ایران پرس - روابط مصر و آمریکا شاهد تغییرات راهبردی بسیار مهمی است که چندان در قاهره مورد توجه قرار نمی گیرد.

«محمد المنشاوی» در تحلیلی که در روزنامه قطری  العربی الجدید منتشر شد، می نویسد: در روابط میان مصر با آمریکا که چهل سال پیش هم زمان با امضای توافق نامه صلح میان مصر با رژیم صهیونیستی (معاهده کمپ دیوید)، شکل گرفت، سه تحول قابل مشاهده است.

نخستین تحول به ارزیابی آمریکا از تلاش های نظامی مصر در مواجهه با تروریسم، دومین تحول به تغییر ماهیت رزمایش مشترک «ستاره درخشان» برای رویارویی با تهدیدات جدید در مصر و منطقه و سومین تحول نیز به امضای توافق نامه روابط دوجانبه مصر و آمریکا در زمینه های مخابرات و امنیت (CISMOA) مربوط است.

پس از آن که با وقوع انقلاب 25 ژانویه 2011 در مصر، توجه ارتش این کشور به مقابله با گروه های تروریستی در سینای شمالی معطوف گردید و با تشدید درگیری ها در این منطقه طی ماه های اخیر، ژنرال «جوزف ووتل» فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا در غرب آسیا اخیرا در کنفرانسی مطبوعاتی، از کمک های نظامی کشورش به مصر در مقابله با تروریسم در سینای شمالی، پرده برداشت.

ووتل در این کنفرانس مطبوعاتی با ابراز امیدواری برای موفقیت ارتش مصر در مقابله با داعش، اظهار داشت: آمریکا به طور مستقیم در این عملیات مشارکت نداشته و برای مقابله با این دشمن، با ارائه راهکار و مشاوره به ارتش مصر، با این کشور همکاری داشته است.

بدین ترتیب واشنگتن برای آموزش و مسلح کردن ارتش مصر برای مقابله با خطرات نا متعارف مانند مقابله با تروریسم، به این کشور کمک کرده است.

همچنین «جیمز ماتیس» وزیر دفاع آمریکا معتقد است که برای تمرکز بر آموزش های مربوط به مقابله با تروریسم، تغییر ماهیت رزمایش نظامی ستاره درخشان، ضروریست و نباید بر جنگ های متعارف نظامی، تمرکز کرد.

این نکته را می توان در آخرین رزمایش ستاره درخشان که اکتبر گذشته در مصر اجرا شد، مشاهده کرد.

این رزمایش با مشارکت حدود هفتاد هزار سرباز مصری و در حالی برگزار شد که فقط دویست نظامی آمریکایی در این رزمایش حضور داشتند.

جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا

رزمایش نظامی مشترک ستاره درخشان که از سال 1980 تاکنون میان ارتش های آمریکا و مصر انجام شده، یکی از بزرگ ترین مانورهای نظامی در جهان است که محور آن، جنگ های متعارفی بوده که با حضور تعداد زیادی از نیروهای نظامی دو کشور در مناطق صحرایی و با استفاده از زره پوش، تانک و هواپیما انجام می شده است.

سخنگوی رسمی نیروهای مرکزی آمریکا (رصد نظامی منطقه خاورمیانه را برعهده دارد) تاکید کرد، همکاری ارتش آمریکا با نیروهای مسلح مصر در رزمایش نظامی ستاره درخشان در سال 2017، عاملی برای تقویت نظامی نیروهای آمریکایی با شریک مصری آن به شمار می رود.

با این حال وی تاکید کرد، این رزمایش های نظامی از نظر شکل، حجم و ماهیت تغییر خواهد کرد و فقط 200 نظامی آمریکایی در این رزمایش حضور خواهند یافت.

با وجود ازسرگیری اجرای رزمایش نظامی ستاره درخشان، اما به نظر می رسد که طرفین درباره ماهیت این مانور و چالش های نظامی که ارتش مصر باید برای رویارویی با آنها در آینده، آموزش ببینند، با یکدیگر اختلاف نظر دارند.

این رزمایش نظامی از نظر جغرافیایی به طور محدود برگزار شده و با تغییر ماهیت آموزش های مشترک، بر راه های مقابله با تروریسم متمرکز شده است.

موافقت مصر با امضای توافق نامه CISMOA، بیانگر موافقت این کشور با حقیقت جدید در رابطه با ماهیت روابط نظامی آن با واشنگتن است.

ژنرال ووتل روز 27 فوریه گذشته در کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان، درباره امضای این توافق نامه از سوی مصر، سخن گفت.

ووتل تصریح کرد، درژانویه 2018، امضای دومین توافق نامه با مصر را جشن گرفتیم و این مساله بدین معناست که آمریکا و مصر از بیش از سه دهه پیش تاکنون، دارای روابط مستحکم امنیتی و همکاری گسترده در زمینه مقابله با تروریسم هستند.

مصر هنوز به امضای این توافق نامه نپرداخته و فقط سفارت مصر (در واشنگتن) به طور مختصر و بدون پرداختن به جزئیات توافق نامه، در پستی به آن اشاره کرده است.

با توجه به این که مصر مدت ها از پذیرش این توافق نامه اجتناب می کرد، درک معنا و زمان بندی مربوط به امضای آن بدون درک صحیح از موضع مصر، ممکن نیست.

اسناد ویکی لیکس نشان می دهد که ارتش مصر طی دهه های گذشته با امضای این توافقنامه مخالف بوده است.

اسناد سفارت آمریکا در قاهره در مارس 2009 نشان می دهند که مخالفت آمریکا با برخورداری مصر از سلاح های پیشرفته و دستیابی قاهره به سلاح های معینی که فروش آنها به مصر ممنوع است، نگرانی فرماندهان نیروهای مسلح مصر را درپی داشته است.

این اسناد نشان می دهد امتناع مصر از ارائه ضمانت لازم برای حفاظت مناسب از فناوری آمریکا که سعی در حفظ انحصار آن را داشته، سبب شده بود تا این کشور از استفاده از این سامانه ها و تسلیحات، محروم شود.

واشنگتن معتقد است که در تلاش قدیمی خود برای تغییر دکترین جنگی ارتش مصر موفق عمل کرده و با توجه به تحولات داخلی مصر، به این کشور برای مقابله با تروریسم در داخل خاک آن، کمک کرده است .

امروز هدف واشنگتن آن است که کمک نظامی این کشور به ارتش مصر، به حمایت از توان آن برای رویارویی با تهدیدات جدید، محدود باشد. در این حال مسؤولان مصری با تلاش برای دستیابی به مهمات نظامی متعارف از دیگر منابع مانند روسیه و فرانسه و دیگر کشورها، این نظریه آمریکا را نقض می کنند.

مصر برای خرید سامانه پدافند هوایی روسی از نوع اس 300 و نیز خرید هواپیماهای جنگی رافال فرانسه و ناو هواپیمابر، با این کشورها قرارداد امضا کرده است.

همچنین قاهره رزمایش های نظامی بزرگی را به طور مستمر و بر اساس اصول نظامی متعارف و بدون حضور آمریکا در مناطق باز صحرایی، اجرا می کند.

با وجود نگرش بسیار منفی رسانه ها، مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی آمریکا نسبت به نظام مصر و مشهود بودن این مساله در تداوم انتقادات از اقدامات غیردموکراتیک نظام مصر، اما واشنگتن به طور رسمی و غیررسمی از تلاش های قاهره برای مقابله با تروریسم و همسویی کامل آن با برنامه های توافق شده با صندوق بین المللی پول و بانک جهانی تقدیر کرده است.

مترجم: زهرا محب احمدی

141/116

بیشتر بخوانید:

تنگ شدن عرصه بر کاربران شبکه‌های اجتماعی در مصر 

دادگاه عالی مصر به منع واگذاری جزایر به عربستان حکم داد/ جشن و شادمانی مردم مصر از حکم دادگاه

جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا