این در حالی است که همه توصیه های جهانی بر همکاری و کمک کشورهای توانمند در تامین واکسن برای کشورهای ضعیف تر تاکید دارد با این حال کشورهای ثروتمند از این امر سرباز می زنند؛ در تازه ترین اقدام، سران کشورهای عضو گروه هفت با درخواستها برای اختصاص بودجه به منظور پایان دادن به کمبود واکسن کرونا در کشورهای فقیر مخالفت کردند.
در نشست گروه هفت که مقامات بسیاری از کشورهای ثروتمند جهان حضور دارند موضوع همه گیری بیماری کووید-19 از محورهای اصلی بود، در حالی که انتظار می رفت مقامات شرکت کننده درباره تامین دوزهای موردنیاز واکسن برای کشورهای فقیر همچنین اختصاص بودجه و کمک مالی برای کشورهای ضعیف تر صحبت کنند،آنها تنها به اختصاص یک میلیارد دوز از واکسن کرونا به کشورهای فقیر جهان صحبت کردند که از این میزان، 200 میلیون دوز قرار است تا پایان سال 2021 در اختیار کشورهای فقیر قرار گیرد.
در این زمینه روزنامه ایندپندنت نوشت: ثروتمندترین کشورها حتی درباره اختصاص بسته مالی گفتگو نکردند و در عوض به اختصاص تعداد دوز واکسنهایی متمرکز شدند که احتمال میرود در مجموع کمتر از 10 درصد دوزهای مورد نیاز باشد.
این اقدام گروه هفت درحالی است که یکصد رئیس جمهور، نخستوزیر و وزیر خارجه سابق جهان پیش از آغاز نشست، از دولتهای ثروتمند عضو گروه هفت خواستند با پرداخت هزینه واکسیناسیون جهانی علیه کووید-19، به جلوگیری از بروز جهشهای بیشتر در ویروس کرونا و تبدیل دوباره آن به یک تهدید بین المللی کمک کنند. آنها از شرکت کنندگان در این نشست خواستند تا به مدت دو سال جهت مقابله با ویروس کرونا در سراسر جهان حدود 30 میلیارد دلار پرداخت کنند.
طبق آخرین آمارها، بیش از یکصد و هفتاد میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند که از این تعداد حدود سه میلیون و 750 هزار نفر جان خود را از دست دادهاند. این وضعیت همچنان در کشورهای فقیر به ویژه کشورهای آفریقایی که دسترسی به واکسن وجود ندارد وخیم تر است.
«جان نکنگاسونگ John Nkengasong» رئیس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آفریقا در این زمینه گفت:این قاره از نظر تهیه واکسن کووید 19 در بنبست قرار دارد که این مساله میتواند بر فعالیتهای واکسیناسیون در برخی کشورهای قاره تاثیر بگذارد.
این در حالی است که حتی بسیاری از کشورها با تامین بودجه لازم برای تهیه واکسن نیز موفق به خرید آن نشده اند.در واقع کشورهای اروپایی و آمریکا نه تنها حاضر به کمک مالی نیستند بلکه به رغم داشتن واکسن مازاد، حاضر به همکاری و صادرات واکسن کرونا نیز نیستند.
عملکرد این کشورها درواقع نشان می دهد به رغم همه ادعاها و شعارها مبنی برپایبندی به مقوله حقوق بشرو حقوق برابرانسان ها، در عمل تنها منافع خود را مد نظر قرار داده و در این راستا نه تنها واکسن کرونا را نیز دستاویزخود قرار داده و با احتکار آن بر دامنه تروریسم و شکاف میان کشورها دامن زده اند بلکه تمایلی نیز برای کمک مالی وکمک به بهبود شرایط اقتصاد جهانی نیز ندارند.
«انگوزی اوکونجو ایوالا» رئیس سازمان تجارت جهانی در این زمینه با تاکید بر اینکه بهبودی اقتصادی کشورها به میزان پیشرفت طرحهای واکسیناسیون علیه کووید-19 بستگی دارد، نسبت به خطر عقبماندگی اقتصادی کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا در دوران پس از همهگیری کرونا هشدار داد.
کووید-19 تنها با همکاری جهانی و کمک کشورها به یکدیگر قابل کنترل است وبه نظر می رسد در صورت ادامه این روند، آسیب ناشی از آن، همه کشورها را متضرر خواهد کرد؛ ضمن آنکه شرایط وخیم اقتصادی که فقر و بیکاری را درجهان دامن می زند عامل بحران های آینده خواهد بود؛ تغییر این شرایط منوط به همراهی و همکاری جهانی، اختصاص کمک های مالی و اهدای واکسن از سوی کشورهای ثروتمند به کشورهای فقیرتر است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
آیا بایدن توانایی همراه کردن گروه 7 را برای رویارویی با چین دارد؟