ایران پرس- رزمایش سال 2019 میلادی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با حضور 14 کشور و 3 هزار نظامی در پایگاه ارتش گرجستان در شهر سناکی در غرب این کشور آغاز شده است.

کشورهای آمریکا، گرجستان، لهستان، رومانی، یونان، لتونی، لیتوانی، ترکیه و اوکراین از جمله شرکت کنندگان هستند که در این رزمایش حضور دارند.

این رزمایش که بخشی از همکاری نظامی گرجستان با آمریکا و سازمان نظامی ناتو به شمار می روند؛ تا روز 9 اوت ادامه خواهد داشت.

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که پس ازپایان جنگ سرد همواره به عنوان بازوی نظامی آمریکا در کشورها و مناطق استراتژیک جهان ایفای نقش کرده است، ازجمله ابزارهای آمریکا به منظور ضربه زدن به کشورهای مستقل بویژه روسیه محسوب می شود.

پس ازاستقلال 15 جمهوری اتحاد جماهیر شوروی درسال 1991، این سازمان نظامی به شکل های مختلف به جذب این دسته از کشورها اقدام کرده است.

برنامه مشارکت برای صلح ناتو، فعال سازی سپاه صلح آمریکا، انواع تمرینهای و آموزش های نظامی از جمله راه های ترغیب جمهوری های وابسته به بلوک شرق سابق به سازمان نظامی ناتو و نهادهای غربی است.

به عنوان مثال، سازمان ناتو تمرین های نظامی با عنوان "روح سالم" (Agile Spirit) را با هدف جذب گرجستان، ازسال 2011 میلادی همه ساله در این کشور برگزار می کند. 

با توجه به سابقه خصومتهای گرجستان با روسیه، باید گفت: برگزاری رزمایشهای سازمان نظامی ناتو دراراضی گرجستان، نه تنها درجهت منافع ملی این کشور حوزه قفقاز جنوبی نیست، بلکه می تواند مشکلات داخلی و منطقه ای گرجستان را تشدید کند.

برغم تلاش های دولتمردان گرجی برای عضویت گرجستان در ناتو، برخی تحلیلگران و سیاستمداران گرجی دیدگاه دیگری دارند.

به عنوان مثال، خانم "نینو بورجانادزه"، رئیس اسبق مجلس ملی گرجستان و رهبر حزب مخالف "جنبش دموکراتیک" این کشور و از جمله کارشناسان و صاحبنظران سیاسی گرجی، در این ارتباط می گوید:

درشرایط فعلی، ناتو برای گرجستان نه یک پدیده مثبت، بلکه به یک دردسر و آسیب تبدیل شده است.

گرجستان ابتدا به حق حاکمیت، صلح و ثبات نیاز دارد.

پس ازتحقق صلح، می توان در اندیشه عضویت درسازمان های نظامی بین المللی ازجمله ناتو بود.

مشابه برگزاری رزمایش ناتو در گرجستان، این سازمان نظامی برنامه های مشابه دیگری برای سایر کشورهای همسایه روسیه تدارک دیده است.

از جمله می توان به برگزاری دوره های آموزشی ناتو برای نظامیان جمهوری آذربایجان اشاره کرد که از سال 2015 در دستور کار قرار گرفته است.

برای سایر کشورهای هم مرز با روسیه نیز، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) طرح ها و برنامه های دیگری تدارک دیده است.

هدف از اجرای این طرح ها و برنامه ها، ضربه زدن به روسیه ازطریق کشورهای همسایه این کشور است.

بدیهی است که در این شرایط، مقام های روسیه نمی توانند سکوت کنند و مجبور به عکس العمل و واکنش به تحرکات سازمان نظامی ناتو هستند.

مقام های روسیه به شدت با گسترش ناتو به سمت شرق مخالف هستند و این امر را عامل بی ثباتی مرزهای روسیه می دانند.

درمجموع، باید گفت: برگزاری تمرینات نظامی ناتو در اراضی گرجستان نه تنها منافع این کشور را تامین و تضمین نخواهد کرد، بلکه به زیان منافع ملی درازمدت این کشور است.138/118

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتربخوانید:

آغاز تمرینات نظامی ناتو در گرجستان