دولت ایران روز چهارشنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد، سیاست ضد تروریسم ایران، مبتنی بر ماهیت عدالتخواهانه و صلحطلبانه نظام جمهوری اسلامی ایران است و در همه عرصهها ازجمله مقابله با تأمین مالی تروریسم، به طور جدی اعمال میشود. کارگروه ویژه اقدام مالی 21 فوریه 2020 ایران را با ادعای انطباق نداشتن اقداماتش با هنجارهای بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم، وارد لیست سیاه کرد.
ادعای این نهاد مالی درحالی ضد ایران مطرح شده، که جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که به طور واقعی و موثر با گروههای مختلف تروریستی در منطقه غرب آسیا مبارزه کرده است. ایران بر اساس رسالت و ماهیت صلح و عدالتخواهی خود که مبنای اسلامی و دینی دارد، موظف به رعایت اصول و قواعد ملی و بینالمللی تعریف شده بر اساس عدالت است. در همین چارچوب، ایران قوانین ملی مربوط به پولشویی و تأمین مالی تروریسم را اجرا کرده است و در دستور کار دارد.
مجلس شورای اسلامی به عنوان نهادی قانونگذار در ایران، قوانین و مقررات داخلی در زمینه پولشویی و تامین مالی تروریسم وضع کرده است که تاثیرگذاری آن کمتر از هنجارها و قوانین بینالمللی نیست.
با توجه به اینکه ساز و کارهای بینالمللی مزایا و معایبی دارد و بیشتر تحت تاثیر نگاه سیاسی قدرتهاست، فشار این ساز و کارها بر کشورهایی مانند ایران که در اجرای مقررات مربوط به پولشویی و تامین مالی تروریسم حساسیت دارند، بیش از آنچه جنبه حقوقی و قانونی داشته باشد، صرفا رویکردی سیاسی است.
علاوه بر این، اساساً با تحریمهای همه جانبه آمریکا ضد ایران، ارتباط بینالمللی بین نظام پولی و بانکی ایران وجود ندارد و در چنین شرایطی، پذیزش و اجرای مقرارت مالی FATF مزایایی برای ایران ندارد.
با توجه به وضعیت موجود یعنی برقرار بودن تحریمهای آمریکا و ارتباط نداشتن نظام پولی و مالی ایران با خارج از کشور، ورود مجدد ایران به لیستسیاه FATF چندان بر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران تاثیر ندارد. در همین زمینه؛ «عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران معتقد است: در دوران سخت تحریمها و فشار حداکثری آمریکا، نظام پولی و مالی ایران توانسته است ارتباطات تحریم ناپذیری با نظام پولی و مالی دنیا، خارج از چارچوب FATF برقرار کند. تغییر اولویت تجارت خارجی ایران از طلای سیاه (نفت) به فرآوردههای نفتی، خدمات فنی و مهندسی و کالاهای دانشمحور سبب شده است تهدیدها، سنگاندازی آمریکا و رویکرد سیاسی ساز و کارهای بینالمللی مانند FATF در فرایند مبادلات تجاری ایران خللی ایجاد نکند.
حتی پذیرش و تصویب مقرارت مربوط به گروه ویژه اقدام مالی تاثیری در وضعیت تحریمهای آمریکا ضد ملت ایران نخواهد گذاشت و ایران در این مقطع زمانی به این نتیجه رسیده است که رعایت قوانین مدنظر FATF ضرورت فوری نیست.
نویسنده:علی کرمی
138/118
بیشتربخوانید:
ارتباط ایران با نظام پولی و مالی جهان، خارج از چارچوب FATF
استقبال آمریکا از قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه FATF