تحلیل؛

ایران پرس: رئیس جمهور آمریکا با بیان اینکه به اعتقاد او، در آستانه دستیابی به یک توافق در مذاکرات برقراری آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس هستیم، تاکید کرد: زمان پایان دادن به جنگ غزه فرارسیده است.

بایدن در حالی از خوش بینی در باره وصول به آتش بس در جنگ غزه با توافق بین اسرائیل و حماس سخن گفته که ایالات متحده با حمایت های همه جانبه سیاسی، نظامی و تسلیحاتی نقش اصلی را در توانمند سازی رژیم صهیونیستی به منظور تداوم جنگ غزه که اکنون در پایان دهمین ماه خود قرار دارد ایفا نموده است. دولت بایدن بارها بر به اصطلاح حق اسرائیل برای دفاع از خود تاکید کرده و به این بهانه مدرن ترین تسلیحات ساخت آمریکا از جمله هواپیماهای جنگنده نسل پنجمی اف ۳۵ را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده و به تازگی نیز قراردادی برای تحویل جدیدترین مدل هواپیمای جنگنده ضربتی اف ۱۵ به ارزش حدود ۱۹ میلیارد دلار را با تل اویو امضا کرده است.

البته این فقط سیاست جو بایدن نیست بلکه کامالا هریس معاون وی و نامزد دموکراتها برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ نیز بر تداوم این سیاست تاکید کرده است. کامالا هریس در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان درباره برنامه‌ها و سیاست‌هایش در صورت پیروزی در انتخابات آتی، گفت: سیاست جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در مورد تأمین تسلیحاتی اسرائیل را تغییر نخواهم داد.

البته دولت بایدن در چند ماه اخیر و پس از اینکه شمار شهدا و مجروحین مردم غزه به خصوص کودکان و زنان به بیش از ۴۰ هزار نفر رسیده به ظاهر خواهان برقراری آتش بس شده است. هم چنین پیش‌نویس برنامه انتخاباتی حزب دموکرات که اواسط ماه ژوئیه منتشر شد، خواستار «آتش‌بس فوری و پایدار» در غزه و آزادی اسرا شده است. با این حال در آن اشاره ای به بیش از ۴۰ هزار نفر از ساکنان غزه که بیشتر آنها کودکان و زنان بوده که در جریان جنگ اخیر شهید شده و همچنین به لزوم محدود کردن کمک تسلیحاتی به اسرائیل نشده است. این در حالی است که آمریکا اخیرا ۲۰ میلیارد دلار دیگر فروش تسلیحاتی به اسرائیل را تایید کرد.

به رغم حمایت های گسترده سیاسی و نظامی ایالات متحده از رژیم صهیونیستی و با وجود امتناع این رژیم از قبول خواسته جامعه جهانی و از جمله درخواست آمریکا برای برقراری آتش بس در جنگ غزه، اما دولت بایدن و و مقامات ارشد آمریکایی صرفا به بیان هشدار های غیر موثر به تل آویو پرداخته و از اهرم فشارهای سیاسی و مالی برای وادار کردن اسرائیل به توقف جنگ غزه استفاده نمی کنند. این در حالی است که آمریکا در کنار قطر و مصر اعضای سه گانه گروه میانجی به منظور برقراری آتش بس در جنگ غزه محسوب می شوند.

در آخرین اقدامات  در این زمینه نشست دوحه قطر روزهای پنجشنبه و جمعه ۱۵ و ۱۶ اوت به منظور از سرگیری مذاکرات برای دستیابی به توافق آتش بس در غزه و تبادل اسرا با حضور آمریکا، مصر، قطر و اسرائیل برگزار شد. پس از آن، مذاکرات آتش‌بس غزه در قاهره بدون دستیابی به توافق در ۲۵ اوت پایان یافت و حماس و اسرائیل با چند ماده ارائه شده از سوی میانجیگران موافقت نکردند اما کاخ سفید می‌گوید مذاکرات قاهره در سطح کارگروه‌هایی همچنان ادامه دارد. کارگروه‌های میانجیگری طرف‌های حاضر در مذاکرات دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه بار دیگر از چهارشنبه گذشته در دوحه تشکیل جلسه داده‌اند.

در یازدهمین ماه جنگ غزه درگیری‌های شدید میان ارتش رژیم صهیونیستی و اعضای گروههای مقاومت به خصوص حماس در مناطق مختلف باریکه غزه هم چنان جریان دارد. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی  این جنگ را با دو هدف اعلام شده نابودی جنبش حماس و بازگرداندن اسیران صهیونیست  پس از عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به راه انداخت، اما در رسیدن به این اهداف ناکام مانده است. در همین راستا، رسانه‌های رژیم صهیونیستی با اشاره به روند جنگ علیه نوار غزه و تلفات نظامیان صهیونیست اذعان کرده‌اند که وعده‌های «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر این رژیم طی یازده ماه گذشته درباره کسب پیروزی در جنگ و نابودی حماس، توخالی و عوام فریبانه بوده است.

در عین حال به نظر می رسد که نتانیاهو در برابر فشارهای داخلی به خصوص از جانب خانواده های اسرای صهیونیست و مخالفان او که در اخرین اقدام تظاهرات ۳۵۰ هزار نفری علیه او بر پا کردند و نیز فشارهای خارجی به خصوص از جانب دولت بایدن برای برقراری آتش بس در جنگ غزه مقاومت می کند. البته خواسته دولت بایدن برای پایان یافتن جنگ غزه در راستای اهداف انتخاباتی و به دست آوردن آرای مسلمانان و اعراب ساکن آمریکا و نیز بسیاری از جوانان به خصوص دانشجویان و دیگر اقشاری است که حامی فلسطینی ها و ضد رژیم صهیونیستی هستند و اکنون کامالا هریس به عنوان نامزد دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ به آرای آنها برای پیروزی نیاز مبرم دارد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر