نخست وزیر ایتالیا روزیکشنبه با اشاره به برگزیت ،آن را نمونه خوبی از برخورد مناسب اتحادیه اروپا تلقی کرد که این نهاد اروپایی با تقویت همکاری ها و برداشتن گام های مهمی در زمینه اجرای طرح های اروپایی به آن پاسخ داد.
به نظر می رسد دغدغه اصلی این مقام ارشد ایتالیا که سومین قدرت اقتصادی منطقه یورو محسوب می شود، لزوم واکنش مناسب و به هنگام به چالش های مختلفی است که اتحادیه اروپا با آنها مواجه است.از نگاه نخست وزیر ایتالیا این چالش ها شامل اختلافات بین اعضای این اتحادیه درخصوص سیاستهای مالی بویژه اختلاف در زمینه اتحادیه بانکی، سختگیری در خصوص قوانین اتحادیه اروپا، بحث و جدل ها درباره سیاست های مهاجرتی و نیز تایید نقش اتحادیه اروپا در آفریقا و در مدیترانه است.
با این حال یکی از جدی ترین مسائل برای ایتالیا در مقطع کنونی، ادامه جریان مهاجران غیر قانونی و پناهجویان از جنوب مدیترانه به این کشوراست که به صورت روزانه با قایق ها و شناورهای ناایمن توسط باندهای قاچاق انسان روانه ایتالیا می شوند.
طبیعتا مقامات رم انتظار دارند که همراهی و همکاری اتحادیه اروپا را برای مقابله با این معضل عظیم به همراه داشته باشند، در حالی که اکنون به دلیل اختلاف کشورهای عضو این نهاد اروپایی درباره چگونگی برخورد با این بحران، عملا دو کشور خط مقدم دربحران پناهجویان یعنی ایتالیا و یونان چندان مساعدتی از دیگر کشورهای اتحادیه اروپا دریافت نمی کنند. همین مساله انتقادات مکرر سران ایتالیا را موجب شده است. به گفته محمود فاضلی؛ کارشناس اروپا، ورود صدها هزار مهاجر به کشورهای اروپایی از خاورمیانه و شمال آفریقا، اتحادیه اروپا را با چالشهای جدی روبهرو کرده و هریک از کشورهای اروپایی جداگانه نیز به دنبال مدیریت این بحران هستند.
مساله مهمتر اختلافات بین اعضای اتحادیه اروپا درباره سیاستهای مالی و پولی بویژه ایجاد یک اتحادیه بانکی و یا صندوق پولی اروپایی است. اجرای سیاست ریاضت اقتصادی برای مقابله با بحران مالی و اقتصادی و تبعات و پیامدهای مصیبت بار آن برای شهروندان کشورهای بحران زده بویژه یونان ، اسپانیا وایتالیا نیز بر دامنه اختلافات بر سر سیاستهای مالی وپولی و اقتصادی اتحادیه اروپا افزوده است.
یکی از راه حل ها برای جلوگیری از بروز بحران های مالی برای کشورهای اتحادیه اروپا ایجاد یک نهاد مالی اروپایی است. براساس پیشنهاد «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا که در سخنرانی در 13 سپتامبر آن را اعلام کرد، وزیر دارایی اتحادیه اروپا و صندوق پولی اروپا ایجاد می شود. آلمان و فرانسه به عنوان دو کشور کلیدی اتحادیه اروپا هر چند درباره لزوم اصلاحات در اتحادیه اروپا هم داستان هستند، اما درباره اولویت ها و راهکارها با هم اختلاف نظر دارند. در عین حال وجود شکاف و فصله عظیم بین اقتصادهای اتحادیه اروپا و ضعف اقتصادی بسیاری از کشورهای منطقه یورو به اختلافات در زمینه راه حل ها دامن زده است.
به گفته سعید نظام لو، کارشناس اقتصادی، یکی از دلایل و عوامل مؤثر در عدم حصول خروجی مطلوب در اتحادیه اروپا ناشی از نامتقارن و ناهمگون بودن اقتصاد برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. با توجه به این ملاحظات، نخست وزیر ایتالیا بر این مساله تاکید میکند که ایتالیا برای اینکه بتواند مانند خاکریزی در برابر گرایش های منفی و هراس آور عمل کند نیازمند به طرح های اروپایی است.118/11