تحلیل:

ایران پرس: با افزایش درخواست برای پناهندگی در کشورهای اروپایی، اکثر این کشورها قوانین سختگیرانه ای را برای پذیرش مهاجران و پناهجویان وضع کرده و فشارها را بر آنها افزایش داده اند.

در این راستا، «جیمز کرولی» وزیر کشور بریتانیا برای امضای توافق جدید با رواندا در زمینه انتقال پناهجویان وارد این کشور آفریقایی شد. طرح انتقال پناهجویان به رواندا یکی از پایه‌های اصلی راهبرد دولت محافظه‌ کار «ریشی سوناک» نخست‌ وزیر بریتانیا برای مقابله با مهاجرت غیرقانونی و کاهش شمار پناهجویانی است که از طریق کانال مانش، خود را به بریتانیا می‌رسانند.

موضوع انتقال پناهجویان به رواندا ماه ها است که مطرح شده است و در این زمینه قراردادهایی نیز با دولت این کشور بسته شده است. به طوری که مهاجران و پناهجویان از بریتانیا مستقیما به رواندا منتقل شوند. این تصمیم بریتانیا برای فرستادن پناهجویان به کشور ثالث بسیار بحث برانگیز بوده است.

بسیاری رواندا را کشوری ناامن می‌دانند و می‌گویند فرستادن پناهجویان که عموما از گروه‌های آسیب‌ پذیر اجتماعی هستند، به شرق آفریقا جان و سلامت آنان را به خطر می‌اندازد. بسیاری نیز معتقدند که این تصمیم بسیار هزینه‌ بر است چرا که پناهجویان زیادی باید با هواپیما به آفریقا منتقل شوند.

با اعتراضات انجام شده، اولین پرواز بریتانیا برای اخراج اجباری پناهجویان به رواندا 14 ژوئن به دستور دادگاه حقوق بشر اروپا لغو شد. با این حال، دولت بریتانیا بر انجام این طرح تاکید دارد و اکنون در سفر کورلی بر انجام این تصمیم تاکید شده است. پیمان کنونی شامل مقررات الزام‌آوری است تا اطمینان حاصل شود که رواندا، کسانی را که توسط بریتانیا به آنجا فرستاده شده‌اند، اخراج نکند. 

سیاست اخراج پناهجویان از بریتانیا به رواندا اولین بار از سوی «بوریس جانسون» نخست‌ وزیر وقت بریتانیا اعلام شد و پس از اجرایی شدن آن توسط دولت سوناک، این طرح به شدت مورد انتقاد احزاب و نهادهای حقوق بشری قرار گرفته است.

منتقدان این طرح از جمله احزاب مخالف دولت و آژانس پناهجویان سازمان ملل بر این باور هستند که این طرح «بی‌فایده» و «غیراخلاقی» است.

اما دولت سوناک به شدت خواستار اجرایی شدن این طرح به عنوان راهکار کنترل پناهجویان و مهاجران غیر قانونی به بریتانیا است.

«رابرت جنریک» معاون امور مهاجرت وزیر کشور بریتانیا چندی پیش در این زمینه گفت: "خروج از اتحادیه اروپا این امکان را به ما داده است که به روندهایی که منجر به سوءاستفاده از قوانین مهاجرت است، پایان دهیم."

«سوئلا براورمن» وزیر کشور برکنار شده بریتانیا نیز گفته بود، رؤیایش، دیدن عکس اولین هواپیمایی است که مهاجران را از بریتانیا به رواندا می‌ برد؛ رویایی که اکنون با سفر وزیر کشور بریتانیا به روآندا در حال تحقق است.

به جز بریتانیا، مهاجران و پناهجویان در دیگر کشورهای اروپایی نیز تحت فشار مضاعف قرار دارند.

ایتالیا یکی از کشورهایی است تا شرایط پذیرش پناهجویان و حتی، ارائه اقامت به اتباع خارجی را که به شکل قانونی وارد ایتالیا شده اند، دشوارتر کند. 

طبق فرمان دولت ایتالیا که قرار است در هیات وزیران این کشور تصویب شود، اتباع خارجی که به طور قانونی در ایتالیا زندگی می‌کنند، در صورتی که مقامات آنان را تهدیدی برای نظم عمومی یا امنیت ملی بدانند، ممکن است اخراج شوند.

این دستور نشان دهنده تمایل دولت ایتالیا برای کاهش آمار مهاجران به سواحل ایتالیا است. در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی نیز سخت گیری علیه مهاجران و پناهجویان افزایش یافته است. این در حالی که صدها تن از شهروندان غرب اسیا و افریقا همچنان در تلاش برای رسیدن به مرزهای اروپا تقلا می کنند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

 

طرح اتحادیه اروپا برای مدیریت بحران پناهجویان