سومین جشنواره رسانه‌ای بین المللی صبح

تهران امروز در حاشیه سومین جشنواره رسانه‌ای بین المللی صبح میزبان فعالان بین المللی جوان شبکه‌های اجتماعی بود که در نشستی تخصصی گرد هم آمدهند تا تجارب خود را در به چالش کشیدن روایت مسلط حامی اسرائیل در شبکه‌های اجتماعی مطرح کنند.

چرا مهم است:

علیرغم دروغی به اسم جریان آزاد اطلاعات و به تبع آن سرکوبهای جریان سلطه رسانه ای، پایداری گفتمان جریان مقاومت در بستر شبکه های اجتماعی به جریان سازی در حمایت از مقاومت مردم غره انجامیده است بطوری که در پیدایش اعتراضات بی سابقه از درون آمریکا و گسترش به نقاط دیگر جهان از جمله ژاپن و فرانسه و انگلیس نقش بسزایی داشته است. 

 

آنچه می‌شنویم:

دیمیتری لاسکاریس خبرنگار آزاد رئوودانی که در کانادا زندگی می‌کند راهبرد خبرنگاری زیرزمینی را برای ارائه اطلاعات تاثیرگذار در فضای مجازی  رسانه‌های اجتماعی مطرح می‌کند. 

دیمیتری معتقد است که ژورنالیسم آنلاین و فعالیت خبری در شبکه‌های اجتماعی مستلزم هزینه کرد است و باید درآمدزایی داشت تا بتوان به طور موثر ادامه داد. 
وی در حوزه تبلیغات در فضای شبکه‌های اجتماعی می‌گوید: «مجبوریم از طریق تبلیغات درآمدزایی کنیم ولی باید دامنه این تبلیغات را بسیار محدود کنیم.» 

لاسکاریس تاکید می‌گوید  مطمئن است عدالت روزی برقرار می‌شود و در این راه باید پایداری کرد.

«دانش قدرت است و افراد را توانمند می‌کند.»

 

احمد سعدالدین یکی از فعالان دانشگاهی در رسانه‌های اجتماعی معتقد است که باید حرف‌هایی را که دیگران جرات بیان آن را ندارند در این فضا بیان کرد که حمایت از مردم غزه ز جمله آن‌هاست 

احمد می‌گوید کارش شمشیر دو لبه است دیدن تمام کامنت‌ها برایش وقت گیر است و چون بررسی بازخورد لازم است این کار را انجام می‌دهد ولی از قضاوتگری‌ها و توهین‌هایی که در خلال کامنت‌ها می‌شود گله می‌کند و می‌گوید که برای سلامت روان خوب نیست البته او می‌گوید باید کامنت‌ها را فیلتر کرد و از بازخوردهای خوب کمک گرفت. 

وی در بیان تجربه‌های سانسور شدنش از اولین محتواهایش می‌گوید، زمانی که با کمتر از ۱۰۰ دنبال کننده در ایکس و اینستا شروع کرد و فیلم‌های ۷ اکتبر را به اشتراک گذاشت، از زمانی که تلفنش داغ شد و هزاران دنبال کننده پیدا کرد ولی با وایرال شدن محتوا سانسور شد.

با این حال او معتقد است که با گذشت زمان این مشکل کاهش پیدا کرد. او معتقد است که به هر حال با همه اوصاف و الگوریتم‌های سانسور، جریان سلطه در رسانه نمی‌تواند جلوی روایت فلسطین را بگیرد. 

«من ۱۲ سال از کار رسانه می‌کنم ولی هرگز فکر نمی‌کردم افراد راستگرا در آمریکا بیایند و با این کشتار اسرائیل مخالفت کنند و تغییر پیدا کردند ین تغییر در دراز مدت اتفاق می‌افتد.»

 

ابراهیم فیصل فعال شبکه‌های اجتماعی مصری می‌گوید ابتدا باید گفتمان طرفدار مقاومت را پی ریزی کرد و در گرماگرم این نبرد ابتدا خلق ایده کرد و در مرحله دوم باید دید که چگونه دروغ پردازی‌ها را باید پاسخ داد. 

ما در واقع گرفتار ابزاری هستیم که مالک آن نیستیم و دنیا را دارد عوض می‌کند البته وی می‌گوید این نظر بدبینانه است مثلاً ابراهیم می‌گوید: «قبل از ۷ اکتبر می‌توانستیم خیلی حرف‌ها را بزنیم ولی بعد از آن دیدیم هر کسی که می‌خواهد طرفدار مقاومت باشد به طور دیگری نگاهش می‌کنند. با این حال باید حضور خود را تثبیت کنیم.»

ابراهیم می‌گوید هیچ وقت تماشاگر نبوده و به جای اینکه مطالب اسرائیلی را دنبال کند و به محتوای آنها پاسخ دهد حقایق را نشر داده است.

ابراهیم در انتها گفتن حقیقت را در شبکه‌های اجتماعی تکلیفی شرعی دانست که بر گردنش هست و اینکه باید شیوه‌های نگارش در این حوزه را آموزش دهد. 

«۷ اکتبر می‌تواند نقطه شروع ما باشد.»

 

کریم شامی از لبنان دیگر فعالان شبکه‌های اجتماعی در حوزه مقاومت بود که معتقد بود که نباید برای خلق روایت و گفتمان منتظر کسی یا خبرگزاری خاصی بود و باید کار را بطور خودجوش با تحقیق و گردآوری داده شروع کرد. 

کریم هم از تجربه سرکوب و سانسور شدنش در شبکه‌های اجتماعی به خاطر این حمایت گفت. کریم که صاحب یک سازمان غیرانتفاعی است از ممنوع شدنش در پی‌پال، گوگل، فیسبوک، و اینستاگرام گفت.

او درباره تجربه‌اش در حوزه اخبار جعلی نگاهی متفاوت هم داشت: «اخبار جعلی حتی از طرف کشورهای مقاومت نیز منتشر می‌شود به طوری که افراد را هیجانی می‌کند و جو مقاومت را به هم می‌ریزد. بهترین راه برای غلبه بر این معضل ادامه دادن مسیری است که برنامه‌ریزی کرده ایم." 

کریم در باره نتیجه این پایداری در تولید محتوا می‌گوید باید دانست که افرادی که این پلتفرم‌ها را کنترل می‌کنند همچنان در این فضا هستند ولی،

«طرفداری کامل از اسرائیل در سال‌های آینده برای سیاستمداران کشورها، مثلاً در عرصه انتخابات، با دشواری همراه می‌شود.»

 

نگاه عمیق‌تر:

طوفان‌الاقصی؛ تجمع دانشجویان حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا

seyed mohammad kazemi