در پایان این مهلت، وزارت خارجه آمریکا بامداد یکشنبه 20 سپتامبر ادعا کرد، تمام تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران، از جمله تحریم تسلیحاتی احیا شدند.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا با صدور بیانیهای، گفت: "امروز، آمریکا از بازگشت تمام تحریمهای سازمان ملل بر ایران، که پیشتر لغو شده بودند، استقبال میکند.
ادعای آمریکا درباره بازگشت خودکار تحریم های بین المللی علیه ایران در حالی عنوان می شود که 13 عضو دائم و غیر دائم شورای امنیت از جمله همه اعضای گروه 1+4 با این امر به مخالفت برخاسته و شورای امنیت نیز نه فقط قطعنامه ای را در راستای خواسته واشنگتن مطرح نکرد، بلکه بر خلاف خواسته دولت ترامپ هیچ یک از مقدمات اجرای این تحریم ها از جمله تشکیل کمیته تحریم ها و پنل کارشناسی را نیز عملیاتی نکرده است.
نمایندگان روسیه و فرانسه در سازمان ملل با انتقاد از اقدام آمریکا برای احیای تحریمهای بینالمللی بر ایران، گفتند این تحریمها کماکان لغوشده باقی میمانند.
«باربارا اسلاوین» مدیر برنامه موسوم به «ابتکار آینده ایران» در اندیشکده شورای آتلانتیک آمریکا می گوید: "با توجه به این که اکثر کشورها استدلال حقوقی آمریکا را رد کرده و درصدد نادیده گرفتن تحریم های اسنپ بک هستند، هیچ چیزی مطلقا تغییر نخواهد کرد."
بدین ترتیب اقدام آمریکا در واقع ادعایی بی پشتوانه و یک طرفه است. هدف اصلی واشنگتن از همه این اقدامات در واقع جلوگیری از لغو تحریم تسلیحاتی ایران است. در این باره پمپئو به صراحت گفته است: "ما مطابق با حقوق خود ذیل قطعنامه 2231، فرایند اسنپبک را آغاز کردیم تا عملاَ تمام تحریمهای ملغیشده سازمان ملل از جمله محدودیت تسلیحاتی را احیا کنیم."
آمریکا که توهم ابر قدرتی و پلیس جهانی را دارد بر این تصور است که همه کشورها باید طبق خواسته ها واهداف آن عمل کنند. به همین دلیل آمریکا پس از اعلام اجرایی شدن این تحریم ها در راستای رویکرد همیشگی خود یعنی تهدید وتحریم، اکنون همه جهان را هدف این تهدید قرار داده است.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا به تهدید کشورهای جهان در صورت مخالفت با اجرای تحریمهای ادعایی پرداخته شده و تصریح شده است: "اگر اعضای سازمان ملل الزامات خود برای اجرای این تحریمها را اجرا نکنند، ایالات متحده آماده است از اختیارات داخلی برای اعمال عواقبی برآنها استفاده کند ومطمئن شود ایران ازعواید فعالیتهای ممنوعشده توسط سازمان ملل، بهرهمند نمیشود."
به نظر می رسد، اکنون آمریکا ناچار است تا به عوض مقابله با ایران در واقع با همه جهان مقابله کند، زیرا عملا جز آمریکا و برخی متحدان کوچک آن، هیچ یک از قدرت های بین المللی اعم از شرقی و غربی و نیز دیگر اعضای شورای امنیت این ادعا را به رسمیت نشناخته و دقیقا بر خلاف آن به موضع گیری پرداخته اند.
در واقع دولت ترامپ باید به تنهایی بار اجرای اعاده تحریم های بین المللی علیه ایران را بر دوش کشد و منزوی تر از قبل شود.
«باربارا پلِت اوشِر» خبرنگار سیاسی در توئیتی گفت: "تقریبا تمام اعضای شورای امنیت میگویند این اقدام باطل است زیرا آمریکا از فرایندی استفاده میکند که ذیل توافق هستهای ایران مورد تفاهم قرار گرفته که آمریکا اکنون دیگر عضوی از آن نیست. اما آمریکا هشدار داده که آماده است تا این گام را با تحریمهای ثانویه بر کسانی که به آن بیاعتنایی میکنند، اجرا کند."
در عین حال جمهوری اسلامی ایران که بارها بر غیر قانونی بودن اقدامات ضد ایرانی واشنگتن تاکید کرده، پس از بیانیه وزارت خارجه آمریکا در موضع گیری قاطعانه ای بر لزوم واکنش بین المللی در قبال ادعای موهوم آمریکا تاکید کرده است.
«مجید تخت روانچی» نماینده ایران در سازمان ملل در نامهای به دبیرکل این سازمان و شورای امنیت اعلام کرد: "اقدام آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت غیرقانونی، باطل و بیاثر است."
وی همچنین در توئیتی اعلام کرد: "اعضای شورای امنیت همچنان معتقدند آمریکا مشارکتکننده در برجام نیست، پس ادعای اسنپبک، پوچ و باطل است. آمریکا هنوز هم برجام و قطعنامه 2231 را نقض میکند. شنا کردن خلاف جهت بینالمللی، فقط انزوای بیشتر در پی دارد."
در عین حال جمهوری اسلامی ایران درباره هر گونه اقدام احتمالی آمریکا در راستای اجرایی کردن ادعای پوچ خود هشدار داده و آماده مقابله فعالانه با این اقدامات است.
نکته دیگر اینکه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با توجه به ناکامی های متعدد داخلی اکنون برای افزایش محبوبیت خود و ادعای کسب پیروزی هایی در عرصه خارجی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور، تلاش می کند تا با افزایش فشار بر ایران و جامعه جهانی این گونه وانمود کند که در زمینه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در چارچوب مکانیسم موسوم به ماشه یا اسنپ بک به موفقیت رسیده است تا بدین ترتیب وجهه خود را در افکار عمومی آمریکا ارتقا دهد.
به گفته «حسین کنعانیمقدم» کارشناس مسائل سیاست خارجی: "آمریکاییها به دنبال این هستند در آستانه انتخابات ریاست جهموری آمریکا با فشار و اقدامات یکجانبهگرایانه در خصوص مکانیسم ماشه شانس پیروزی ترامپ را در انتخابات بالا ببرند." 117
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
ادعای بازگشت تحریمها علیه ایران؛ شکست دوباره آمریکا
تروئیکای اروپایی: ادعای آمریکا درباره مکانیسم ماشه فاقد اثر قانونی است
مخالفت سازمان ملل با ادعای آمریکا درباره بازگشت تحریمها علیه ایران
ادعای وزیر امورخارجه آمریکا در مورد بازگشت تحریمهای ضد ایرانی
تخت روانچی: ادعای آمریکا بر بازگرداندن تحریمها ضد ایران باطل و بی اثر است