«شی جین پینگ» در جمع نمایندگان کشورهای عضو گروه بریکس در شهر «شیامن» Xiamen استان «فوجیان» Fujian از آنان خواست؛ نقش سازنده ای در برطرف کردن چالش های منطقه ای و بحران های جهانی داشته باشند.
وی با اشاره به اهمیت گفتگو و مذاکره برای رفع بحران های سوریه، لبنان و فلسطین بر لزوم استفاده از ابزارهای سیاسی بجای گزینه های نظامی تاکید کرد.
گروه بریکس متشکل از کشورهای مهم اقتصادی و رو به توسعه برزیل، روسیه، هندوستان، آفریقای جنوبی و چین تحت عنوان گروه اقتصادی در سال 2006 تشکیل شد.
بنابراین درخواست رئیس جمهوری چین برای نقش افرینی بریکس در تحولات جهانی و کمک به برقراری صلح جهانی به نظر می رسد از اهداف اولیه ان که توسعه همکاری های اقتصادی است فاصله داشته باشد.
بخصوص آنکه در میان پنج کشورعضو تنها روسیه و چین نقش فعالی در تحولات و مناقشات جهانی دارند.
از اینرو به نظر می رسد چین درصدد است در چارچوب ایجاد ابزارهای لازم برای مهار سیاستهای تهاجمی امریکا بعد از سازمان همکاری شانگهای که عمدتا کشورهای اسیای مرکزی تا جنوب اسیا را در بر می گیرد با تقویت موقعیت سیاسی بریکس تشکلی فرا منطقه ای را پشتوانه سیاستها و برنامه های خود کند.
زیرا چین در راستای پیشرفتهای اقتصادی خود به هیچ عنوان تمایلی برای رویارویی با امریکا و تنش افرینی ندارد.
«کنت شورتگن» کارشناس مسایل بین المللی دراینباره می گوید:
"بریکس در حال قدرت نمایی بیشتر و پایان دادن به سلطهی 400 سالهی غرب برای تعیین سرنوشت جهان است و پیوستن کشورهای رو به توسعه در آینده به این گروه یکی از اتفاقات مهم و تاثیرگذار خواهد بود.
در آینده ممکن است این گروه اقتصادی موجب شکل گیری اتحاد بزرگ سیاسی علیه بلوک غرب شود.
با این حال بریکس زمانی می تواند ایده تبدیل شدن به قدرت تاثیر گذار سیاسی و اقتصادی جهانی را محقق کند که ابتدا اختلافات درونی خود را حل کند.
چین با هندوستان اختلافات ارضی و مرزی دارند و در مورد اجرای طرح اقتصادی چین موسوم به «یک جاده- یک کمربند» با هندوستان اختلاف دارد و اخیراً در مرزی «دوکالا» منجر به صف آرایی نیروهای انها برابر هم شد.
«کنت راپوزا» نویسنده مجلهی فوربس در اینباره گفت:
"علاوه بر اختلافات مرزی در خیلی از حوزههای کلیدی، کشورهای بریکس در رقابتی استراتژیک به سر میبرند.
هند و روسیه موانع قدرتمندی علیه سلطهطلبیهای منطقهای چین محسوب میشوند. در سطح بینالمللی روسیه، برزیل و هند خواهان ظهور یک سیستم چند قطبی جهانی هستند. برخلاف آنها چین درپی ایجاد یک جهان دو قطبی است که این کشور را نقطه مقابل ایالات متحده قرار دهد."
در هر حال، بریکس در صورتی که گرفتار کشمکش های درونی نشود؛ می تواند در آینده با اتکا به رشد اقتصادی خود (که پیش بینی می شود در 2035 گروه هفت کشور صنعتی را جلو بزند) به گروهی تاثیر گذار بین المللی تبدیل شود.
استقبال از سران کشورهای عضو بریکس
نهمین نشست بریکس با شعار «همکاری مستحکم تر برای آینده ای روشن تر»، با حضور رهبران کشورهای عضو از جمله برزیل، هند، روسیه، آفریقای جنوبی و چین آغاز شده و تا روز سه شنبه پنجم سپتامبر برگزار می شود.
مجید وقاری
133/110
بیشتر بخوانید:
تاکید رئیس جمهوری چین بر لزوم نقش آفرینی بریکس در تقویت صلح و ثبات جهانی
آمادگی روسیه برای همکاری بیشتر با اعضای «بریکس»
نشست وزرای خارجه «بریکس» در پکن/ ویدئو
هماهنگی چین با اعضای «بریکس» افزایش می یابد