آتوسا دینیاریان- در بیانیه سازمان ملل تاکید شده است جنگ داخلی در لیبی هیچ پیروز واقعی ندارد و تنها ضررهای سنگینی را به مردم لیبی تحمیل میکند از این رو از طرفهای درگیر در لیبی خواسته می شود تا فوری بر سر برقراری آتشبس در این کشور به توافق برسند.
لیبی از سال ۲۰۱۱ در پی مداخلات ناتو به دنبال خیزش مردمی منجر به برکناری "معمر القذافی" دیکتاتور وقت این کشور، با بحران سیاسی گستردهای رو به رو است؛ بحرانی که طی یک سال اخیر و در پی حملات ژنرال خلیفه حفتر برای فتح طرابلس و تشکیل دولت مرکزی ابعاد جدیدی به خود گرفته است.
خلیفه حفتر که از پشتیبانی کشورهایی چون امارات، عربستان، مصر و برخی کشورهای اروپایی برخوردار است، طی یک سال اخیر تلاش کرده است تا مناطق گسترده ای از لیبی را اشغال نماید. از این رو همه تلاش ها و پیشنهادهای بین المللی را برای برقراری اتش بس و تلاش برای رسیدن به صلح در این کشور نادیده گرفته است.
حملات حفتر در حالی که مذاکرات برای برقراری آتش بس در این کشور در جریان بود، سبب شد تا دولت وفاق ملی با اعلام عملیات «برکان الغضب» عزم این دولت را برای یکسره کردن کار حفتر و آزاد کردن مناطق تحت اشغال نظامیان تحت فرماندهی او به نمایش بگذارد.
اکنون چند هفته پس از آغاز عملیات برکان الغضب، نیروهای نظامی دولت وفاق ملی که از پشتیبانی آنکارا برخوردارند موفق شده اند مناطق بسیاری از لیبی از جمله فرودگاه و حومه طرابلس و نیز شهرهای استراتژیک غرب لیبی را آزاد و اعلام کنند که پیروزی بزرگ نزدیک است.
"فایز السراج" رئیس دولت وفاق ملی لیبی اعلام کرد: این دولت از اجرای عدالت و قانون برای بازخواست تمام کسانی که در حق مردم لیبی جنایت کردند، دست نخواهد کشید و نبرد همچنان ادامه دارد.
درحالی که پیروزهای دولت وفاق ملی لیبی عزم این دولت را برای پاکسازی و یکسره کردن آینده سیاسی لیبی بیشتر کرده است، اکنون بار دیگر تلاش های بین المللی برای خروج لیبی از بحران شدت گرفته است. مصرچند روز قبل طرف های درگیر را به آتشبس و ترسیم چارچوب راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران لیبی از 8 ژوئن فرا خواند.
در این طرح تعیین رئیس، دو معاون و یک دوره انتقالی به مدت یک سال و نیم برای لیبی در نظر گرفته شده است.
حفتر با پذیرش این طرح، تمام لیبیاییها را به مذاکرات فوری فرا خواند تا بر اساس آن شورای ریاستی و دولت وحدت ملی جدید تشکیل شود؛ اما دولت وفاق ملی این طرح را نپذیرفته است.
محمد قنونو، سخنگوی رسمی ارتش دولت وفاق ملی لیبی با اعلام این که نیروهای ارتش این دولت با قدرت و قاطعیت به عملیات تعقیب شبهنظامیان تروریست حفتر ادامه خواهند داد، گفت: دولت وفاق وقتی برای تلف کردن ندارد و تصمیم به توقف جنگ را خود خواهد گرفت.
اگرچه طرح مصر با استقبال برخی کشورها روبه رو شد اما از نظر دولت وفاق ملی، این طرح راهکاری برای حل بحران لیبی نیست. از نظر مقامات طرابلس اکنون که دولت وفاق ملی در آستانه تسلط کامل به لیبی است، ارایه این طرح ها در راستای کمک به خلیفه حفتر و جلوگیری از شکست وی صورت گرفته است.
بدین ترتیب می توان گفت که لیبی همچنان صحنه مداخلات خارجی است که هریک با حمایت از گروهی، اهداف و منافع خود را در این کشور مد نظر دارند.
در نگاه نخست، نظر می رسد مصالحه گروه های لیبیایی و تعیین آینده سیاسی این کشور پای میز مذاکره راهکار بهتری نسبت به ادامه نبرد نظامی است اما باید توجه داشت که کلید تحقق این مهم قطع حضور و مداخلات خارجی در لیبی است؛ چنان که سازمان ملل نیز بر آن تاکید کرده است.
بیشتر بخوانید:
تداوم حملات نیروهای دولت وفاق لیبی به مواضع حفتر
مخالفت دولت وفاق ملی لیبی با طرح اتحادیه اروپا برای ممانعت از ورود سلاح به لیبی/ تحلیل
درخواست سازمان ملل برای برقراری آتشبس در لیبی