دولت وفاق ملی اعلام کرده است که این عملیات در پاسخ به حملات توپخانهای و هوایی نیروهای تحت امر ژنرال حفتر به طرابلس و نقض توافق آتشبس صورت می گیرد.
نیروهای وابسته به خلیفه حفتر طی چند روز گذشته زندان «عین زاره» طرابلس را مورد حمله خمپارهای قرار دادند که در این حملات حداقل شش غیرنظامی جان باخته اند.
عملیات طوفان صلح در حالی از سوی نیروهای دولت وفاق ملی آغاز شده است که شرایط در جهان و کشورهای منطقه به دلیل شیوع گسترده ویروس کووید- 19(کرونا) بحرانی و نگران کننده است.
شیوع گسترده کرونا وآمار بالای مرگ و میر ناشی از آن سبب شده تا سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی خواستار توقف درگیری ها در جهان شوند.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل با اشاره به اینکه مردم گرفتار در منازعات مسلحانه که در سراسر جهان در حال روی دادن است، در میان آسیبپذیرترین اقشار هستند و بیشترین خطر مرگومیر ناشی از این ویروس در این مناطق است، خواستار آتشبس فوری در سراسر جهان برای مقابله با شیوع کرونا شد و تاکید کرد: وقت آن است که درگیریهای مسلحانه را قرنطینه و با هم روی مبارزه برای نجات جانمان تمرکز کنیم.
به رغم درگیری ها، دولت وفاق ملی به ریاست « السراج» به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا، در سراسر لیبی منع آمد و شد اعلام کرد، همچنین تمامی مساجد، موسسات آموزشی، اماکن تفریحی و گردشگری و باشگاههای ورزشی تعطیل شد.
شیوع کرونا همچنین سبب شد کشورهای چون مصر نیروی نظامی خود را از لیبی فرا بخوانند.
سفارتخانه های 9 کشور در لیبی نیز با صدور بیانیه ای مشترک بر لزوم توقف فوری درگیری ها در این کشور برای رسیدگی مسئولان محلی به وضعیت بهداشتی مردم و مقابله با ویروس کرونا تاکید کردند.
در پی هشدارها و درخواست های جهانی ،مقامات لیبی اعلام کردند که آتش بس را اجرایی خواهند کرد.
سرتیپ «احمد المسماری»، سخنگوی نیروهای تحت امر ژنرال حفتر گفت: درخواستها با هدف ایجاد زمینه جهت مقابله با ویروس کرونا صورت گرفته است و میتوان به منظور احترام به این درخواستها و مواضع بشردوستانه در مسیر توقف درگیری ها گام برداشت.
این اعلام در حالی است که ژنرال حفتر چندی پیش نیز در دیدار با «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه اعلام کرد، در صورتی پایبند آتش بس خواهد بود که نیروهای دولت وفاق ملی نیز به توافقنامه برقراری آتش بس پایبند باشد؛اما طرفین یکدیگر را متهم به نقض آتش بس می کنند و به حملات خود ادامه می دهند.
اکنون نیز در حالی دولت وفاق ملی عملیات گسترده نظامی را علیه نیروهای حفتر آغاز کرده است که روز سه شنبه نخستین مورد ابتلا به کرونا رسما در لیبی اعلام شد، این در حالی است که بسیاری از کارشناسان معتقدند به دلیلی شرایط بحرانی و درگیری ها نمی توان آمار دقیقی از مبتلایان به کرونا در این کشورداشت.
نگرانی ها در مورد شیوه کرونا در لیبی افزایش یافته است.
ادامه جنگ و درگیری ها،عدم امنیت و وضعیت نامساعد مراکز بهداشتی و درمانی، عدم رعایت مقررات قرنطینه ای و کمبودهای بهداشتی، دارویی و پزشکی، شرایط وخیم اقتصادی می تواند کرونا را در این کشور بحران زده به فاجعه انسانی تبدیل کند.
در این شرایط بحرانی به نظر می رسد منافع و مصلحت جمعی شهروندان لیبی باید مورد توجه گروه های درگیر در لیبی قرار گرفته و این گروه ها فارغ از اهداف سیاسی خود، با برقراری آتش بس و پذیرش آن، بخش بهداشت و درمان لیبی را مورد توجه قرار داده و در راستای کنترل کرونا و معالجه مبتلایان، از شیوع گسترده آن جلوگیری کنند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
133/118
بیشتر بخوانید:
آغاز عملیات «طوفان صلح» دولت لیبی علیه نیروهای حفتر
استقبال سازمان ملل از توافق آتش بس در جنگ داخلی لیبی/ تحلیل
تداوم حملات نیروهای خلیفه حفتر به طرابلس