دراین راستا، با سفر «جواد اوجی» وزیر نفت ایران به کاراکاس، تقویت اتحاد انرژی میان دو کشور بیش از پیش مورد توجه و تاکید قرار گرفت.
«ایوان خیل» (Yván Gil) وزیر خارجه ونزوئلا با انتشار پیام و ویدیویی از دیدارش با جواد اوجی وزیر نفت، از طریق حساب کاربری خود در شبکه ایکس با اشاره به اینکه این نشست با هدف تقویت اتحاد انرژی از طریق همکاری و منافع متقابل برگزار شده، تاکید کرد: "وحدت و دوستی میان ملتهای ما همیشه اساسی خواهند بود."
گسترش روابط ایران و ونزوئلا در بخش انرژی پس از آن صورت میگیرد که در اواخر خرداد ماه گذشته، ونزوئلا و ایران، 25 توافقنامه همکاری در حوزههای مختلف راهبردی از جمله بخشهای کشاورزی، نفت، پتروشیمی، گاز، علمی، فناوری، دانشگاهی، تجاری و فرهنگی امضا کردند.
اکنون موضوع افزایش همکاری ها دربخش انرژی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
در واقع دو کشور ایران و ونزوئلا طی سال های اخیر به دلیل مختلف سیاسی و اقتصادی همکاری ها در بخش های مختلف را تقویت کرده اند.
فشارهای تحریمی آمریکا بر بخش نفت و گاز ونزوئلا سبب شده تا ایران در سالهای اخیر به یکی از متحدان اصلی ونزوئلا در این بخش تبدیل شود؛ به ویژه که با بحران سوختی سال 2020، ایران همکاری فشرده و گسترده ای را برای تامین سوخت ونزوئلا و حل مشکلات این کشور به رغم همه تهدیدهای آمریکا انجام داد.
ونزوئلا امروزه در بُعد وسیع به خاطر صنعت نفت، گوناگونی زیستی و منابع طبیعی آن شهرت یافته است. این کشور بزرگترین ذخیره نفتی در اوپک و جهان را داراست، امّا در رتبه هفتاد و پنجم در رده تولید ناخالص داخلی قرار دارد، کشوری که اگرچه به عنوان یکی از اعضای مهم اوپک مطرح بوده اما در سالهای اخیر و تحت تحریمهای آمریکا، شاهد سقوط تولید نفت خود بوده است.
این شرایط سبب شده تا افزایش همکاری ها و گسترش روابط اقتصادی با کشورهای مختلف به ویژه کشورهای هم راستا با آرمان های سیاسی و اعتقادی این کشور مد نظر مقامات ونزوئلا قرار گیرد.
دراین راستا، ایران به عنوان کشوری قدرتمند که به رغم سیاست های تحریمی آمریکا، ظرفیت های تولید و صادرات خود را در بخش های نفت و گاز بالا برده و خدمات فنی و مهندسی اش را در عرصه رقابتی افزایش داده، توانسته است ونزوئلا را یاری کند. در واقع افزایش همکاری های دوجانبه میان ونزوئلا و ایران برای هر دو کشور اهمیت ویژه دارد.
ونزوئلا دارنده بیشترین ذخایر نفتی جهان است و مجتمعهای پالایشی، پتروشیمی، تاسیسات انتقال گاز متعدد و دیگر تاسیسات نفتی مرتبط با صنعت نفت را در اختیار دارد. همچنین در کنار ونزوئلا، بازار منطقه آمریکای لاتین نیز بازاری بسیار بزرگ و مطلوب برای صادرات خدمات فنی، مهندسی، تجهیزات، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی محسوب میشود.
از این رو بخش های خصوصی و دولتی ایران طی سال های اخیر پروژه های مختلفی را دربخش های نفت و گاز ونزوئلا اجرا کرده اند از جمله شرکت ملی نفت ایران در قراردادی به ارزش 110 میلیون یورو، بازسازی پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا با ظرفیت فرآوری روزانه 146 هزار بشکه نفت خام را در سال 2023 به پایان رساند.
آمارهای منتشر شده همچنین نشان می دهد حجم مبادلات نفتی ایران و ونزوئلا طی 20 ماه گذشته بین 3.5 تا 4 میلیارد دلار افزایش یافته است.
این مبادلات شامل صادرات نفت و میعانات گازی، صدور خدمات فنی و مهندسی، صدور کالا و تجهیزات نفتی، بازسازی، تعمیرات دورهای و افزایش ظرفیت مجتمعهای پالایشی کشور ونزوئلا میشود.
نشریه «اویل پرایس» در این زمینه نوشت: "همکاری متعدد نفتی ایران با دولت ونزوئلا موجب شد که صنعت نفت این کشور از رکود خارج شده و تحریمهای آمریکا شکست بخورد در واقع نفوذ ایران، هژمونی ایالات متحده در کارائیب را به چالش کشیده است."
با توجه به اینکه مقامات واشنگتن بار دیگر به بهانه ممنوعیت حضور نامزدهای مخالفان در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا تهدید به بازگرداندن دوباره تحریم های این کشور کرده اند؛ به نظر می رسد گسترش روابط اقتصادی و نفتی میان ایران وکاراکاس نه تنها به سود دو کشور بلکه مانعی بزرگ برسر اهداف واشنگتن است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117