ایران پرس- «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان روز شنبه گفت، تصمیم بریتانیا برای ترک اتحادیه اروپا و انتخاب امانوئل ماکرون به ریاست جمهوری فرانسه، دیدگاه های وی درباره اتحادیه اروپا را تغییر داده است. 

به گفته مرکل خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و همچنین انتخابات فرانسه و هلند که طی آنها احزاب حامی همگرایی با اروپا بر نامزدهای پوپولیست پیروز شدند، نگرش وی را عوض کرده است. مرکل طی سخنرانی خود در شهر «سینگست» تاکید کرد که اگر برای بار چهارم به صدر اعظمی انتخاب شود به تعمیق همگرایی اروپا متعهد خواهد بود.

صدراعظم آلمان پذیرفت که اتحادیه اروپا هنوز کامل نیست و این اتحادیه درگیر بوروکراسی است. اظهارات مرکل درباره اتحادیه اروپا، چالش ها و بایسته های آن در واقع با توجه به تحولات مهمی که در یک سال اخیر در اروپا رخ داده قابل تحلیل است.

از نگاه وی، اروپا چیزی فراتر از بوروکراسی وتنظیم مقررات اقتصادی است. درواقع اتحادیه اروپا بیش از اینکه نهادی برای همگرایی اقتصادی باشد، به شالوده ایی برای برقراری صلح در اروپا تبدیل شده است. مرکل بر این باور است که دهه ها صلح پس از جنگ جهانی دوم، بدون اتحادیه اروپا غیرقابل تصور بود. تحولات اخیر در اروپا اساساً به مثابه تقابل دو جریان واگرایانه و هم گرایانه در قاره اروپا است.

برگزیت بزرگترین و مهمترین اقدام در راستای واگرایی در اروپا

در حالی که می توان برگزیت را بزرگترین و مهمترین اقدام در راستای واگرایی در اروپا دانست که باعث بروز هراس در بین سران اروپایی و مقامات ارشد اتحادیه اروپا شد، اما در مقابل نتایج انتخابات در دو کشور مهم اتحادیه اروپا یعنی فرانسه و هلند که در آنها مردم این کشور به احزاب پوپولیست و راست گرای افراطی نه گفتند، به منزله قوت قلبی برای مقامات اتحادیه اروپا ونیز سران اروپایی مانند مرکل بود.

«فریدون مجلسی»  کارشناس مسایل بین الملل در مقاله ای در روزنامه ایران، در این زمینه نوشت که پوپولیست‌ها در فرانسه در بحرانی‌ترین شرایط نیز نتوانستند نظر موافق بیش از یک سوم رأی‌دهندگان را جلب کنند، اروپا نیز نفس راحتی کشید و کابوس پیروزی دومینووار پوپولیست‌ها برفراز قاره سبز زدوده شد. در واقع  آلمان تا پیش از انتخابات فرانسه تا آن حد نگران این نتیجه نهایی آن بود که مرکل را به یکی از حامیان اصلی کمپین ماکرون تبدیل کرده بود.

با توجه به پیروزی اروپا گرایان در این دو انتخابات، مقامات اروپایی دریافتند که علی رغم ناملایمات اقتصادی واجتماعی و بروز بحران هایی مانند بحران مالی واقتصادی، بحران پناهجویان و بدبینی در باره کارایی و ثمر بخشی اتحادیه اروپا به مثابه نماد همگرایی اروپایی، اما هنوز مردم کشورهای عضو این اتحادیه بر خلاف مردم بریتانیا، به آینده اتحادیه اروپا باور دارند. اما این به آن معنا نیست که اتحادیه اروپا دارای کاستی ها ونواقص نیست.

بدبینی مردم برخی کشورهای اروپایی به اتحادیه اروپا

در واقع یکی از مشکلات بزرگ اتحادیه اروپا این است که بروکسل بیش از اینکه دراندیشه رسیدن به اهداف کلان ومهم اتحادیه اروپا باشد، تا حدی گرفتار بوروکراسی و زد و بندهای بوروکراتیک شده و این مساله به کارآیی آن بویژه برای مقابله با چالش های جدید  آسیب وارد کرده است. ضمن اینکه این مساله باعث افزایش بدبینی مردم برخی کشورهای اروپایی درباره این نهاد اروپایی شده است که نمونه آن اعتراضات مردم یونان در جریان اعطای مدرک افتخاری به «ژان کلود یونکر»  رئیس کمیسیون اروپا در آتن بود.

در واقع اعتراضات ضد یونکر بیانگر احساسات یونانی‌ها علیه اتحادیه اروپا است، کشوری که برای خروج از بحران اقتصادی و حل مشکل بدهی‌هایش که آن را تا آستانه فروپاشی اقتصادی جلو برده تقلا می کند. با این حال اکنون مرکل صدر اعظم آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا با توجه به روی کار آمدن امانوئل ماکرون به عنوان رئیس جمهوری فرانسه احساس می کند که دارای متحدی قدرتمند در مسیر انجام اصلاحات ساختاری در اتحادیه اروپا شده است.

اکنون با رویکرد واحد آلمان و فرانسه چشم انداز امیدوار کننده ای فراروی اتحادیه اروپا قرار گرفته است. کما اینکه برخی تحلیلگران، ماکرون را ناجی اتحادیه اروپا و معمار اصلاحات واستحکام دوباره سیاسی و اقتصادی اتحادیه اروپا می دانند.118/111

بیشتر بخوانید:

مرکل: به دنبال انسجام اتحادیه اروپا هستیم

تلاش مرکل برای تقویت روابط اقتصادی اتحادیه اروپا با جنوب خلیج فارس+ ویدئو

مرکل : انگلیس با ایده بهره مندی از امتیازات اتحادیه اروپا خداحافظی کند!