ایران پرس- «ولفگانگ شویبله» وزیر دارایی آلمان به عمیق تر شدن شکاف ها میان کشورهای شرق اروپا مانند لهستان و مجارستان با شرکای اتحادیه اروپایی آنها در غرب بر سر ارزش های دموکراتیک، پذیرش آوارگان و یکپارچگی بیشتر اروپا هشدار داد.

وزیر دارایی آلمان این سخنان را در مراسمی در هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس حزب سوسیال مسیحی در شهر شهر اوفنبرگ در جنوب غربی آلمان بیان کرد. ولفگانگ شوبیله رهبر حزب سوسیال مسیحی و متحد سنتی حزب دموکرات مسیحی «آنگلا مرکل» است. وزیر دارایی آلمان در این سخنرانی با بی معنا توصیف کردن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا درباره تقسیم اروپا به مرزهای شرقی- غربی هشدار داد و آن را یک فاجعه خواند.   

شویبله افزود، تاریخ نشان داده است، فقط زمانی آینده ای خوب خواهیم داشت که اروپا یکپارچه نگه داشته شود و این بدان معناست که همه اروپا کنارهم باشند. بعد از رای مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا اختلافات و شکاف میان اعضای اتحادیه اروپا به خصوص میان کشورهای بزرگ غرب و جنوب اروپا با کشورهای شرق و مرکز اروپا افزایش زیادی یافته است. کشورهای شرق اروپا به شدت نگران برتری کشورهای بزرگ اروپا و در راس آنها آلمان و فرانسه هستند.

پس از تصمیم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا ایده اروپای چند سرعته در این اتحادیه مطرح شده است. اروپایی با سرعت های متفاوت حرکت، یعنی اینکه کشورهایی که خواهان همکاری بیشتر هستند راه خود را بروند و کشورهایی هم که می خواهند مشارکت کمتری در سیاست ها و رویکردهای مشترک داشته باشند، مسیر خود را برگزینند.

«ژان کلود یانکر» رئیس کمیسیون اروپا در این زمینه گفته است: همانطور که پیش بینی می شود برخی از همکاران نسبت به گزینه «اروپایی با سرعت های متفاوت حرکت» نگرانی هایی دارند و فکر می کنند این گزینه باعث افزایش اختلاف شرق و غرب اروپا می شود و به نوعی دیوار جدیدی بین این دو بخش ایجاد می کند. قصد انجام چنین کاری را نداریم.

اما دولتهای شرق اروپا با دیده تردید به این مسئله می نگرند. «بئاتا شیدلو» نخست وزیر لهستان در این باره گفت: این تلاشی برای تقسیم اتحادیه اروپاست. کشورهای اروپای مرکزی و شرقی خواهان اروپای متحد، احترام متقابل و داشتن فرصتهای برابر هستند. منطقه ما این خواسته ها را دارد. اما هنوز اروپا با سرعتهای متفاوت حرکت به شکل رسمی اجرایی نشده است شکافها در داخل اتحادیه اروپا در حوزه های مختلف، سیاسی، اقتصادی، مهاجرت و امنیتی در حال افزایش است.

کشورهایی مثل لهستان و مجارستان در حوزه سیاستهای مهاجرتی حاضر به پذیرش مصوبات اتحادیه اروپا نیستند. این دسته از کشورها با تصویب قوانینی خلاف هنجارهای اتحادیه اروپا در عمل تصمیمات و هنجارهای اتحادیه اروپا را به چالش کشیده اند. دیوان عدالت اروپایی به مجارستان، اسلواکی و لهستان در خصوص نپذیرفتن طرح پذیرش تقسیم پناهجویان در کشورهای عضو اتحادیه اروپا هشدار داده است. 

هم اکنون میان کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا با کشورهای شرق اروپا در خصوص چگونگی مدیریت بحران اوکراین و روابط با روسیه اختلاف نظر زیادی وجود دارد. در فرانسه و آلمان این نگرش بسیار تقویت شده است که می باست به سمت عادی سازی روابط با روسیه رفت. اما کشورهای شرق اروپا و در راس انها لهستان به شدت با این سیاست مخالف است. با این اختلافات آینده همگرایی بیشتر میان اعضای اتحادیه اروپا مبهم است.118/111