ایران پرس- دومین روز کنگره گفت وگوهای ملی سوریه روز سه شنبه با پیام «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه که توسط وزیر امور خارجه این کشور قرائت شد، به طور رسمی و با دو ساعت و 30 دقیقه تاخیر، آغاز شد.

با وجود حمایت جامعه بین المللی از نشست سوچی، این نشست از سوی «هیئت عالی مذاکرات» که بزرگترین گروه مخالفان سوری محسوب می‌شود، تحریم شده است. کشورهای غربی از جمله آمریکا نیز در این دور از نشست سوچی مشارکت نداشته است. 

فضای سنگین حاکم بر کنفرانس ملی سوریه در سوچی به دلیل کارشکنی های مخالفان و دولتهای غربی بیانگر پیچیده تر شدن بحران سوریه در ماههای اخیر شده است. این تحول به  ایجاد بیم و امیدهایی در خصوص به نتیجه رسیدن تلاشهای سیاسی برای حل بحران سوریه انجامیده است.

پس از گذشت حدود 7 سال از بحران سوریه، دورنمای صلح و ثبات در این کشور همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. در تازه‌ترین اقدام سیاسی در خصوص حل سیاسی بحران سوریه ، نشست سوچی در حال برگزاری است.  

نشستی که با ابتکار روسیه، ایران و ترکیه با رویکرد کاهش مناطق تنش از اواسط سال 2017 میلادی آغاز شد.  

حال باید دید این نشست‌ها می‌تواند بحران خانمان‌سوز چندین ساله سوریه و آلام مردم رنجدیده این کشور را پایان بخشد؟ به‌‌ ویژه این‌ که طی حدود 10 روز مانده به نشست سوچی، تحول دیگری در صحنه میدانی سوریه با دخالت نظامی مستقیم ترکیه در عفرین، شهر کردنشین شمال سوریه رقم خورده و وضعیت سوری‌ها را پیچیده‌تر کرده است.

ضمن این‌ که عربستان با حمایت ضمنی آمریکا طی سال گذشته نشست‌هایی با معارضان حامی خود برگزار کرده و درصدد بی‌اعتبار کردن تلاش‌های محور روسیه، ایران و ترکیه بوده است.

موضوع دیگری که نشست کنونی سوچی را تحت تاثیر قرار داده، تضعیف گروه تروریستی داعش در منطقه، به‌‌ویژه عراق و سوریه است که دورنمای تعیین تکلیف سوریه را نزدیک‌ تر ساخته، اما درعین‌حال مواضع بازیگران درگیر در سوریه را شفاف‌تر و سخت‌تر و در عین حال خطرناک تر کرده است. 

از این جهت اصرار بیشتر آمریکا جهت تحکیم نظامی در سوریه و مداخله نظامی مستقیم ترکیه در عفرین و کنش و واکنش‌های کشورهای منطقه در سوریه را در همین زمینه باید تحلیل کرد.

همچنین عدم حضور گروه‌های اصلی معارضان در مذاکرات مانع دیگری است. کردهای سوریه به دلیل عملیات نظامی ترکیه در عفرین سوریه، در نشست سوچی شرکت نمی‌کنند. 

با توجه به شرایط موجود هنوز نمی‌توان دورنمای روشنی از راهکار سیاسی در سوریه یافت و به نظر می‌رسد وجود رقابت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای همچنان مانع حل بحران در سوریه است که بیش از 6 میلیون آواره، 500 هزار کشته و تخریب 70 درصد از زیرساخت‌های این کشور را به دنبال داشته است. 

شبکه تلویزیونی «روسیه الیوم» در گزارشی  با عنوان «بررسی روند تحولات بحران سوریه تا برگزاری نشست سوچی»، تاکید کرده است که نشست سوچی آخرین مرحله و فرصت برای بحرانی است که عمر آن هفت سال و هزینه آن، خون شهروندان سوری و تخریب زیرساخت های کشور سوریه بوده است. 

جامعه جهانی با برگزاری اجلاسهای مختلف از جمله نشست ژنو و آستانه و سوچی درصدد حل سیاسی بحران سوریه است. اما آمریکا اراده جدی برای حل بحران ندارد و از ادامه اختلافات و ادامه جنگ و بحران در منطقه منتفع شده و به فروش سلاح و مقاومت هراسی مشغول است. ترکیه نیز از بدو بحران، دائما تغییر تاکتیک داده، گرچه اهداف میان مدت امنیتی و اقتصادی خود در سوریه را پیگیری می‌کند.

از همه مهم‌ تر، رژیم صهیونیستی  با معطوف شدن افکارعمومی به بحرانهای منطقه ای با فراغ آسوده به گسترش شــهــرک‌ ســازی‌هــا و ســـرکــوب فلسطینی‌ها مشغول است. چنین رفتارهای توطئه گرانه از جانب آمریکا و رژیم صهیونیستی و حکام عربی و نیز  برخی رفتارها ماجراجویانه برخی از کشورهای منطقه، عامل مختل شدن راه حلهای سیاسی در خصوص بحران سوریه شده است . 111/135

نویسنده : نجفی

بیشتر بخوانید : 

تصاویر: دومین روز نشست گفتگوهای ملی سوریه در سوچی

آغاز نشست گفتگوی ملی سوریه در سوچی