بر اساس آخرین آمار های اعلام شده، آلمان در سال جاری بیش از 90 میلیارد یورو در زمینه دفاعی سرمایه گذاری کرده است.
مارک روته که نخست وزیر سابق هلند بوده و چندی پیش مسئولیت دبیر کل ناتو را از «ینس استولتنبرگ» تحویل گرفت، پس از دیدار با «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان گفت: "برای اولین بار در سه دهه گذشته، آلمان اکنون دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در زمینه دفاع سرمایه گذاری می کند و این برای آلمان و ناتو مهم است."
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: "با این حال، همه متحدان باید بیشتر در این زمینه سرمایه گذاری کنند و او روی آلمان برای ادامه گام های خود در این مسیر حساب باز کرده است." روته افزود: "به عنوان نخست وزیر سابق هلند او می داند که تأمین بودجه برای دفاع ملی و جلب رضایت برای تداوم حمایت ها از اوکراین برای دولت ها همیشه آسان نیست." روته گفت: "اما هر دو برای امنیت جمعی ضروری هستند."
تاکید دبیر کل جدید ناتو بر افزایش هزینه های نظامی آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا و نیز عضو اروپایی کلیدی ناتو با توجه به تحولات امنیتی چند سال اخیر در قاره اروپا به خصوص وقوع جنگ اوکراین که اکنون در سومین سال آن هم چنان بشدت در جریان است و نیز تغییر معادلات نظامی و امنیتی در قاره سبز به خصوص ادعای تهدید آفرینی روسیه علیه اعضای اروپایی ناتو معنا پیدا می کند.
به نظر می رسد که آلمان برای باقی ماندن یک شریک قابل اعتماد در ناتو، می خواهد بیشتر در زمینه دفاع خود سرمایه گذاری کند. این خبر را اولاف شولتس پس از دیدار با مارک روته، اعلام کرد.
از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین، هزینه های دفاعی آلمان همچنان افزایش یافته است. شولتس تاکید کرد: "ما قاطعانه به این مسیر در سال های آینده ادامه خواهیم داد. اتحاد دفاعی باید آنقدر قوی باشد که هیچکس حتی فکر حمله به ما را نداشته باشد."
تا قبل از جنگ اوکراین، آلمان در دوره صدراعظمی «آنگلا مرکل» به رغم فشارهای شدید آمریکا اما از عمل به تعهد خود مبنی بر تخصیص 2 درصد تولید ناخالص داخلی به امور نظامی امتناع می ورزید.
همین امر در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا به چالش بزرگی بین واشنگتن و برلین تبدیل شده و در این راستا حتی ترامپ برای فشار بر آلمان دستور خروج ده هزار نظامی آمریکایی را از این کشور را صادر نمود.
ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود اصرار داشت که اعضای ناتو باید به تعهد دیرینه خود مبنی بر صرف دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود در امور دفاعی عمل کنند. زمانی که او در سال 2017 به قدرت رسید، تنها چهار کشور از 29 کشور ناتو به این هدف دست یافته بودند. ائتلاف ناتو پیش بینی می کند که با توجه به تأثیر جنگ روسیه علیه اوکراین، 23 عضو از 32 عضو کنونی در سال جاری به این هدف دست خواهند یافت.
نکته مهم اینکه این فشارها علیه آلمان برای افزایش بودجه نظامی در دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» رئیس جمهور دموکرات آمریکا نیز ادامه یافته است. تداوم این فشارها و نیز تغییر صحنه امنیتی اروپا و آغاز جنگ اوکراین موجب تغییر کلی رویکرد آلمان در این زمینه شده و در اقدامی بی سابقه دولت آلمان بودجه ای صد میلیارد یورویی را برای نوسازی نیروهای مسلح و خرید تسلیحات جدید مانند هواپیماهای جنگنده نسل پنجمی اف 35 اختصاص داده است.
با این حال واقعیت این است که افزایش قابل توجه و بی سابقه بودجه اختصاص یافته برای هزینه های نظامی و تسلیحاتی در آلمان، عملا موجب خواهد شد تا با توجه به محدودیت منابع مالی به صورتی اجتناب ناپذیر هزینه ها وکمک های اجتماعی در چارچوب دولت رفاهی روندی کاهشی به خود بگیرد. این امر برای اقشار وسیعی از مردم آلمان که طی دو سال گذشته به دلیل همه گیری ویروس کرونا با ازدست دادن مشاغل و نیز تعطیلی بسیاری از کسب و کارها مواجه بوده اند خبری ناگوار محسوب می شود.
«دیتمار بارچ»رئیس گروه پارلمانی حزب چپ آلمان، طرح دولت این کشور را برای اختصاص هزینه صد میلیارد یورویی برای تسلیح مجدد ارتش آلمان دیوانگی خواند و خاطرنشان کرد که این اقدام میتواند به کاهش کمکهای اجتماعی منجر شود.
در واقع جنگ اوکراین اکنون به موهبتی غیر منتظره برای شرکتهای تسلیحاتی آمریکایی تبدیل شده و موجب سفارش اقلام عظیمی از تسلیحات مختلف به این شرکت ها از جانب کشورهای اروپایی شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117