ایران پرس: در حالی که ادامه جنگ اوکراین و بحران کشورهای غرب آسیا سبب ادامه مهاجرت بسیاری از ساکنان این مناطق به اروپا شده است، رفتارهای غیر انسانی و تبعیض آمیز با پناهجویان و انتشار گزارشی از سوء رفتار در آژانس مرزبانی و گارد ساحلی اروپا، باعث استعفای مدیر عامل آن شد.

استعفای « فابریس لگری»، مدیر آژانس مرزبانی و گارد ساحلی اروپا موسوم به «فرونتکس» پس از انتشار یافته‌ های اولیه تحقیقات طولانی‌ مدت ناظر ضد تقلب اتحادیه اروپا درباره سوء رفتار در این آژانس، انجام شده است.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا طی سال های اخیر و در پی بروز و تشدید بحران در کشورهای غرب آسیا و همچنین تشدید مشکلات اقتصادی و سیاسی در بسیاری از کشورهای آفریقا و گسترش فعالیت های تروریستی در کشورهای ساحل، با موجی از پناهجویان مواجه شده اند.

پناهجویان به امید یافتن امنیت و شغل، راهی مرزهای اروپا می شوند اما برخلاف همه شعارهای مقامات اروپایی مبنی بر پایبندی بر موازین حقوق بشر و تساوی حقوق انسان ها، با مرزهای بسته و رفتارهای غیر انسانی مرزداران روبه رو می شوند. حتی پناهجویانی که موفق به عبور از مرزها می شوند، اغلب از کمپ هایی با بدترین شرایط انسانی، سر در می آورند. 

این شرایط طی دو سال اخیر و با همه گیری بیماری کووید -19 و تاثیرات سیاسی و اقتصادی آن، تشدید شده است. برخی کشورهای اروپایی نه تنها پناهجوی جدیدی را نپذیرفته بلکه تصمیم به اخراج پناهجویان گرفته اند.

چنان که برخی نهادهای حقوق بشری از فشارهای وارده بر پناهجویان در مرزهای اتحادیه اروپا خبر دادند که در پی آن، پناهجویان بدون در نظر گرفتن شرایط، اخراج می شوند.

در این راستا یکی از مهم ترین اتهامات «فرونتکس» نیز نقش این نهاد در بازگرداندن غیرقانونی مهاجران از مرزهای اتحادیه اروپا  است.

همچنین براساس گزارش منتشر شده، کشتی‌ های گشت فرونتکس به تلاش برای «پس زدن و به عقب راندن پناهجویان» از مرزهای اتحادیه اروپا و همچنین، آزار و اذیت و سوء رفتار با پناهجویان متهم شده است.

«فیلیپو گراندی» دبیرکل پناهندگان سازمان ملل نسبت به افزایش خشونت علیه پناهجویان و مهاجران در مرز‌های اروپا هشدار داد و گفت: نقض حقوق و عقب راندن غیرقانونی پناهندگان در سراسر مرز‌ها در خطر عادی شدن است.

بنابر تازه ترین گزارش سازمان ملل متحد، در سال 2021 بیش از سه هزار نفر از پناهجویانی که تلاش داشتند از راه دریا خود را به اروپا برسانند، جان باخته یا گم شده‌اند که این رقم، دو برابر شمار قربانیان سال 2020 است.

«فولیگو پالئولوگو» یکی از کارشناسان برجسته حقوق بشر و مهاجرت در ایتالیا می گوید: مرگ و میر در دریا به ویژه از زمان آغاز همه گیری کووید-19 به طور مستقیم یا غیرمستقیم با رویکرد بستن همه درهای اروپا افزایش یافته است.

این درحالی است که فرونتکس مسئولیت حفظ جان پناهجویان را بر عهده دارد اما آنچه اکنون آشکار شده است نه تنها کوتاهی این سازمان را نشان می دهد بلکه خود در آزار پناهجویان و ایجاد مانع در رسیدن پناهجویان به اروپا نقش داشته است.

اگرچه انتشار گزارش از سوء رفتار در آژانس مرزبانی و گارد ساحلی اروپا باعث استعفای مدیر عامل آن شده است، ولی همچنان نام مقام های بسیاری در این سوء رفتار به چشم می خورد.

در واقع این نهاد نه تنها وظیفه خود را انجام نداده بلکه در راستای ایجاد رعب و وحشت و حتی پس زدن پناهجویان که باعث مرگ و میر آنان شده، گام برداشته است.

تحقیقات در این راستا ادامه دارد و به نظر می رسد به رغم همه شعارهای کشورهای اروپایی، جنایات بسیاری علیه پناهجویان صورت گرفته است و همچنان ادامه دارد.

آتوسا دینیاریان