باستان‌شناسان در دامنه رشته کوه زاگرس در منطقه آبدانان ایلام، سه معدن را شناسایی کرده‌اند که احتمال می‌دهند معادن گمشدۀ هخامنشی باشد.

چرا مهم است:

به واسطه شناسایی معادن گمشدۀ سنگ می توانیم اطلاعات بیشتری درباره نحوه مدیریت منابع طبیعی و نقش اقتصادی مناطق مختلف آن دوره به دست آوریم. این یافته‌ها نشان می‌دهد که جامعه هخامنشی از یک سیستم سازمان‌یافته و پیچیده برای استخراج، انتقال و استفاده از مواد در پروژه‌های معماری برخوردار بوده است.

زمینه خبر:

سه معدن جدید در دامنه رشته‌کوه‌های زاگرس در منطقه آبدانان ایلام شناسایی شده است. این معادن ممکن است منبع سنگ‌های کاخ داریوش بزرگ در شوش بوده باشند.

او چه می گوید:

«محمدابراهیم زارعی» رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری با اعلام خبر کشف این معادن اظهار داشت: آزمایش‌های دقیق‌تری برای بررسی نوع سنگ‌های مکشوفه، با هدف مقایسه با نمونه‌های موجود در ستون‌های کاخ شوش، در حال انجام است.

او اظهار داشت: این مطالعات تخصصی از دو هفته آینده وارد فاز جدیدی خواهد شد و در صورت اثبات هم‌خاستگاه بودن سنگ‌ها، پرونده ثبت‌ جهانی شوش می‌تواند با اطلاعات تازه‌ای به‌روزرسانی شود و گامی راهبردی باشد که فرصت بازنگری و ارتقاء موقعیت جهانی این محوطه باستانی و همین طور منطقه کشف معدن را فراهم می‌آورد.

نکات کلیدی:

ارتباط با کاخ آپادانا: طبق کتیبه‌های کاخ آپادانا، سنگ‌های این بنا از منطقه‌ای به نام «ابیرادوش» تهیه شده‌اند که احتمال دارد همان معادن کشف‌شده در آبدانان باشند.

ویژگی‌های معماری کاخ آپادانا: دیوارها از خشت با نمای آجری، ستون‌ها از سنگ، و تزئینات داخلی شامل آجر لعاب‌دار و نقوش هنری بوده‌اند. نهایت در حمله اسکندر نابود شد. این بنا در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

اهمیت باستان‌شناسی: این کشف می‌تواند به فهم بهتر مدیریت منابع، شبکه‌های حمل‌ونقل، و فناوری‌های ساخت و مهندسی در امپراتوری هخامنشی کمک کند.

نگاه عمیق تر:

این کشف، اگر با آزمایش‌های دقیق‌تری تأیید شود، چشم‌اندازهای جدیدی را برای ثبت‌جهانی این معادن در یونسکو، توسعه گردشگری فرهنگی در منطقه و پژوهش‌های علمی در مورد فناوری‌های ساخت در دوران هخامنشی فراهم می آورد.

سیما مشتاقان