ایران پرس: صدها هزار بریتانیایی هم زمان با ارائه طرح بودجه وزارت دارایی به پارلمان به خیابان‌ها آمدند و اعتراض‌ها و اعتصاب‌های گسترده‌ای را برگزار کردند.

صدها هزار نفر از جمله معلمان، کارکنان بهداشت و کارمندان دولت روز چهارشنبه در بریتانیا علیه افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی اعتراض کرده و خواستار افزایش دستمزدها شدند. کارکنان بخش بهداشت و درمان در بریتانیا ماه‌هاست که برای دستمزدهایی که مطابق با تورم بوده و نیز کار بیش از حد ناشی از کمبود نیروی کار اعتراض می‌کنند.

این در حالی است که وزیر دارایی بریتانیا طرح بودجه بعدی را به پارلمان لندن ارائه کرده که با توجه به هزینه های بالای زندگی و تورم بیش از ده درصدی، بسته کمکی را برای مردم بریتانیا پیش بینی کرده است.

هانت در مورد این اعتصابات گفت: «ما به کار سخت برای حل این اختلافات ادامه خواهیم داد، اما فقط به گونه ای که باعث افزایش تورم نشود. جرمی هانت، با اشاره به یکی از بزرگترین روزهای اعتراضات در بریتانیا در چند ماه اخیر، تاکید کرد که در برابر خواسته های اتحادیه ها تسلیم نخواهد شد.»

با توجه به افزایش قیمت کالاهای مصرفی و پایین بودن دستمزدها در سایه تورم که بالاترین میزان طی چهار دهه گذشته است، بریتانیا شاهد تشدید اعتصابات در بخش‌های اقتصادی و عمومی است. تورم بی سابقه، مالیات‌های بالا، بحران در خدمات عمومی، کاهش سیستم مراقبت های بهداشتی و آغاز یک رکود احتمالا طولانی مدت مردم بریتانیا را ناآرام کرده است. طبق یک مطالعه، بریتانیایی ها با بزرگترین افت استاندارد زندگی خود از دهه 1950میلادی مواجه هستند.

این کشور شاهد بدترین بحران هزینه‌های معیشتی طی چند نسل گذشته است، بسیاری از کارکنان و کارگران دیگر، از بخش راه آهن گرفته تا وکلا، از سال گذشته تاکنون اعتصاب  های متعددی را برگزار کرده اند. اداره آمار ملی بریتانیا  درگزارش اخیر خود اعلام کرد شاخص قیمت مصرف کننده در 12 ماه منتهی به نوامبر 2022میلادی 10.7 درصد افزایش یافته است.

همان گونه که از قبل انتظار می رفت ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا پس از روی کار آمدن با چالش های متعددی در عرصه های داخلی و خارجی مواجه شده که عمده ترین آن تلاش برای مقابله با بحران اقتصادی بریتانیا و تورم فزاینده در این کشور است که از 10 درصد نیز فراتر رفته و منجر به افزایش شدید هزینه های زندگی به ویژه در زمینه انرژی شده است.

وضعیت نابسامان و بحرانی اقتصادی واجتماعی بریتانیا هر چند به دلایل مختلف از جمله رکود اقتصادی ناشی از همه گیری ویروس کرونا  است، اما سیاست ها و اقدامات دولت  محافظه کار بریتانیا در قبال روسیه  نیز نقش مهمی در این زمینه ایفا کرده است.

لندن به بهانه تنبیه مسکو در پی جنگ اوکراین، روسیه را تحریم کرده و با این کار برخلاف خواسته اش عملا درآمد روسیه را از صادرات نفت و گاز به طور کم سابقه‌ای افزایش داد، و در عین حال میلیون‌ها نفر را در بریتانیا با افزایش بی سابقه بهای انرژی، زیر شدید‌ترین فشار‌های اقتصادی قرار داده است.

به رغم وخامت اوضاع اقتصادی بریتانیا اما دولت محافظه کار این کشور در راستای همراهی با سیاست های جنگ افروزانه آمریکا در قاره اروپا و کسب رضایتمندی دولت بایدن به جای اختصاص بودجه بیشتر به بخش عمومی و تلاش برای ارائه کمک های مالی به اقشار فقیر و نیازمند بریتانیا اما اقدام به افزایش بودجه نظامی کرده است. در این راستا ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا از افزایش 5 میلیارد پوندی بودجه دفاعی خبر داد. او به دنبال افزایش بیشتر بودجه دفاعی به میزان 2.5 درصد تولید ناخالص داخلی در بلند مدت است.

سوناک این اقدام را به عنوان تدبیری برای قرار نگرفتن در معرض اقدامات قدرت های متخاصم تلقی کرده که به طور مشخص منظور وی در وهله نخست روسیه و در مرحله بعدی چین است که در سند جدید «بازنگری سیاست خارجی و دفاعی بریتانیا» به عنوان تهدیدات عمده عنوان شده اند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116

بیشتر بخوانید:

بریتانیا روی‌موج اعتصاب؛ پرستاران یک‌هفته در اعتصابند 

اقتصاد بریتانیا در وضعیت رکود قرار دارد

بحران اقتصادی در بریتانیا؛ اعتصاب به معلم‌ها رسید

اعتصاب نیم میلیون نفری کارکنان بخش‌های مختلف در بریتانیا