اگر جامعه بین المللی دراین مرحله مخالفتی جدی با این اقدامات ازخود نشان ندهد، رفتارهای غیر منطقی و مخرب آمریکا متوقف نخواهد شد.
اکنون بسیاری از تصمیمات و اقداماتی که آمریکا مسبب و عامل آن بشمار می رود، برای جامعه جهانی هزینه ساز شده است. برجام و نقض آشکار قطعنامه شورای امنیت درتصویب یک توافق بین المللی تنها یک نمونه از پیامدهای یکجانبه گرایی آمریکاست.
«علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که روز دوشنبه به صورت مجازی در مجمع عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی سخنرانی میکرد، با اشاره به تلاش واشنگتن برای نابود کردن برجام گفت: "برای صیانت از چندجانبهگرایی راهی جز پایان دادن به رفتارهای مخرب آمریکا وجود ندارد."
صالحی، در سخنان خود از مخالفت جامعه جهانی با پیشنهاد آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ضد ایران و رد ادعای آمریکا برای بهکارگیری مکانیسم ماشه در برجام به عنوان یک حرکت مهم یاد کرد و گفت: "این یک دستاورد واقعی است که باید از آن صیانت کرد."
سخنان رییس سازمان انرژی اتمی ایران در نشست مجمع عمومی شورای حکام نشان می دهد که اگرچه ایران توانایی های لازم برای برخورد با تهدیدهای آمریکا را دارد؛ اما در عین حال معتقد به اصول حاکم بر روابط بین المللی است.
وزارت امور خارجه ایران هم چند روز قبل در بیانیه ای با اشاره به اینکه رویکرد آمریکا خطری بزرگ برای صلح و امنیت بینالمللی و تهدیدی بی سابقه برای سازمان ملل متحد و شورای امنیت است، خاطر نشان کرد، اگر آمریکا رأسا یا با همکاری معدود دستنشاندههای خود اقدامی در راستای این تهدیدات انجام دهد، با واکنش جدی مواجه خواهد شد و مسئول تمامی عواقب خطرناک آن خواهد بود.
شکست آمریکا در برابر دیپلماسی جهانی
آمریکا در هفته های اخیر چندین شکست و خفت را در شورای امنیت و در سطح سازمان ملل تجربه کرد که نتیجه استیصال و حاصل «نه» شنیدنهای مکرر از جامعه بینالمللی در ماههای اخیر و شکستهای پی در پی در برابر دیپلماسی جهانی است.
واکنش اعضای شورای امنیت به استثنای آمریکا و یک کشور دیگر که صریحا"اعلام کردند، اقدام آمریکا در بازگشت تحریم ها را به رسمیت نمیشناسند، دردیپلماسی جهانی پیام روشنی دارد.
تروئیکای اروپایی و چین و روسیه در بیانیه ای مشترک تاکید کردند، واشنگتن نمیتواند فرایند بازگشت تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران تحت قطعنامه 2231 شورای امنیت را آغاز نماید.
آنچه که آمریکاییها در طول چند ماه گذشته درباره قطعنامه 2231 و برجام انجام دادند، از دید حقوق بینالملل مردود و به طور کامل خلاف منشور ملل متحد و حقوق بینالملل و صرفا" بر مبنای یکجانبه گرایی است.
به همین دلیل حساسیت ها و واکنش ها به یکجانبه گرایی، روز به روز در جامعه جهانی بیشتر می شود و نشست امسال مجمع عمومی امسال صحنه مخالفت های بیشتری با اقدامات آمریکا خواهد بود.
آنگونه که «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تصریح کرده است: "جهان با اقدامات آمریکا جز ناامنی، جنگ، خشونت و خونریزی چیزی ندیده و میراث شوم حضور ایالات متحده در مناطق مختلف به ویژه غرب آسیا، چیزی جز میراث شکست خورده و خانمان برانداز برای ملل منطقه نبوده است."
این روند نشان می دهد که جهان در حال تغییر است. اگر آمریکا این تغییر را نپذیرد و «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا همچنان در دور باطل تصورات خود بدنبال سیاست های بی منطق در جهان باشد، قطعا"اولین قربانی این تحرکات خود ایالات متحده خواهد بود.
نویسنده: جمشید امین زاده
117
بیشتر بخوانید:
صالحی: پایبندی به تعهدات از اصول سیاست خارجی ایران است
ادعای آمریکا درباره بازگشت تحریمهای بین المللی علیه ایران، توهم واشنگتن