وزیران خارجه و دفاع آمریکا و ژاپن طی نشست خبری در واشنگتن ضمن اعلام خبر امضای توافقنامههای همکاری های دفاعی دوجانبه، چین را بزرگترین چالش راهبردی مشترک دو کشور معرفی کردند.
بلینکن گفت : واشنگتن و توکیو، چین را بزرگترین چالش راهبردی مشترک خود میدانند که هماکنون آمریکا، ژاپن و متحدانشان با آن روبهرو هستند. «یوشیماسا هایاشی» وزیر خارجه ژاپن نیز گفت: «چین یک چالش راهبردی بیسابقه است و فقط در راستای منافع خود عمل میکند. ما مخالفت خود با اقدامات چین و حمایت از حفظ صلح در تنگه تایوان را تکرار میکنیم».
در اقدامی دیگر در راستای تشدید کارزار ضد چینی از جانب غرب ،«ریشی سوناک» نخست وزیر بریتانیا به همراه «فومیو کیشیدا»،همتای ژاپنی او در نشست روز چهارشنبه در لندن، یک معاهده نظامی مهم را امضا کردند.
دو کشور به موجب این معاهده اجازه مستقر کردن نیروی نظامی در خاک یکدیگر را پیدا میکنند. لندن این معاهده را مهمترین پیمان نظامی امضا شده بین دو کشور دریک قرن اخیر توصیف کرده است.ریشی سوناک گفت: « اشتراکات خیلی زیادی داریم از جمله دیدگاه مشترک در مورد جهان، درک مشترک از تهدیدات و چالشها در پیش روی ما، و بلندپروازی مشترک برای استفاده از جایگاه خود در جهان برای مصلحت جهانی.»
با امضای معاهده دسترسی متقابل نظامی میان توکیو و لندن، اکنون بریتانیا تبدیل به تنها کشور اروپایی شده که چنین توافقی را با ژاپن امضا کرده است.بریتانیادر راستای راهبرد جدید سیاست خارجی خود که به منطقه ایندوپاسیفیک محوریت داده و تقویت روابط تجاری و امنیتی در این منطقه را دنبال میکند، این معاهده را امضا کرد.
اقدامات و موضع گیری های جدید آمریکا و بریتانیا علیه پکن در راستای تداوم کارزار ضد چینی از سوی غرب صورت گرفته است. وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)در سند استراتژی دفاع ملی که در اواخر اکتبر 2022 آن را منتشر کرد چین را مهمترین و سیستماتیکترین چالش برای آمریکا اعلام کرد.
در این سند تصریح شده که چین در تلاش است تا منطقه ایندو پاسیفیک و نظام بین المللی را مطابق منافع و ترجیحات اقتدارگرایانه خود تغییر دهد. در متن این استراتژی آنچه که فعالیت های خصمانه چین نسبت به تایوان خوانده شده، بی ثبات کننده و چالشی برای صلح در منطقه توصیف گردیده است.
مقامات ارشد و سیاستمداران آمریکایی بارها چین را مهمترین چالش ژئوپلیتیکی آمریکا اعلام کرده و مدعی قصد آن برای تغییر نظام بین المللی مبتنی بر نظم لیبرال شده اند.این تصویر سازی مبتنی بر چین هراسی با توجه به رویارویی رو به رشد ایالات متحده و چین در عرصه منطقه ای و جهانی قابل تبیین است.
در واقع آمریکا مدتهاست که دراسناد بالا دستی خود چین را به عنوان مهمترین تهدید علیه خود و نیز جهان غرب شناسایی کرده و بر لزوم مقابله با بلند پروازی های پکن تاکید می ورزد. با روی کار آمدن جمهوری خواهان در کنگره آمریکا به نظر می رسد، روابط میان ایالات متحده و چین وارد فاز جدیدی شده چرا که کوین مک کارتی رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا در آغازین روزهای ریاست خود برای چین خط و نشان کشیده است و بر ایستادگی حزب جمهوری خواه در قبال حزب کمونیست چین تاکید کرده است.
مک کارتی تصریح کرد: مجلس نمایندگان که توسط جمهوریخواهان رهبری خواهد شد ، در مقابل حزب کمونیست چین خواهد ایستاد. پایان دادن به هرگونه وابستگی به چین، ایستادگی در برابر نسلکشی کمونیستی چین و محافظت از حاکمیت و منافع ملیمان.
تشدید کارزار ضد چینی از جانب واشنگتن و لندن که متحد استراتژیک ایالات متحده محسوب می شود در حالی است که سران آمریکا و چین در نشست نوامبر ۲۰۲۲ خود در بالی اندونزی ابراز امیدواری کرده بودند که این دو قدرت جهانی راههایی برای جلوگیری از نزول پر شتاب روابط دو جانبه و جلوگیری از درگیری بیابند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112