«ایراکلی کوباخیدزه» در چارچوب این سفر با «عبدالله عارف اف» نخست وزیر، «نعمتالله یولداشاف» رئیس مجلس سنا و «نوردینجان اسمائیلاف» رئیس مجلس عالی ازبکستان دیدار میکند .
مقرر شده است که ، در چارچوب این سفر یادداشت تفاهمی در زمینه گسترش همکاری های متقابل میان مجلس ملی گرجستان ومجلس عالی ازبکستان امضا شود .
سفر این هیات سیاسی به سرپرستی «ایراکلی کوباخیدزه» رئیس مجلس ملی گرجستان تا روز سه شنبه - 23 ژانویه - ادامه دارد.
سفر هیات سیاسی گرجستان به ازبکستان را باید از جهت مشابهت دو کشور در نظام فعلی جهان، ارزیابی کرد. در واقع ، هر دو کشور از جمهوری های استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی هستند که ، در سال 1991 میلادی پا به عرصه جهان گذاشته اند. پس از استقلال ، رهبران هر دو کشور ، به همگرایی با غرب ترغیب شده اند. در عین حال ، گرجستان و ازبکستان در سال 1994 میلادی در برنامه مشارکت برای صلح ناتو ، با این سازمان نظامی همکاری دارند .
با وجود آن که گرجستان طی بیش از دو دهه گذشته روابط خود را با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به میزان چشمگیری تقویت کرده ، ازبکستان همکاری های خود را با این سازمان نظامی در همان سطوح پایه اولیه حفظ کرده است . دلیل این امر نیز مشخص است . طی یک دهه گذشته ، وجود رئیس جمهوری محافظه کار و شکاک در ازبکستان به نام «اسلام کریم اف» رئیس جمهوری فقید ازبکستان و روی کارآمدن رئیس جمهوری جوانی در گرجستان به نام «میخائیل ساآکاشویلی» لیبرال و جنجالی که توانست روابط دولت تفلیس را با غرب و مجموعه نهادهای غربی به میزان چشمگیری تقویت کند.
به هر حال ، بسیاری از کارشناسان سفر جاری هیات سیاسی گرجستان به ازبکستان را برای دو کشور و دولت های منطقه حائز اهمیت قلمداد می کنند . باید گفت جمهوری ازبکستان از موقعیت استراتژیک ویژه اى در منطقه آسیاى مرکزى برخوردار است. به همین دلیل ، روسیه و کشورهاى غربى به ویژه آمریکا برای حفظ وتقویت روابط با این کشور آسیای مرکزی همه مساعی خود را به کار می گیرند. در این راستا ، در برخی موارد نیز دولت های قدرتمند منطقه و جهان ، به منظور جلب رضایت مقام های دولت تاشکند ، تلاش های مضاعفی را در دستور کار قرار می دهند.
شاید بنا به همین دلیل باشد که ، برغم تداوم همکاری های ازبکستان با آمریکا و برخی از دولت های متحد این کشور در اتحادیه اروپا ، روسیه همچنان درپی تقویت روابط با ازبکستان است. درهمین ارتباط، با وجود همکاریهای نسبتاً گسترده اقتصادی ازبکستان با روسیه ، آمریکا نیز همچنان به دنبال تقویت مناسبات خود با ازبکستان است .
رهبران ازبکستان از آغاز استقلال تا زمان وقوع انقلابهای رنگین به نفع جهان غرب در اوکراین ، گرجستان و تا حدودی قرقیزستان ، در تلاش بودند تا همزمان روابط خود را در سطوح مختلف با آمریکا و روسیه حفظ کند ، ولی تمایل بیشتری به سوی غرب از خود نشان میدادند . پس از بروز انقلابهای رنگین در گرجستان و اوکراین و وقوع حادثه «اندیجان» در ازبکستان ، رهبران دولت تاشکند به تغییر رویکرد به سوی روسیه متمایل شدند و حتی با روسیه «پیمان نامه همکاری های استراتژیک» امضا کردند. ازبکستان همچنین در سال 2005 میلادی بار دیگر به سازمان پیمان امنیت جمعی پیوست. روی هم رفته انتظار می رود سفر جاری هیات سیاسی گرجستان به ازبکستان، بتواند در جهت تحکیم روابط دو بازیگر برجسته در دو سوی دریای خزر نقش موثری ایفا کند. 111/114
نویسنده: محمدعلی طالبی
بیشتر بخوانید:
روابط سیاسی گرجستان و روسیه همچنان در وضعیت بن بست/ تحلیل
پارلمان گرجستان پیشنویس اصلاح قانون اساسی را تصویب کرد
اصلاحات دیپلماتیک با هدف اقتصادی در ازبکستان/ تحلیل
نشست وزیران خارجه ترکمنستان و ازبکستان/ تحلیل