتارهای تبعیض آمیز ،عملا مهر تاییدی بر معیارهای ساختگی و شعاری خود زده اند.
«یولیا سوشنیکووا »مشاور موسسه مطالعات سیاسی روسیه و استاد دانشگاه ناتینگهام می گوید: این استاندارد دوگانه، استانداردی نیست که از زمان آغاز درگیریها شروع شده باشد بلکه خود یک استاندارد آشکار است و ویژگی های سیستماتیک دارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
نقض حقوق پناهجویان و استعفای مدیر گارد ساحلی اروپا