تحلیل:
گوستاوو پترو، رئیس جمهوری کلمبیا

ایران پرس: «گوستاوو پترو» رئیس جمهور کلمبیا روز چهارشنبه اول مه در جریان سخنرانی خود به مناسبت روز جهانی کارگر، گفت: "از فردا روابط دیپلماتیک این کشور با رژیم صهیونیستی به دلیل جنایات این رژیم در غزه به طور کامل قطع خواهد شد."

گوستاوو پترو تاکید کرد: "اینجا در مقابل شما، رئیس جمهور دولت تغییر اعلام می‌کند که فردا روابط دیپلماتیک خود را با اسرائیل به طور کامل قطع می‌کنیم، زیرا این رژیم و «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر آن در غزه مرتکب نسل‌کشی شده‌اند."

رئیس جمهور کلمبیا پیشتر نیز رژیم صهیونیستی را به قطع روابط تهدید کرده و گفته بود: "اگر مجبور شویم که روابط با اسرائیل را قطع کنیم، این کار را خواهیم کرد."

جنبش مقاومت اسلامی «حماس» بامداد پنجشنبه در بیانیه‌ای از قطع روابط دیپلماتیک کلمبیا با اسرائیل استقبال کرد. حماس در این بیانیه، اعلام کرد: "از موضع گوستاوو پترو رئیس جمهور کلمبیا برای قطع روابط دیپلماتیک با رژیم اشغالگر صهیونیستی به خاطر ادامه جنگ ارتش اشغالگر نازی علیه مردم فلسطین در نوار غزه استقبال می‌کنیم و آن را یک پیروزی برای فداکاری‌های مردم ما و آرمان عادلانه آنها می‌دانیم."

اقدام کلمبیا در قطع روابط با رژیم صهیونیستی ضربه دیگری به این رژیم و به مثابه گامی برای انزوای هر چه بیشتر تل آویو در سطح جهانی است.

کشورهای آمریکای لاتین از هنگام آغاز جنگ غزه در 15 مهر 1403 - ۷ اکتبر ۲۰۲۳ موضعی منفی در قبال اقدامات جنایتکارانه اسرائیل در باریکه غزه به ویژه نسل کشی فلسطینی ها و استفاده از سلاح گرسنگی و ایجاد قحطی در این منطقه اتخاذ کرده و ضمن محکوم کردن این اقدامات به قطع و کاهش روابط خود با رژیم صهیونیستی پرداخته و حتی علیه این رژیم به نهادهای قضایی بین المللی شکایت کرده اند.

در این راستا در اواخر اکتبر ۲۰۲۳ پس از تصمیم قاطعانه بولیوی مبنی بر قطع روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی، سران مختلف آمریکای لاتین از جمله کلمبیا، برزیل، شیلی و ونزوئلا نیز به بمباران بزرگ‌ترین اردوگاه پناهجویان فلسطینی در نوار غزه واکنش نشان دادند و احتمال تکرار رویه بولیوی از سوی دیگر کشورهای منطقه در قبال این رژیم مطرح شد.

از جمله گوستاوو پترو و «گابریل بوریچ» روسای جمهوری کلمبیا و شیلی در اعتراض به حمله نظامی گسترده اسرائیل غزه اعلام کردند که با هدف ارزیابی اهمیت حفظ مبادلات دیپلماتیک با رژیم بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی سفرای خود را از سرزمین‌های اشغالی فرا خواندند.

گابریل بوریچ رئیس‌جمهوری شیلی در حساب کاربری خود در ایکس اعلام کرد: "شیلی اقدامات اسرائیل را به شدت محکوم و این عملیات نظامی که در مرحله مجازات دسته‌جمعی جمعیت غیر نظامی فلسطینی در غزه قرار دارد و به هنجارهای اساسی حقوق بین‌الملل احترام نمی‌گذارد، با نگرانی بسیار رصد می‌کند."

«دانیل اورتگا» رئیس‌جمهوری نیکاراگوئه نیز توانایی سازمان ملل متحد در از بین بردن موانع برای پایان دادن به محاصره آمریکا علیه کوبا و جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه را زیر سوال برده و گفت: "این نهاد «چیزی بیش از ابزار امپریالیست‌ها نبوده است» و «هیچ فایده‌ای ندارد»."

بزرگترین کشور آمریکای لاتین یعنی برزیل نیز شدیدترین موضع گیری ها را علیه رژیم صهیونیستی و جنایات آن در جریان جنگ غزه اتخاذ کرده است.

«لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا» رئیس جمهور برزیل دراواخر فوریه ۲۰۲۴ در اظهاراتی گفت که آنچه رژیم صهیونیستی در غزه انجام می‌دهد، جنگ نیست بلکه یک نسل‌کشی است، زیرا این رژیم در حال قتل و کشتار زنان و کودکان است.

رئیس جمهور برزیل پیش از آن در نشستی خبری در جریان سی و هفتمین اجلاس اتحادیه آفریقا در شهر «آدیس آبابا» پایتخت اتیوپی، رژیم صهیونیستی را به انجام نسل‌کشی علیه فلسطینی‌ها در نوار غزه متهم کرد و جنگ این رژیم در غزه را با اقدامات «آدولف هیتلر» دیکتاتور آلمان برای نابودی یهودیان مقایسه کرد.

البته ونزوئلا به عنوان صدرنشین کشورهای انقلابی در آمریکای لاتین از مدتها قبل روابط خود با اسرائیل را قطع کرده است.

ونزوئلا در جنگ اسرائیل و لبنان در سال ۲۰۰۶ کاردار خود را به نشانه اعتراض به تهاجم اسرائیل فراخواند. در مقابل، تل آویو نیز نماینده خود را از کاراکاس فراخواند.

دولت ونزوئلا به نشانه اعتراض به جنگ غزه ۲۰۰۸ - ۲۰۰۹، در همان زمان تمام روابط سیاسی و اقتصادی خود را با اسرائیل به طور یکجانبه قطع کرد. کاراکاس همواره موضعی انتقادی در قبال رژیم صهیونیستی اتخاذ کرده و اقدامات ضد فلسطینی این رژیم را محکوم کرده است. از جمله پس از افشای جنایات ارتش رژیم صهیونیستی در جریان جنگ غزه، «ایوان خیل پینتو» وزیر امور خارجه ونزوئلا در اواخر فوریه ۲۰۲۴ با اعلام حمایت کشورش از محاکمه جنایتکاران اسرائیلی، گفت: "این مهم است که جامعه بین المللی در راستای مجازات متجاوز و عامل نسل کشی گام بردارد."

البته برخی کشورهای آمریکای لاتین پا را از فراتر گذاشته و اقداماتی را علیه رژیم صهیونیستی انجام داده اند:

 از جمله دولت نیکاراگوئه با صدور بیانیه‌ای فروش سلاح‌های آلمانی به اسرائیل را مساوی جنایات جنگی و شراکت آلمان در جنایات اسرائیل توصیف و خواهان توقف آن شد. این کشور آمریکای مرکزی در اوایل مارس ۲۰۲۴  شکایتی را در دیوان بین المللی دادگستری مطرح و از قضات این دیوان خواست تا احکامی اضطراری برای جلوگیری از ارسال سلاح و سایر کمک‌های برلین به اسرائیل صادر کنند.

البته  دیوان دادگستری در اواخر آوریل ۲۰۲۴ اعلام کرد نمی‌تواند به درخواست نیکاراگوئه مبنی بر اقدامات اضطراری برای توقف ارسال سلاح از آلمان به اسرائیل حکم کند.

بدین ترتیب باید گفت که کشورهای آمریکای لاتین در سطح جهانی شدید ترین موضع گیری ها را در میان کشورهای غیر اسلامی علیه اسرائیل و اقدامات جنایتکارانه آن در جنگ غزه اتخاذ کرده اند و در عین حال با کاهش و یا قطع روابط با تل آویو و نیز شکایت از آن و نیز حمایت از شکایت سایر کشورها مانند آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی به اتهام نسل کشی در غزه، کارزاری گسترده را علیه رژیم صهیونیستی به راه انداخته اند. اکنون با قطع کامل روابط کلمبیا با اسرائیل گامی دیگر در این مسیر برداشته شده است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

8 کشور، سفرا و نیروهای دیپلماتیک خود را از رژیم صهیونیستی فرا خواندند

اخراج سفیر رژیم صهیونیستی از کلمبیا