وزارت ارتباطات ومخابرات قزاقستان روز جمعه در گزارشی علت این تصمیم را رعایت نکردن قوانین این کشور از سوی این شبکه های خارجی عنوان کرد.
تمام شبکه های رادیویی و تلویزیونی خارجی فعال در قزاقستان موظف شده بودند،طبق قانون جدید ازسوی پارلمان این کشور فعالیت خود را تا 9 ژوئیه 2018 میلادی به عنوان شخص حقوقی و حقیقی ثبت و نماینده خود را به وزارت ارتباطات ومخابرات قزاقستان معرفی کنند.
دربین شبکه های که ازادامه فعالیت آنها در قزاقستان جلوگیری شده است، اسامی شبکه هایی همچون راشاتودی، بلومبرگ، اسکای نیوزو فاکس نیوز به چشم می خورد.
پیش از این نیز درسال 2016 میلادی نیز درقزاقستان، نمایش تبلیغات درشبکه های خارجی ممنوع شده بود.
آنچه دولت قزاقستان با آن دست و پنجه نرم میکند یکی از اصلی ترین مشکلاتی است که پس از عصر جهانی شدن با عنوان حاکمیت بر رسانه ها در پیش روی دولت ها قرار گرفت.
در این دوره، جهانی شدن ارتباطات توانایی دولت ها را در کنترل رسانه های مختلف به شدت کاهش داد به صورتی که رسانه ها این توانایی را دارند که بدون پاسخ دهی به دولت های موجود، برنامه های خود را تهیه و در خاک آن کشور پخش کنند.
همین امر در مواردی دولت ها را با پخش اخبار دروغین، تشویق و تحریک به براندازی و شورش رو به رو کرده است.
براین اساس دولت ها این امر را ضروری می دانند که به طریقی بتوانند کنترل خود بر رسانه های موجود را حفظ کنند.
امری که در خصوص رسانه های داخلی با وضع قوانین و اعمال حاکمیت صورت می گیرد و در خصوص رسانه های خارجی بهره گیری از نمایندگی های مقیم و تبادل اطلاعات یا ممنوع ساختن فعالیت آنها در صورت عدم همراهی با قوانین انجام می شود.
دولت قزاقستان نیز به همین شکل به دنبال این است که فعالیت رسانه های بیگانه را در خاک خود کنترل کند. مسئله اساسی این است که آیا ضروری نیست با توجه به فعالیت های مخرب برخی از رسانه که به طور خاص با سرویس های اطلاعاتی نیز در ارتباط هستند، قوانین بین المللی جامعی به تصویب برسد تا در فقدان توانایی اعمال حاکمیت دولت ها، به آنها این امکان را بدهد که فعالیت های مخرب علیه خود را تکمیل کنند؟
برخلاف آنچه که فعالیت بدون نظارت رسانه ها را بخشی از حاکمیت خوب و یک اصل توسعه می دانند به یاد داشتن این نکته ضروری است که در بخش عمده ای از کشورهای خاورمیانه و افریقا، اخبار و اخبار غیر واقعی به کرات موجب بروز بی ثباتی های سیاسی و اجتماعی و آسیب دیدن فرایند توسعه شده است.
همچنان که «سندی اسمیت» کارشناس خبری نیز معتقد است، "وجود اخبار دروغین به یک مانع و مشکل اساسی در برابر آزادی رسانه ها تبدیل شده است که نتایج مخرب بسیار زیادی نیز در پی دارد. این پدیده جدید نیست اما عصر دیجیتال امکان کنترل آن را دشوار کرده است."
با این حال فعالیت های هماهنگ بین المللی و ایجاد ارتباط موثر بین دولت و مردم یکی از اصلی ترین ابزارهای موجود در دست دولت ها برای کنترل نتایج منفی رسانه ها خصوصا رسانه های خارجی است.
138/110
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتربخوانید:
قطع فعالیت بیش از 80 شبکه خارجی در قزاقستان