آتوسا دینیاریان- روز دوشنبه پارلمان مصر به عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری این کشور اجازه اعزام نیرو و مداخله احتمالی نظامی در لیبی را داد و با طرح اعزام و استقرار نیروهای مسلح این کشور در قالب مأموریتهای رزمی در خارج از کشور موافقت کرد.
جنگ در لیبی تشدید شده و این کشور نه تنها به میدان جنگ نیروهای لیبیایی طرفدار دولت وفاق ملی و نظامیان تحت فرماندهی خلیفه حفتر تبدیل شده است بلکه اکنون نیروهای خارجی نیز آشکارا در صحنه سیاسی و نبرد در این کشور حضور دارند.
مصر و امارات و عربستان از متحدان اصلی خلیفه حفتر در شطرنج سیاسی لیبی هستند و ترکیه نیز حامی اصلی دولت وفاق ملی محسوب می شود.
طی ماه های اخیر دولت وفاق ملی با حمایت شبه نظامیان وابسته به ترکیه موفقیت چشمگیری در آزاد سازی مناطق مختلف این کشور و بیرون راندن نیروهای نظامی وابسته به حفتر داشته اند به طوری که مقامات دولت وفاق ملی از رسیدن به پیروزی بزرگ در لیبی سخن به میان آوردند و طرح های ارایه شده برای اجرای آتش بس و آغاز مذاکرات برای دستیابی به راه های توافق بر سر صلح در این کشور را نپذیرفته اند.
از جمله مهمترین طرح های ارایه شده در این راستا از سوی مصر بود که در آن، پیشنهادهایی در خصوص اعلام آتشبس در لیبی، از سرگیری مذاکرات صلح در ژنو با نظارت سازمان ملل است و انحلال گروه شبهنظامیان و تسلیم سلاحهای آنها به ارتش ملی لیبی، بیرون راندن مزدوران خارجی و ادامه گفتوگوهای۵+۵ لیبی زیر نظر سازمان ملل نیز ارایه شده بود.
«محمد قنونو» سخنگوی رسمی ارتش دولت وفاق ملی لیبی در واکنش به پیشنهاد آتشبس مصر و خلیفه حفتر، اعلام کرد: دولت وفاق وقتی برای تلف کردن ندارد و نیروهای ارتش لیبی با قدرت و قاطعیت به عملیات تعقیب شبهنظامیان تروریست حفتر ادامه خواهند داد.
پس از پیروزی های نیروهای دولت وفاق ملی در مناطق جنوبی طرابلس و شهر "ترهونه" در اوایل ژوئن 2020، این نیروها از پیشروی به سمت شهر "سرت" با هدف بازپس گیری این شهر و پایگاه الجفره خبر دادند.
پیشروی به سمت سرت اما زنگ خطر جدی برای مصر بود به طوری که السیسی نسبت به پیشروی نیروها به سمت سرت و پایگاه نظامی الجفره هشدار داد و آن را خط قرمز خود اعلام کرد.
مقامات مصر مدعی هستند که تحرکات دولت وفاق ملی به ویژه در سرت می تواند امنیت مرزی مصر را به خطر انداخته و به ویژه خطرحضورنیروهای تروریستی را برای مصر افزایش دهد.
«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر گفت: در برابر تحولات شهر سرت که می تواند تهدیدی برای امنیت ملی مصر و لیبی باشد، دست بسته باقی نخواهیم ماند و می توانیم اوضاع نظامی در این کشور را با سرعت و به صورت قاطعانه تغییر دهیم.
تهدید مصر درحالی است که مقامات دولت وفاق ملی لیبی پیشتر درخصوص اقدامات مداخله جویانه مصر هشدار داده بودند.
از نظر مقامات دولت وفاق ملی لیبی مصر عامل دامن زدن به اختلافات در لیبی وادامه جنگ در این کشور است.
«محمد القبلاوی» سخنگوی وزارت خارجه دولت وفاق ملی لیبی گفت: رئیس جمهوری مصر اعلام کرده است هدفش ایجاد صلح است، اما او به درگیری در لیبی دامن میزند.
با تصمیم مصر آرایش سیاسی در لیبی تغییر یافته و شرایط پیچیده تر شده است.
در واقع اکنون لیبی به میدان جنگ نیابتی کشورهای مداخله گر به نمایندگی ترکیه و مصر تبدیل شده است. این دو کشور که خود از حمایت برخی از کشورهای منطقه و غربی برخوردارند در تلاشند با پیروزی در جنگ لیبی و به دست آوردن قدرت نه تنها از منابع و ثروت این کشور به نفع خود ومتحدانشان استفاده کرده بلکه از طریق لیبی به عنوان کشوری که دروازه ورود بر آفریقا محسوب می شود، نفود خود را در افریقا نیز گسترش دهند.
روزهای آتی روزهای مهم و سرنوشت سازی در آینده سیاسی لیبی خواهد بود؛ به نظر می رسد در صورت مداخله نظامی مصر، حضور نظامی ترکیه نیز تشدید و جنگی تمام عیار در این کشور درگیرد.با این حال تلاش ها و رایزنی ها برای برقراری آتش بس در این کشور ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
اتحادیه عرب: هیچگونه دخالت خارجی در لیبی قابل پذیرش نیست
تاکید سازمان ملل بر لزوم حلوفصل دیپلماتیک بحران لیبی