ایران پرس- آمریکا تلاش می کند نظامیان خود را در پوشش نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) در عراق حفظ کند.

به لحاظ امنیتی، عراق در مقایسه به سالهای گذشته شرایط نسبتاً مساعدی را طی می کند.

از سال 2014 تا پایان 2017 عناصر گروه تروریستی داعش در مناطق مختلف عراق حضور داشته و یک سوم از جغرافیای این کشور را اشغال کرده بودند.

طی این مدت، وضعیت امنیتی در عراق وخیم ترین شرایط را در دهه های اخیر داشته است.

با این حال، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در صدد ایجاد پایگاه نظامی و حضور در عراق نبوده است، در حالی که ارتش و نیروهای مردمی عراق موفق شدند مناطق اشغال شده این کشور توسط داعش را آزاد کنند و اکنون تهدید داعش برای عراق قابل مقایسه با سال های گذشته نیست، یک منبع آگاه نظامی عراق روز 16 جولای اعلام کرد که نیروهایی از ناتو در یک پایگاه نظامی در عراق مستقر خواهند شد.

 

پرسش مهم این است که اهداف حضور نظامیان ناتو در عراق در شرایط کنونی چیست؟

به نظر می رسد حضور نظامیان ناتو در عراق دو هدف ظاهری و پنهانی دارد؛

به لحاظ ظاهری، حضور نظامیان ناتو با هدف آموزش نظامیان عراقی که یکی از برنامه های راهبردی ناتو در همکاری با کشورهای غیر عضو است، انجام می شود.

در همین راستا، «ینس استولتنبرگ»، دبیر کل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز 11 جولای اعلام کرد که ناتو با ایجاد هیأت غیرنظامی جدید در عراق برای آموزش نیروهای این کشور تحت رهبری کانادا موافقت کرده است.

با این حال، تلاش برای حضور ناتو در عراق اهداف پنهانی دارد.

یکی از مهمترین اهداف این است که نظامیان آمریکایی بتوانند در قالب نظامیان ناتو در عراق حضور داشته باشند.

آمریکا در سال 2011 تلاش زیادی انجام داد تا نظامیان این کشور در عراق باقی بمانند، اما مخالفت قاطع دولت و پارلمان وقت و همچنین مردم عراق سبب خروج نظامیان آمریکایی از عراق شد.

آمریکا در سال 2014 بار دیگر در قالب ائتلاف بین المللی ضد داعش نظامیان خود را وارد عراق کرد.

 

اکنون در حالی که مبارزه با گروه تروریستی داعش در عراق پایان یافته و حضور نظامیان خارجی از جمله نظامیان آمریکا ضرورتی ندارد، مردم و گروههای عراقی بار دیگر خواستار خروج نظامیان آمریکا از این کشور هستند.

 دولت آمریکا با هدف جلوگیری از تکرار اتفاق سال 2011 که منجر به خروج نظامیان این کشور از عراق شد، ایجاد پایگاه های نظامی ناتو در عراق را مطرح کرده است.

در همین راستا، «جمیله العبیدی»، نماینده سابق پارلمان عراق، معتقد است که تلاش‌های ناتو برای ایجاد پایگاه‌های نظامی در مناطق مختلف کشور، پوشش جدیدی برای ابقای نیروهای آمریکایی در عراق است.

در واقع، تلاش ناتو برای ایجاد پایگاه نظامی در عراق با هدف مشروعیت بخشی به حضور نظامیان آمریکایی انجام می شود.

ایجاد پایگاه نظامی در عراق توسط ناتو به مجوز پارلمان این کشور نیاز دارد، در حالی که اکنون عراق فاقد پارلمان است و دولت این کشور نیز صرفاً می تواند با حضور مربیان و مستشاران تحت نام ماموریت ناتو موافقت کند و اختیار دادن مجوز برای ایجاد پایگاه نظامی را ندارد.

139/110

نویسنده: سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

مخالفت بغداد با حضور نیروهای آمریکایی در عراق

تاکید ترامپ بر حضور نیروهای آمریکایی در عراق+ ویدئو