دولت اسکاتلند اعلام کرد، با این اقدام قصد دارد از بروز یک فاجعه ملی در پی خروج دشوار بریتانیا از اتحادیه اروپا جلوگیری کند.
مایکل راسل Michael Russell وزیر مذاکرات با اتحادیه اروپا در دولت محلی اسکاتلند نیز هشدار داد ، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ممکن است باعث از بین رفتن 80 هزار فرصت شغلی در اسکاتلند طی دهه آینده شود.
این در حالی است که در جنوب جزیره انگلیس و در لندن، مقر دولت پادشاهی متحده، حامیان برگزیت ( خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ) برای اجرا کردن نتایج همه پرسی اخیر این کشور بی تابی می کنند. این موضوع می تواند شکاف های دیرینه میان ادینبورو با لندن را بیش ازپیش افزایش دهد.
برخلاف انگلیسی ها که خود را عموما آتلانتیکی و مافوق اروپای قاره ای قلمداد می کنند، اسکاتلندی ها به سازوکار و نهادهای اروپایی تعلق خاطر عمیقی دارند.
نظرسنجی ها نشان می دهد که بسیاری از شهروندان اسکاتلند مخالف جدایی از اتحادیه اروپا هستند و در همه پرسی برگزیت رای به ماندن در این اتحادیه دادند. از نظر اسکاتلندی ها ، بازار 500 میلیونی اتحادیه اروپا و مقررات آسان انتقال نیروی کار و سرمایه در این بازار، فرصت مناسبی را برای رشد و توسعه صنعتی اسکاتلند فراهم می کند.
منطقه اسکاتلند به اندازه منطقه انگلیس یا ولز ثروتمند نیست که بتواند بدون دریافت کمک های مالی از اتحادیه اروپا سطح رفاه کنونی را حفظ کند.
از این رو، نیاز اسکاتلندی ها به اروپا بیش از انگلیسی ها یا حتی ولزی ها است.
از سوی دیگر، جریان های جدایی طلب در اسکاتلند نگران هستند که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، سلطه لندن بر بخش های چهارگانه پادشاهی متحده افزایش یابد.دراین صورت، آرزوی جدایی و استقلال اسکاتلند بیش از پیش دست نیافتنی خواهد شد.
البته اسکاتلندی ها برای برگزیدن راهی جز راه انتخاب شده در همه پرسی برگزیت، شانس زیادی ندارند. از یکسو بعد از شکست همه پرسی جدایی از بریتانیا، اسکاتلند به لحاظ سیاسی و اداری یکی از بخش های تحت تابعیت و اداره دولت مرکزی مستقر در لندن است. از سوی دیگر مقامات بریتانیایی از جمله ترزا می، نخست وزیر این کشور قویا به هرگونه تک رویی در مواجهه با موضوع برگزیت مخالف هستند.
در ماه های اخیر، تلاش ها برای یافتن فرمولی که هم منافع اسکاتلند و هم منافع بریتانیا تامین شود، بی نتیجه مانده است. با رای موافق پارلمان بریتانیا و دادگاه عالی این کشور، هم اکنون هر گونه امیدی برای طرفداران باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا نقش برآب شده است.
از این رو، بعید به نظر می رسد طرح باقی ماندن اسکاتلند در اتحادیه اروپا که از سوی دولت محلی این منطقه اعلام شده است، بتواند در اصل این موضوع پرچالش تغییر چشمگیری ایجاد کند.