درحالی که افزایش تنشهای تجاری میان پکن، واشنگتن و اقدامات دولت "تسای اینگ – ون"، به تنش در منطقه تنگه تایوان افزوده است، اکنون واشنگتن کشتیهای جنگی خود را برای اجرای نمایش در منطقه غرب اقیانوس آرام، به تنگه تایوان اعزام کرده است.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز ماه گذشته اعلام کرد، این کشور کشتیهای جنگی خود را در تنگه تایوان مستقر خواهد کرد. اعلام این خبر از سوی پنتاگون در آن زمان، گمانهزنیهای متفاوتی را از سوی رسانهها درپی داشت.
اکنون به نظر میرسد واشنگتن رویکرد محتاطانهتری را پیش رو گرفته است و آن اینکه بجای ارسال ناوهای هواپیمابر، روز شنبه کشتیهای ناوشکن خود را به این منطقه اعزام کرد؛ و اقدام به انجام هیچ تمرین نظامی نکرد، و ارتش آن کشور نیز به طور رسمی ورود این کشتیها به تنگه تایوان را اعلام نکرد.
از آنجایی که تنگه وسیع تایوان یک راه آبی بین المللی به شمار می رود، در صورتی که کشتیهای امریکایی بدون اشکال خاصی از این منطقه عبور کنند، چین نمیتواند نسبت به این موضوع شکایتی داشته باشد.
به هرحال، در بیشتر موارد، آمریکا با ارسال ناوهای جنگی خود به تنگه تایوان، قصد دارد پیام سیاسی مشخصی را ارسال کند. اگرچه این بار واشنگتن سرو صدای زیادی در این خصوص به راه نیانداخته است، حکومت تایوان همواره بیانههای را در این خصوص منتشر کرده است.
رسانههای بینالمللی عبور کشتیهای آمریکایی از تنگه تایوان را به تنش میان آمریکا و چین به ویژه تنشهای تجاری میان آن دو ربط دادهاند؛ در حالی که ناظران نگران این هستند که این تنشها به زمینههای دیگر نیز گسترش پیدا کند.
به نظر میرسد در این میان چین باید خونسردی خود را حفظ کرده و بر اساس قوانین بین المللی و همچنین منافع ملی خود، به اقدامات واشنگتن پاسخ داده و افکارعمومی غرب نباید پکن را به گمراهی بکشاند.
در آینده، واشنگتن ممکن است کشتیهای جنگی بزرگتری را راهی تنگه تایوان کند، اقدام به انجام تمرینهای نظامی کرده و در تلاش برای ارعاب چین و بازداشتن آن، به همکاری نظامی با تایوان بپردازد.
اما به نظر نمیرسد چنین اقداماتی، موفقیت برای واشنگتن در پی داشته باشد.
در واقع از زمان بحران 1996، قوای نظامی چین به شدت گسترش یافته و این کشور قادر است تا به مقابله با تحرکات امریکا بپردازد.
هواپیماهای جنگی ارتش آزادی بخش خلق چین می توانند تنظیمات مربوط به فاصله مسیرهای پرواز خود را در اطراف تایوان انجام دهند، از خط میانی گذشته و حتی در صورت لزوم بر فراز تایوان پرواز کنند. هواپیماهای امریکایی اگرچه می توانند آزادانه از تنگه عبور کنند، اما به راحتی از سوی کشتیهای جنگی ارتش چین در تنگنا قرار می گیرند.
از سوی دیگر، باید گفت که سیاست موجود در روابط امریکا و چین بسیار ظریف و پیچیده است. تا زمانی که چین توانایی و زیرکی خود را حفظ کند، میتواند رهبری تحولات و امور تنگه تایوان را در دست داشته باشد. در همین حال، موضوع تایوان نیز هسته مرکزی و اصلی منافع چین را تشکیل میدهد، و در صورتی که واشنگتن درخصوص تایوان اقدام تحریک آمیزی انجام دهد، با خطر بزرگی روبه رو خواهد شد.
بنابراین، حکومت تایوان باید به این نکته واقف باشد که نمیتواند از کشتیهای جنگی آمریکا در این تنگه، به عنوان ابزاری ضد چین استفاده کند. 139/120
مترجم: خزائی
منبع:
بیشتر بخوانید:
انتقاد چین از اقدامات بی ثبات کننده آمریکا در تنگه تایوان
در اقدامی تحریک آمیز؛ دو ناو آمریکایی وارد تنگه تایوان شدند
آغاز رزمایش چین در تنگه تایوان