تاکنون حدود دو میلیون اوکراینی با تشویق برخی از دولتهای شرق اروپا به کشورهای اتحادیه اروپا مهاجرت کرده اند تا مشکلات ناشی از کمبود نیروی کار را در این کشورها حل کنند.
حدود 100 هزاراوکراینی در جمهوری چک و یک میلیون اوکراینی نیز در لهستان زندگی می کنند.
طبق آمار، شمار اوکراینی هایی که به کشورهای اروپای غربی مهاجرت کرده اند در سال 2015 میلادی به 500 هزار نفررسید.
مخالفت تقریبا همه کشورهای اروپای شرقی که عضو اتحادیه اروپا هستند با پذیرش پناهجویان خاورمیانه ای، به سیاست واحد آنها تبدیل شده است.
بحران هجوم گسترده پناهجویان به ویژه از کشورهای جنگ زده خاورمیانه شامل عراق، سوریه وافغانستان مشکلات فراوانی برای کشورهای اتحادیه اروپا به بار آورده است.
کشورهای اروپایی برخلاف وعده های قبلی و ادعای حمایت از حقوق بشر، از پذیرش پناهجویان خودداری و مقررات سخت گیرانه تری وضع کرده اند.
از مارس 2016 پس از امضای توافق اتحادیه اروپا و ترکیه برای کنترل ورود پناهجویان، این روند اندکی کاهش یافته است. با این همه، آنچه اکنون شاهد آن هستیم ، ناهماهنگی و در بسیاری موارد امتناع بسیاری از کشورهای اروپایی از پذیرش پناهجویان به بهانه های مختلف است.
اتحادیه اروپا در برخورد با بحران پناهجویان که بزرگترین بحران این اتحادیه از زمان ایجاد آن توصیف شده، با مشکل ماهیت این اتحادیه و مرز بین حاکمیت کشورهای عضو و تصمیمات و قوانین اتحادیه اروپا مواجه است.
کشوری که به عضویت اتحادیه اروپا در می آید، این را می پذیرد که قوانین اتحادیه اروپا را بر قوانین داخلی خود ترجیح دهد، اما اکنون بحران پناهجویان و پیامدهای آن به ویژه برای کشورهای کوچک مرکز و شرق اروپا مانند اتریش ،مجارستان ، اسلوواکی ، اسلوونی ،کرواسی ، جمهوری چک و لهستان باعث شده است این کشورها حاکمیت خود را برصلاحیت اتحادیه اروپا مقدم دارند و از مسئولیت خود در زمینه پذیرش پناهجویان شانه خالی کنند.
این رویکرد با اعتراض سایر اعضای اتحادیه اروپا مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا وحتی یونان مواجه شده است و آنها خواهان تبعیت این کشورهای کوچک از تصمیمات وزرا و سران اروپا بویژه در زمینه پناهجویان هستند.
اکنون مشخص شده است چهار کشور اروپای شرقی عضو گروه "ویزگراد" نه فقط درباره عدم پذیرش پناهجویان تبانی کرده اند، بلکه در زمینه تشویق شهروندان اوکراینی برای مهاجرت به کشورهای اتحادیه اروپا نیز موضعی هماهنگ دارند.
بدین ترتیب با اعمال سیاست جایگزینی پناهجویان، این کشورها باخودداری از پذیرش پناهجویان مسلمان که به ادعای دولتمردان این کشورها می توانند انسجام اجتماعی و فرهنگی این کشورها را بر هم بزنند، از مهاجران اوکراینی استقبال می کنند.
این پرسش مطرح است که آیا کشورهای اروپایی به ویژه انگلیس و فرانسه که با سیاستهای مخرب خود در خاورمیانه موجب بروز پدیده پناهجویان شده اند، اکنون باید از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند؟