ترامپ در مجموعه پست هایی در شبکه اجتماعی تروث نوشت: "وی در نخستین روز دوره ریاست جمهوری اش با یک دستور اجرایی، تعرفه ۲۵ درصدی بر تمام محصولات وارداتی از کانادا و مکزیک اعمال می کند و ۱۰ درصد تعرفه دیگر را بر کالاهای وارداتی از چین درنظر خواهد گرفت، محصولاتی که هم اکنون بر بسیاری از آنها نیز تعرفه های وضع شده در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ وجود دارد."
ترامپ افزود: "تعرفه های جدید برای فشار بر دو کشورهمسایه به منظور انجام تلاش های بیشتر در راستای تقویت امنیت مرزی و مقابله با صادرات ماده مخدر فنتانیل است."
دونالد ترامپ در دوران کمپین انتخاباتی خود وعده داده بود که در صورت راه یابی به کاخ سفید، تعرفه ۱۰ تا ۲۰ درصدی را بر تمام محصولات وارداتی و تعرفه تا ۶۰ درصدی را بر کالاهای وارد شده از چین، اعمال می کند.
اعلام این خبر از سوی ترامپ در حالی است که وی چند روز قبل اعلام کرد، «اسکات بنست» سرمایه گذار بزرگ را به عنوان وزیر خزانه داری درنظر گرفته است. انتخاب او، بنست را تبدیل به بازیگر اصلی در اجرای وعده های تجاری ترامپ خواهد کرد.
ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، بر واردات محصولات فولاد و آلومینیوم از کانادا و مکزیک، به دلیل نگرانی های امنیتی تعرفه اعمال کرده بود. وی همچنین از هر دو کشور خواسته بود تا بار دیگر درباره توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) با هدف تقویت تولید آمریکا و بهبود هماهنگی ها در زمینه قوانین کار، مذاکره کنند. کانادا و مکزیک بزگترین شرکای تجاری آمریکا هستند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری خود از ژانویه ۲۰۱۷ تا ژانویه ۲۰۲۱ در راستای شعار انتخاباتی خود یعنی «نخست آمریکا» و به بهانه احیای قدرت این کشور، در عرصه اقتصادی سیاست حمایت گرایی را در پیش گرفت. ترامپ اقدامات یکجانبه گرایانه بحث برانگیزی را به اجرا گذاشت و ضمن رد پیمانهای تجاری بین المللی، تعرفههای گمرکی سنگینی بر واردات کالا به آمریکا وضع کرد تا به این ترتیب به ادعای خودش کسری تجاری آمریکا را که از نگاه او نشانه ضعف آمریکا است، جبران کند.
با این حال رویکرد ترامپ در زمینه اصالت دادن صرف به آمریکا و منافع آن باعث اتخاذ مواضعی بر خلاف اجماع جامعه جهانی و حتی شرکای اروپایی آن شده است.
یکی از مهمترین اقدامات ترامپ در این زمینه، افزایش تعرفه ها بر مواد و مصنوعات وارداتی به آمریکا بود که باعث جنگ تجاری بزرگی با بسیاری از اقتصاد های بزرگ جهان شد. وضع تعرفه ۲۵ درصدی و ۱۰ درصدی بر فولاد و آلومینیوم، نه فقط اعتراضات گسترده شرکای تجاری آمریکا را به دنبال داشت، بلکه آنها نیز در اقدامی متقابل به وضع تعرفه های جدید بر برخی کالاهای وارداتی ازآمریکا پرداختند.
ترامپ علاوه بر جنگ تجاری با شرکای اروپایی وغربی خود، دامنه آن را گسترش داد و به جنگ تجاری بی سابقه ای با چین پرداخت. وی با اتخاذ رویکردی تهاجمی، بر میلیاردها دلار کالاهای وارداتی از چین تعرفه وضع کرد و در عین حال پکن را برای مذاکره دوباره درباره جنبه های اصلی روابط اقتصادی دو جانبه تحت فشار شدیدی گذاشت.
اجرای سیاست های تعرفه ای و جنگ تجاری ترامپ با اقتصادهای مهم جهان به خصوص اقتصادهای صادرات محور مانند چین و آلمان موجب شد تا نهادهای مالی و تجاری بین المللی مانند سازمان تجارت جهانی درباره تبعات وخیم آن هشدار دهند. به ویژه سازمان تجارت جهانی رویکردی را که دولت ترامپ در عرصه تجاری در پیش گرفته بود را رد کرد.
در این راستا، «روبرتو آزودو» مدیر کل وقت سازمان تجارت جهانی با هشدار درباره خطرات جنگ تجاری در جهان که ترامپ آن را به راه انداخته بود تاکید کرد: "این جنگ یقینا هیچ برندهای نخواهد داشت."
اکنون ترامپ قصد دارد تا دوره دوم ریاست جمهوری خود همان شیوه و رویکرد سابقه خود یعنی سیاست تجاری تهاجمی و جنگ تعرفه ای را از سرگیرد و این به معنای جنگ تجاری همه جانبه با بسیاری از اقتصادهای نوظهور به خصوص چین و نیز شرکای تجاری اروپایی به ویژه آلمان و نیز شرکای بلوک غرب مانند کانادا، مکزیک، ژاپن و کره جنوبی خواهد بود.
پیش بینی می شود که با توجه به مخالفت ترامپ با رویکردها و اقداماتی که مورد اجماع جامعه بین المللی در عرصه تجارت است به تدریج صف بندی جهانی علیه ترامپ و جنگ تعرفه ای وی شکل خواهد گرفت هم چنانکه این اتفاق در دوره نخست ریاست جمهوری او نیز رخ داد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117