گروه اتا روز شنبه هشت آوریل آدرس ۸ انبار ذخیره اسلحه خود در منطقه جنوبغرب فرانسه واقع در کوههای پیرنه را در اختیار مقامهای پلیس این کشور قرار داد.
به گفته مقامهای دادستانی فرانسه، پلیس در این انبارها دست کم 130 قبضه سلاح گرم، 3.5 تن مواد منفجره و چندین هزار گلوله، چند صد کیلو مواد منفجره و قطعات بمب و صدها چاشنی انفجاری و تایمر پیدا کرده است.
دبیر کمیسیون تحقیق بین المللی در این زمینه، گفت،«کمیسیون ما اطمینان دارد که این گام تاریخی، با پشتیبانیِ تمامی فعالان مربوط، به تثبیت صلح و همزیستی در جامعه باسک کمک خواهد کرد.»
جدایی طلبان باسک در اواسط ماه مارس پس از گذشت ۶۰ سال از بنیانگذاری آن، اعلام کردند که روز ۸ آوریل سلاحهای خود را بهطور کامل تحویل خواهند داد. گروه اتا در سال ۱۹۵۹ و در دوره دیکتاتوری فرانکو در اسپانیا تاسیس شد. موسسان آن جوانان چپگرای ناسیونالیست وابسته به حزب ملیگرای باسک بودند که رفته رفته از یک گروه فرهنگی و سیاسی به یک گروه مسلح زیرزمینی تبدیل شدند.
هدف از مبارزه 60 ساله این گروه، ایجاد دولت مستقل باسک در مناطقی از جنوب غربی فرانسه و شمال اسپانیا بود. مقامهای فرانسه واسپانیا این گروه مخفی و مسلح را مسئول مرگ بیش از ۸۲۹ نفر در این دو کشور میدانند.
اتحادیه اروپا اتارا در فهرست گروه های تروریستی قرار داده است.آخرین عملیات گروه اتا در سال ۲۰۱۰ بود که در جریان آن یک مامور پلیس فرانسه کشته شد.
در سال ۲۰۱۱ نیز اتا پایان عملیات مسلحانه خود را اعلام کرد اما دولت اسپانیا حاضر به پذیرش اعلام آتش بس اتا نشد و اعضای این گروه همچنان تحت تعقیب دولت اسپانیا قرار دارند.
360 نفر از اعضای اتا هم اکنون در زندانهای اسپانیا هستند. یکی از خواسته های جدایی طلبان باسک اتا ازادی این زندانیان است. واکنش دولت اسپانیا به خلع سلاح گروه اتا مثبت نبوده و خواستار انحلال کامل گروه جدایی طلب اتا است . دولت اسپانیا در بیانیهی رسمی پس از اعلام خلع سلاح اتا اعلام کرد،"اتا باید انحلال نهایی خود را اعلام کند و از قربانیان ترورهای خود عذرخواهی کرده و برای همیشه ناپدید شود."
ماریانو راخوی نخستوزیر اسپانیا نیز اعلام کرد که اعضای اتا همچنان "تروریست" هستند و نباید در انتظار مصونیت از مجازات باشند.
قربانیان گروه اتا نیز نمیخواهند خشونتهای این گروه را فراموش کنند.انجمنی از قربانیان خشونتهای اتا دادخواستی با هزاران امضا تهیه کردهاند که در آن گفته شده تحویل سلاح از سوی اتا، بخشی از "تبلیغات" و "خودتطهیری" این گروه است.
امضاکنندگان این دادخواست انتظار "بخشش و بزرگواری" از سوی قربانیان خشونتهای اتا را رد کرده و از این گروه خواستهاند که گذشته تروریستی خود را محکوم کند.
خلع سلاح اتا گامی بزرگ از سوی جدای طلبان باسک اسپانیا برای کنا گذاشتن فعالیت مسلحانه و پیگیری اهدافشان از طریق مبارزات سیاسی است.برخلاف ارتش جمهوریخواه ایرلند شمالی که مرحله به مرحله از خلع سلاح تا مذاکرات رودر ور با پروتستانهای طرفدار وحدت در بریتانیا پیش رفت تا به یک توافقنامه صلح جامع در ایرلند شمالی دست پیدا کردند.
اتا از این جهت در مراحل بسیار عقب تری قرار دارد. نه فقط اعلام آتش بس یکجانبه که خلع سلاح کامل نیز نتوانسته اعتماد دولت مرکزی اسپانیا را برای نشستن پشت میز مذاکرات جلب کند. در واقع جدایی طلبان با سک اتا با خلع سلاح ، دیگر برگ برنده ای برای معامله و دادن امتیاز و پیدا کردن جایگاه رسمی در عرصه سیاسی منطقه باسک ندارند. 113/111
بیشتربخوانید:
آغاز روند تحویل سلاحهای جدایی طلبان باسک به دولت اسپانیا
تظاهرات مردم باسک اسپانیا در حمایت از جدایی طلبان