ایران پرس: دور جدید گفت وگوهای وین درباره دو موضوع پیشنهادی ایران در خصوص لغو تحریم‌های ظالمانه و مسائل هسته‌ای از پنجشنبه شب با حضور نمایندگان ایران و گروه 1+4 آغاز شده است.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران در پیامی درباره مذاکرات جاری در وین بین ایران و گروه 1+4 (روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان)، طرف‌های غربی را به عمل به وعده‌های گذشته شان فراخواند.

وزیر خارجه ایران افزود، برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح آمیز است، اما رفع نگرانی هسته‌ای ادعایی طرف‌های غربی با رفع کامل تحریم های برجامی ارتباط مستقیم دارد.

در دور جدید گفت وگوها، هیات مذاکره کننده ایران، طی ابتکارعملی جدی، متون پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع «لغو تحریم‌های ظالمانه» و «مسائل هسته‌ای» به طرف مقابل ارائه کرده است.

در آغاز این دور از مذاکرات کشورهای حاضر در گفت وگوها نسبت به دور قبل ارزیابی مثبت تری از نشست های برگزار شده دارند. به گفته «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات، در نشست ابتدایی دور دوم، برخی ابهامات مهم در گفت وگوی تیم های مذاکره کننده حل و فصل شده است و مذاکرات رو به جلو ارزیابی می شود.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر اعلام کرده است با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق برجام را نقض کرده است، این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد.

طرف های اروپایی و آمریکا پس از ارائه پیشنهادات ایران سعی در القای این موضوع داشتند که ایران خواسته های خود را تغییر داده است و این می تواند موجب شکست مذاکرات شود؛ اما واقعیت این است که هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران، پیش نویس های خود را بر اساس متون بدست آمده در مذاکرات پیشین و در چارچوب برجام تنظیم نموده و با وجود تغییر دولت، رویکرد مذاکراتی ایران تغییر نکرده است.

نکته دیگر این است که جریان رسانه ای غرب، خواسته ایران برای دریافت تضمین عدم خروج دوباره آمریکا از توافق هسته ای را به عنوان مانعی در مسیر مذاکرات معرفی می کند؛ درحالی که تداوم اختلافات داخلی در آمریکا همانند تهدید برخی نمایندگان کنگره مبنی بر خروج مجدد از توافق هسته ای و همچنین سابقه بدعهدی این کشور در خروج از برجام در سال 2018 نشان می دهد، خواسته ایران کاملا منطقی و لازمه موفقیت هرگونه توافق احتمالی است.

«ژرارد آرو» سفیر پیشین فرانسه در آمریکا در این باره گفته است: "حتی اگر برجام دوباره از سر گرفته شود، در حالی که تهدید به بازگشت مجدد تحریم ها در سال 2025 وجود دارد، هیچ شرکت غربی جرات نمی‌کند در ایران سرمایه‌گذاری کند، یک بار کافی بود، ایرانی ها می دانند."

بدیهی است، هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد تا هر زمان که لازم باشد حاضر است برای کسب توافق مطلوب در وین بماند؛ پیشنهادی که طرف های دیگر از جمله روسیه و چین از آن استقبال و آن را نشانه جدی بودن ایران در دستیابی به توافق عنوان کرده اند؛ بر همین اساس جمهوری اسلامی ایران از طرف های مقابل انتظار دارد با درک دغدغه ها و مواضع اصولی ایران، ایده ها و پیشنهادات تازه ای را مطرح و از این طریق به شکل گیری مذاکره جدی بر سر متن توافق، کمک کنند.

«علی باقری کنی» مذاکره کننده ارشد ایران در گفت‌ وگوهای وین صبح جمعه با کنایه به جدیت نداشتن برخی طرف‌ها برای دستیابی به توافق لغو تحریم ها تصریح کرد: "هیات جمهوری اسلامی با جدیت به وین آمده است و قرار ملاقات‌های دیگرش را به‌هم زده و این رفتار نشان دهنده اراده ایران در گفت‌ وگوهاست."

نویسنده: حسن عقیقی

117