این سخنان در حالی است که کشورهای مختلف قاره آفریقا از دیرباز با مسائل و مشکلات متعددی رو به رو هستند.
بسیاری از این کشورها رسما مستعمره کشورهای غربی و تحت تابعیت آنها بوده اند؛ اگر چه با تغییرات سیاسی و اجتماعی صورت گرفته بسیاری از آنها با جنبش های استقلال طلبانه خود را از یوغ استعمار رها کرده و استقلال خود را به دست آوردند اما همچنان شرایط بسیاری از کشورهای این منطقه، مطلوب نیست.
عدم توسعه یافتگی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، وجود فرهنگ های متفاوت، اختلافات قومی، قبیله ای و مذهبی، عدم وجود دموکراسی و تمایل بسیاری از مقامات به ماندن در پست های خود سبب شده است تا اختلافات داخلی در این قاره تشدید شده و بسیاری از کشورهای این قاره درگیر جنگ و درگیری باشند.
از سوی دیگر ثروت بسیار آفریقا و موقعیت ژئوپلتیک سبب شده کشورهای غربی همچنان در سودای حضور در این منطقه باشند.
بهانه کشورهای غربی برای حضور در آفریقا
از این رو طی دهه های اخیر کشورهای غربی با سیاست های جدیدی چون اختصاص کمک های مالی، پرداخت وام های بلند مدت، فروش سلاح و ادوات نظامی، حضور نظامی به منظور کمک به برقراری صلح، حمایت های نهان از گروه های شبه نظامی و باندهای قاچاق در این قاره حضور دارند.
این حضور سبب شده تا آنها بتوانند به طور مستقیم یا غیر مستقیم در امور داخلی کشورها دخالت کرده و آنها را در راستای سیاست های خود هدایت کنند.
«هروه بورژ» کارشناس مسائل آفریقا در این باره تاکید می کند، اوضاع اقتصادی آفریقا و افزایش جمعیت آن در آینده، دو موضوع اجتناب ناپذیر هستند که نمی توان از آنها چشم پوشی کرد.
اما طی دهه های اخیر با تغییرات سیاسی و اقتصادی صورت گرفته در منطقه از جمله افزایش سطح سواد، افزایش پوشش رسانه ای، شکل گرفتن جنبش های مدنی سبب شده شرایط در منطقه آفریقا تغییر کند.
کشورهای آفریقایی خواهان تغییرات هستند
اکنون بسیاری از کشورهای این قاره خواهان تغییرات سیاسی، احترام به اصول دموکراسی، تغییر سیاست های اقتصادی و تلاش برای اشتغال زایی، بهبود اوضاع اجتماعی هستند.
این شرایط سبب شده است که بسیاری از صاحبنظران اکنون بیش از گذشته بر استقلال آفریقا تاکید کنند.
«آبراچی ماگالما» کارشناس اقتصاد از نیجر در اینباره با اشاره به اینکه کشورهای استعمارشده باید کشورهایی را الگو قرار دهند که با ایجاد استراتژی های توسعه محور موفق به ایجاد رقابت شده اند، تاکید کرد، آفریقایی ها باید سرنوشت خودشان را به دست خود رقم بزنند.
اگرچه کشورهای غربی همچنان چشم طمع به آفریقا داشته و در پی اعمال سیاست های تفرقه افکنانه خود هستند اما به نظر می رسد در صورتی که مقامات مختلف کشورهای این قاره به اختلافات و درگیری های داخلی و جدال بر سر قدرت و ثروت پایان داده و به ساماندهی اوضاع داخلی بپردازند، فضا برای حضور بیگانگان و کشورهای غربی تنگ شده و شهروندان این قاره فرصت می یابند تا خود با کنترل اوضاع داخلی بر مشکلات خویش چیره شوند.110/135
آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید :
مشکلات مالی، چالش جدی اتحادیه آفریقا/ تحلیل
برگزاری نشست نمایندگان آفریقا و فرانسه در سه شهر مختلف قاره آفریقا