«فرانچسکا آلبانیزی» افزود: دستور بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ پیشین این رژیم، در واقع عملی کردن خواستههای ما برای دادگری و مجازات عاملان کشتار است. وی همچنین درباره شکاف میان کشورهای غربی پیرامون حکم دیوان بینالمللی کیفری هشدار داد.
هشدار«البانیزی» پس از آن صورت گرفت که دیوان بین المللی کیفری در لاهه سرانجام پس از ماهها جنایت اسرائیل علیه فلسطینیان، حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» و «یواو گالانت» را به اتهام ارتکاب جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و استفاده از گرسنگی (گرسنه سازی مردم غزه) به عنوان یک سلاح صادر کرد. این برای اولین بار است که دیوان لاهه دستور بازداشت دو مقام ارشد اسرائیلی را صادر میکند.
اکنون پس از ماه ها از گذشت جنگ غزه حکم دیوان بین المللی کیفری درحالی صادر شده است که وزارت بهداشت غزه در آخرین اطلاع رسانی خود تعداد شهدای غزه از آغاز جنگ غزه تاکنون را بیش از44 هزار نفر و تعداد زخمیها را بیش از 104 هزار نفر اعلام کرده است. کشتار و جنایات اسرائیل همچنین ادامه دارد به طوری که راه های کمک رسانی به غزه همچنان بسته است و کمک های آنروا نیز قطع شده است.
در چنین شرایطی اما، حکم دیوان بین المللی کیفری با واکنشهای مختلف و متضادی از سوی کشورهای غربی مواجه شده است. آمریکا بلافاصله بعد از این حکم نسبت به آن موضع گرفت.
«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا اقدام دیوان بین المللی کیفری در لاهه را ظالمانه دانست و بار دیگر برحمایت از اسرائیل تاکید کرد.
«ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان نیز که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، اعلام کرد: "نتانیاهو همتای اسرائیلی خود را برای دیدار از بوداپست دعوت می کند و از حکم جلب دیوان بین المللی کیفری پیروی نمی کند."
اتخاذ چنین مواضعی نهادهای حقوق بشری را نگران کرده است به طوری که اکنون گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد آن هشدار داده است.
فرانچسکا آلبانیز گفت: "کشورهایی مانند آمریکا، مجارستان و دیگران که بدون توجه به وضع موجود در غزه همچنان از اسرائیل حمایت می کنند در حال تحقیر دیوان بین المللی کیفری هستند در حالی که صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت لحظهای مهم در تاریخ جهان است."
در واقع نهادهای حقوق بشری نگران ادامه همراهی غرب در حمایت از اسرائیل برای تداوم جنایت هایش در غزه هستند. اسرائیل که طی سالها ثابت کرده است پایبند هیچ قانون و تعهدی نیست اکنون نیز علیه این حکم موضع گرفته است و متحدانش نیز به حمایت برخاسته اند. این درحالی است که ادامه این وضع با توجه به شرایط موجود، فاجعه انسانی در غزه را کامل خواهد کرد. ازاین رو مقامات سازمان ملل،تعهد به اجرای این حکم را آزمونی برای کشورهای غربی در اجرای تعهدات قانونی و بین المللی خود دانسته و نسبت به اجرا نشدن آن هشدار داده اند.
«ناتالی بوکلی» معاون آژانس امدادرسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) نیز صدور حکم بازداشت سیاستمداران ارشد اسرائیلی توسط دیوان بینالمللی کیفری را به معنای «حسابرسی برای رنجی که بر میلیونها نفر تحمیل شده» دانست و با اشاره به اینکه اساساً کل جمعیت غزه در بحبوحه یک قحطی قریب الوقوع، نیاز مبرمی به کمک دارند"، تصریح کرد که مسوولان باید پاسخگوی تمام نقض های شدید قوانین بینالمللی که در حال وقوع است، باشند و صدور حکم کنونی دیوان کیفری علیه دو تن از مقامات اسرائیل، آغاز این پاسخگویی است.
با این حال به نظر نمی رسد برخی کشورهای غربی تعهدی برای اجرای این حکم و یا تلاش برای توقف جنایات اسرائیل ، برای خود قائل باشند چنانکه طی دو روز پس از صدور حکم دیوان بین المللی کیفری، قطعنامه پیشنهادی آتش بس در جنگ غزه در شورای امنیت از سوی آمریکا وتو شد و برخی کشورهای اروپایی از جمله آلمان نیز به ادامه ارسال تسلیحات برای رژیم صهیونیستی تاکید کردند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117