روزنامه لوپوئن در مقاله ای به بررسی واکنش آمریکا در قبال جنگ یمن و موضع گیری این کشور ضد عربستان سعودی و امارات متحده عربی پرداخت.
این نشریه فرانسوی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: صدای آمریکا در آمد. دیگر کافی است.
این پیامی است که «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان سعودی و امارات متحده عربی داد. وی درپیام خود از ریاض و امارات و همچنین از شبه نظامیان حوثی خواستار توقف نبردها در یمن شد.
ریاض از مارس سال 2015 با هدف بازگرداندن «منصور هادی» به قدرت، رهبری ائتلاف کشورهای عربی را بر عهده گرفته است.
غربی ها، هادی را که در سپتامبر سال 2014 توسط حوثی ها مجبور به ترک صنعا (پایتخت) شد، به عنوان رئیس جمهوری یمن به رسمیت می شناسند.
سه سال از آغاز مداخله نظامی سعودی ها در یمن می گذرد. نبردها در یمن به بن بست رسیده و سازمان ملل از اوضاع این کشور به عنوان بدترین بحران انسانی در جهان یاد کرده است. دست کم 10 هزار نفر از جمله 9500 غیرنظامی در نبردهای یمن کشته شده اند.
این در حالی است که به گفته برخی سازمان های غیردولتی آمار تلفات انسانی در جنگ یمن 5 برابر بیشتر از ارقام اعلام شده است.
بیشتر این قربانیان در بمباران های هوایی عربستان سعودی و امارات متحده عربی جان باخته اند.
این دو کشور در یمن به اتهامات زیادی متهم شده اند.
حمله هوایی نیروهای ائتلاف در استان الحدیده در 24 ماه مارس دست کم 24 قربانی برجای گذاشت.
به گزارش سازمان ملل در این حمله یک بازار میوه و تره بار هدف قرار گرفته بود. البته سازمان مللی ها حوثی ها را نیز به اقداماتی متهم کرده اند.
شبه نظامیان حوثی بارها با موشک هایی که گفته می شود از سوی ایران در اختیارشان قرار گرفته، عربستان سعودی را هدف قرارداده اند.
بیانیه بسیار مهم آمریکا
در حالی که وزیر امور خارجه آمریکا تا پیش از این از دل و جان از متحد سعودی حمایت می کرد، روز سه شنبه آشکارا لحن خود را تند کرد.
مایک پمپئو در بیانیه ای خواستار پایان شلیک موشک ها از پهپادهای تحت کنترل حوثی ها به سوی عربستان سعودی و امارات متحده عربی و همچنین توقف بمباران های هوایی نیروهای ائتلاف علیه مناطق غیرنظامی شد.
«ژیل گوتیه» سفیر سابق فرانسه در یمن در این باره گفت: این بیانیه مهم تغییرات زیادی را به همراه دارد.
وی افزود: آمریکایی ها تا پیش از این، به بهانه مشروعیت دولت درتبعید یمن و با هدف مهار ایران، از اقدامات عربستان سعودی در این کشور حمایت می کردند.
این اولین باری است که آمریکایی ها چنین مواضعی اتخاذ می کنند.
آمریکا یکی از اصلی ترین تامین کنندگان سلاح عربستان سعودی است و سعودی ها را با ارائه اطلاعات و کمک به هواپیماهای ائتلاف در نشانه گیری اهداف یاری می کند.
مهلت 30 روزه
«جیمز ماتیس» وزیر دفاع آمریکا ساعاتی پیش از پمپئو از طرح صلح آمریکا دریمن سخن به میان آورد. این طرح عقب نشینی حوثی ها از مرزهای عربستان سعودی و توقف بمباران ها را پیشنهاد می کند.
ماتیس گفت: "ما می خواهیم همه را بر سر میز مذاکره ببینیم و آتش بس محور اصلی این مذاکرات است." وی افزود: "ما باید این کار را تا 30 روز آینده انجام دهیم و من فکر می کنم که عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای آن آماده هستند."
اولین دور از مذاکرات بین طرف های درگیر در یمن زیر نظر سازمان ملل در ژنو برگزار شد.
اما این تلاش با شکست مواجه شد. نیروهای ائتلاف عربی، یمن را محاصره کرده اند و نمایندگان مذاکره کننده حوثی از هراس این که ائتلاف مانع بازگشت آن ها به کشور شود، از حضور در ژنو خودداری کردند.
سایه ماجرای خاشقچی
«ژیل گوتیه» در ادامه گفت: "تصور این که شبه نظامیان حوثی از مرزهای عربستان سعودی و استان یمنی سعده مقر تجمع حوثی ها فاصله بگیرند، یک اشتباه است؛ برای حوثی ها پایان دادن به شلیک موشک به سوی عربستان سعودی کار ساده تری است."
از نظر دیپلمات سابق همه چیز به تماس ها و توافقات اصولی انجام گرفته با آمریکایی ها بستگی دارد. اگر این توافقات و تماس ها موثرنباشند، اظهارات مقامات آمریکایی ها هرگز محقق نخواهند شد.
به هیچ شکل نمی توان تصور کرد که ماجرای جمال خاشقچی در تغییر رویه آمریکایی ها بی تاثیر بوده است. وزیر دفاع آمریکا شنبه پیش مرگ «خاشقچی» خبرنگار مخالف ریاض در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول را به دلیل تضعیف ثبات منطقه ای و متاثر کردن اعتماد و احترام آمریکا نسبت متحد سعودی، نگران کننده خواند.
کنگره آمریکا، دولت را برای مجازات سعودی ها تحت فشار قرارداده است و دولت ناگزیر شد این کشور نفتی راتحت فشار قرار بدهد.
فرانسه باید جلوتر برود
«فلورانس پارلی» وزیر دفاع فرانسه نیز در روز سه شنبه اعلام کرد که نبرد یمن می بایست متوقف شود. وی گفت: "اکنون بیش از هر وقت دیگری زمان پایان گرفتن جنگ یمن فرا رسیده است. بهبود وضعیت انسانی در یمن و امکان ارسال کمک های بشردوستانه از اولویت های فرانسه است."
جنگ یمن که با محاصره هوایی و دریایی این کشور توسط ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی همراه شده، به قول سازمان ملل بدترین بحران انسانی را به ارمغان آورده است. به گفته سازمان ملل جنگ یمن 14 میلیون نفر معادل نیمی از جمعیت این کشور را در خطر گرسنگی قرار داده است.
ژیل گوتیه در این رابطه گفت: "اکنون زمان آن فرا رسیده است که فرانسه جلوتر ببرد و از رابطه با عربستان سعودی با هدف پایان دادن به جنگ یمن، برای تحت فشار قراردادن این کشور وارد عمل شود." وی افزود: "دیپلماسی فرانسه باید برای متوقف کردن نبردها وارد عمل شود، چرا که عربستان سعودی هرگز نخواهد توانست در این جنگ پیروز شود."
فروش سلاح
عربستان سعودی با خرید 1 میلیارد 382 میلیارد یورو سلاح از فرانسه در سال 2017، دومین مشتری تسلیحات فرانسوی یود. بنا برگزارش داخلی ارتش فرانسه، مدارک صنایع نظامی و اطلاعات مندرج در سایت های تخصصی، احتمالا 17 نوع از تسلیحات فرانسوی در جنگ یمن به کار گرفته شده اند.
ازنظر «تونی فورتَن» مسئول تحقیقات "ناظران تسلیحاتی"، فروش سلاح های فرانسوی به عربستان سعودی نقض پیمان تجارت اسلحه مصوب سال 2014 و سیاست های مشترک اتحادیه اروپا (در قبال فروش تسلیحات) در سال 2008 قلمداد می شود. اما وزیر دفاع فرانسه به کارگیری سلاح های فرانسوی علیه غیرنظامیان یمنی را تایید نکرد.138/112
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتربخوانید:
رهایی عربستان از بنبست یمن با تلاش آمریکا/ تحلیل
درخواست آمریکا برای پایان جنگ یمن، صوری است