رئیس سازمان فضایی:

تهران-ایران پرس: مراسم رونمایی و پرتاب ماهوراه تمام ایرانی پارس ۱ با ماهواره بر روسی با حضورجمعی از مقامات عالیرتبه نظامی، علمی، و دفاعی در حال برگزاری است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، حسن سالاریه، معاون وزیر و رئیس سازمان فضایی ایران در خصوص ماهواره پارس ۱ گفت: این ماهواره در "پژوهشکده سامانه‌های ماهواره" تعریف شد و در ساخت و آزمون آن پژوهشکده‌های مختلف پژوهشگاه فضایی ایران، برخی از دانشگاه‌های کشور، شرکت‌های خصوصی و دانش‌بنیان و وزرات دفاع و پشتیانی نیروهای مسلح سهیم هستند.

سالاریه با تاکید بر اینکه برنامه فضایی یک سند مهم تلقی می‌شود که تحقق آن برای کشور از ضریب اهمیت بالایی برخوردار است، تاکید کرد: سازمان فضایی ایران و دبیرخانه شورای عالی فضایی عزم جدی برای اجرای این سند دارند.

وی افزود: توسعه زیرساخت‌های پرتاب و ایستگاه‌های زمینی، سرعت بخشیدن به روند طراحی و ساخت ماهواره‌های مخابراتی، پرتاب ماهواره‌های سنجشی با دقت یک متر و کمتر، حرکت در مسیر تعاملات بین‌المللی و اجرای پروژه‌های مشترک، اجرای طرح‌های اکتشافاتی با تمرکز بر توسعه زیرساخت‌ها، برنامه ریزی جهت رسیدن به پرتاب محموله‌هایی با وزن بالا از جمله دیگر سرفصل‌های برنامه ۱۰ساله فضایی کشور است.

رئیس سازمان فضایی ایران توضیح داد: ماهواره جزو ماهواره‌های سنجشی است که باید زیرسیستم تعیین موقعیت رادیویی و تعیین و کنترل وضعیت مجهز باشند. پارس ۱ از روش‌های توسعه یافته برای موقعیت‌یابی استفاده می‌کنند.

سالاریه بیان کرد: این ماهواره مجهز به سیستم و زیرسیستم‌هایی است که برای نخستین بار قرار است مورد محک قرار بگیرد. این ماهواره ساعت ۹:۱۳ دقیقه از روسیه پرتاب و ساعت 14 به وقت محلی ما داده‌های آن قابل دریافت است و می‌توانیم ارتباطات برقرار کنیم. هر یک دوری که ماهواره دور زمین می‌چرخد حدود یک و نیم ساعت طول می‌کشد. مداری که ماهواره پارس در آن قرار می‌گیرد مدار خورشید آهنگ است.

معاون وزیر گفت: ایستگاه ماهدشت و قشم نیز ۲ ایستگاه داخل کشور هستند که برای دریافت داده‌های ماهواره از آن استفاده می‌کنیم، البته ایستگاه رزرو نیز وجود دارد که از آن‌ها استفاده خواهیم کرد. حدود ۲ ماه طول می‌کشد تا زیرسیستم‌های ماهواره کار کنند.

 وی ادامه داد: هدف ما سرآمدی در توسعه صنعت فضایی و استفاده از آن در کسب و کارها است. پارس ۱ با تصویربرداری از سطح زمین می‌تواند در این راستا کمک‌کننده باشد. استفاده از ظرفیت‌های حوزه فضایی یک حوزه نوظهور است.

سالاریه تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ پرتاب ‌های زیادی انجام شده است و قراردادن ماهواره‌ در مدارهای مختلف می تواند در دریافت اطلاعات به روزتر کمک‌کننده باشد. تکمیل ماهواره ناهید ۲، پایان طراحی و ساخت ماهواره مخابراتی ناهید ۳، طراحی و ساخت ریزماهواره‌ها برای هدف اینترنت اشیا، آغاز طراحی منظومه ماهواره‌های پهن‌باند از جمله اقداماتی است که در این حوزه صورت گرفته است.

 

سایوز پرمصرف‌ترین ماهواره‌بر در جهان است

 

محمد قدیری، پژوهشگر حوزه فضایی در خصوص ماهواره بر سایوز گفت: سایوز (روسی: Союз، به معنی و با شاخص جی‌آرای‌یو 11A511)  از موشک‌های ماهواره‌بر روسی و شوروی است که توسط OKB-1 توسعه یافته و توسط مرکز فضایی راکت پروگرس در سامارا، روسیه ساخته شده‌است. سایوز با بیش از ۱۹۰۰ پرواز از زمان آغاز به کار خود در سال ۱۹۶۶، کرده است، در واقع پرمصرف‌ترین ماهواره‌بر در جهان است.

وی افزود: ماهواره‌بر سایوز به عنوان پرتابگر برای فضاپیمای خدمه‌دار سایوز به عنوان بخشی از برنامه فضایی سایوز و همچنین برای پرتاب فضاپیمای تدارکاتی بدون سرنشین پروگرس به ایستگاه فضایی بین‌المللی و برای پرتاب‌های تجاری که توسط Starsem و Arianespace به بازار عرضه شده و اداره می‌شوند، استفاده می‌شود. 

محمد قدیری اظهار داشت: همه موشک‌های سایوز از پیشرانه RP-1 (سوختی شبیه به سوخت جت) و اکسیژن مایع (LOX) استفاده می‌کنند، به استثنای Soyuz-U2 که از سینتین، گونه‌ای از RP-1، همراه با LOX استفاده می‌کرد. خانواده سایوز زیر مجموعه‌ای از خانواده موشک‌های R-7 است.

پارس۱، ماهواره‌ای تحقیقاتی - سنجشی است که مراحل طراحی، ساخت، تجمیع و آزمون آن توسط متخصصان و دانشمندان جوان کشور در پژوهشگاه فضایی ایران انجام شده ست.

این ماهواره در مدار خورشید آهنگ در فاصله پانصد کیلومتری از سطح زمین قرار می گیرد.


اهداف اولیه

تهیه نقشه با مقیاس 1.200000 در زمینه آب کره
تهیه نقشه با مقیاس 1.100000 در زمینه‌های زیست کره و انسان کره
اهداف ثانویه

برداشتن نخستین گام از مسیر راه طراحی ابرسامانه ماهواره سنجشی عملیاتی بومی
افزایش سطح فناوری ساخت سیستم‌های ماهواره‌های سنجشی در داخل کشور
توسعه استفاده از داده‌های سنجشی در بین نهادها و دستگاه‌های مختلف
توسعه بازار داده‌های سنجشی در کشور


مشخصات فنی

ماهواره پارس 1 دارای جرم کمتر از 150 کیلوگرم است و توسط "پرتابگر سیمرغ" در مدار با ارتفاع 500 کیلومتر و شیب 55 درجه تزریق می‌شود.

پارس 1 به منظور ارسال تصاویر به زمین از فرستنده در طیف مخابراتی X با نرخ Mbps استفاده می‌کند. استفاده از لینک باند X با سرعت مذکور برای نخستین بار در این ماهواره استفاده شده است که گامی موفق برای ماهواره‌های بعدی برای افزایش سرعت ارسال دیتا از ماهواره به زمین است. دریافت تصاویر ماهواره در دو ایستگاه زمینی امکان‌پذیر است.

116