ایران پرس - «دونالد ترامپ» رییس جمهوری امریکا، آلمان را به نداشتن مشارکت لازم در امور مربوط به ناتو متهم کرده است. وی بار دیگر تاکید کرده که امریکا سهم بسیار زیاد و نامتناسبی از هزینه های حمایت از فعالیت های ناتو را متحمل شده است.

خبرگزاری اسپوتنیک، در گفت و گو با «پائولو رافون» تحلیلگر استراتژیک و مدیر بنیاد CIPI در بروکسل به بررسی این موضوع پرداخته است.

آیا شما معتقدید که تشدید لفاظی های امریکا، به افزایش تنش بر سر توافق‌نامه هسته ای ایران مرتبط است؟ آیا ترامپ می تواند از موضوع هزینه های نظامی ناتو به عنوان برگ برنده ای در مقابل اروپایی ها استفاده کند؟

رافون: «دونالد توسک» رییس شورای اروپا در کنفرانس سران که در صوفیه برگزار شد، به این موضوع پاسخ داد. وی خیلی بی پرده در این خصوص گفت که با وجود چنین دوستان و هم پیمانانی، دیگر نیاز به دشمن نداریم. در واقع سخنان توسک به این معنی است که تحولی تاریخی در اتحادیه اروپا رخ داده است و آن این که، پس از 30 سال از پایان جنگ سرد، این نخستین بار پس از پایان این جنگ است که اتحادیه اروپا تصمیم می گیرد در سطح بین الملل، سیاست مستقل و خارج از چارچوب اروپا-آمریکا اتخاذ کند.

این اتفاق چه تاثیری بر روابط امریکا و آلمان خواهد داشت؟

رافون: آلمان با وجود اینکه دارای بازار بسیار بزرگی در امریکا است، اما در عین حال به دنیال بازارهای در حال رشد بیشتر و امیدوارکننده تری در شرق دور و حتی خود روسیه می گردد. مشکل اصلی اما میزان تجارت کالا با امریکا و خسارت و لطمه وارد شده زیاد به آلمان در بخش هایی همچون صنایع فولاد و خودرو نیست، بلکه مهمترین مشکل در این خصوص بخش مالی است.

بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا عموما دارای همین مشکل هستند و این ابزاری است که امریکا از آن، ضد شرکای اروپایی خود استفاده می کند. در واقع، امریکا با اعزام نمایندگانی از وزارت خزانه داری خود به این کشورهای اروپایی، به آنها یادآوری می کند که هرگونه اقدام در مخالفت با سیاست های امریکا، توقیف دارایی های آنها را در پی خواهد داشت. در حقیقت، این موضوع می تواند نوعی جنگ میان امریکا و اروپا تلقی شود.

بنابراین، در صورتی که اروپا همانطور که موضع خود را مبنی بر اتحاد در برابر امریکا اعلام کرده است، در این موضع به واقع ایستادگی کند، این موضوع مشکلاتی را برای ترامپ ایجاد خواهد کرد؛ چراکه وی دیگر با یک کشور و یا یک نهاد و موسسه یا بانک خصوصی روبه رو نیست؛ بلکه 28 کشور عضو اتحادیه اروپا با اتحاد با یکدیگر، از دارایی های خود دفاع خواهند کرد.

به این ترتیب باید گفت که اوضاع کنونی اوضاع مناسبی نیست و با توجه به سوابق ترامپ می توان آن را نوعی تهدید لفظی مبنی بر جنگ تلقی کرد. موضوعی که در اینجا مطرح است این است که در صورتی که امریکا بخواهد در مقابل اتحادیه اروپا قرار گیرد، کشورهای عضو این اتحادیه ممکن است در این میان ضرر قابل توجهی را متحمل شوند.

تا حدودی می توان گفت امریکا همان استراتژی را در قبال اتحادیه اروپا در پیش گرفته است که اخیرا در خصوص کره شمالی اتخاذ کرده بود. در اصل در خصوص موضوع کره شمالی تهدید جنگ وجود داشت اما در پایان دو طرف به مذاکره پرداخته و قرار است رهبران آنها دیداری را برگزار کنند.  موضوع اصلی کره شمالی نیست؛ بلکه چین است که در پس این موضوع قرار گرفته است.

برای اروپا نیز حکایتی شبیه به این وجود دارد. موضوع اصلی در این جا این است که چه توافقی میان امریکا و روسیه صورت گرفته است؟ روسیه و امریکا دو قدرت مهمی بوده اند که در جنگ جهانی دوم اروپا را آزاد کردند و بنابراین، ضروری است که توازنی جدید در جهت منافع در این بخش از جهان وجود داشته باشد.

در واقع، اروپا در تلاش است تا حرف خود را بگوید و را ه خود را برود. حتی ممکن است بحران به وجود آمده به معنای تجدید حیات و تجسم دوباره قدرت اروپا باشد اما باید این را نیز در نظر داشت که روسیه و امریکا منافع ملی خود را در اروپا دنبال می کنند. 110/114

مترجم: زهره خزائی

بیشتر بخوانید:

رئیس شورای اروپا اعلام کرد: «رویکرد متحد اروپا» در برابر ترامپ

رئیس شورای روابط خارجی اروپا: حفظ استقلال اروپا در برابر آمریکا ممکن است