ژنرال «رستم عنایت اف» Rustam Enayaov رئیس سرویس امنیت دولتی ازبکستان پس از 23 سال از سمت ریاست سازمان امنیت ازبکستان استعفا کرد.
پیش از این، «رئیس جمهوری ازبکستان» اظهارات تندی علیه سرویس امنیت دولتی ازبکستان ایراد کرده بود. به همین دلیل، اعلام استعفای در روزهای اخیر دور از انتظار نبود.
پیش از این،«شوکت میرضیایف» Shavkat Mirziyoyev رئیس جمهوری ازبکستان در روز 22 دسامبر 2017 میلادی، از سازمان امنیت ازبکستان انتقاد و خواستار انجام اصلاحات در این سازمان شده بود.
وی در دوران ریاست خود در سازمان امنیت در دوران زمامداری«اسلام کریم اف» رئیس جمهوری فقید ازبکستان به شدت مخالفان دولت تاشکند را سرکوب کرد و همواره یکی از چهرهای ناقض حقوق بشر در این کشور محسوب می شد.
برغم آن که، طرح موضوع اصلاح ساختار سرویس امنیت ملی ازبکستان ممکن است با جریان قدرت در داخل حاکمیت تاشکند مرتبط باشد، اما کارشناسان، انجام تغییرات در کابینه دولت تاشکند را نیز ادامه اصلاحات در ساختار قدرت قلمداد می کنند.
«بریجیت دوفور» Brigitte Dufour مدیر همکاری های بین الملی حقوق بشر گفته است:
"گرچه رئیس جمهوری ازبکستان اعلام کرده که تصمیماتی را برای تغییر در دستور کار دارد، اما زمانی ثابت می شود این اراده جدی است که شاهد آزادی کسانی باشیم که با اتهام های دروغین زندانی شده اند و رسانه ها بدون ترس قادر به فعالیت باشند."
پیش از این، رئیس جمهوری ازبکستان یک رقیب برجسته خود را در راس حاکمیت تاشکند، به زیر کشیده بود.
«شوکت میرضیایف» Shavkat Mirziyoyevرئیس جمهوری ازبکستان، در ماه می سال 2017 میلادی، طی فرمانی«رستم عظیم اف» Rostam Azimov معاون نخست وزیر ازبکستان را از کار برکنار کرده بود.
اختلاف های«شوکت میرضیایف» و«رستم عظیم اف» از دوران زمامداری «اسلام کریم اف» مطرح بود.
این در حالی است که، در سال 2016 میلادی نیز«رستم عظیم اف» Rostam Azimov معاون نخست وزیر ازبکستان به دلایل نامشخصی از سوی نیروهای امنیتی این کشور بازداشت شده بود.
«رستم عظیم اف» از سال 2000 میلادی در پست معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد ازبکستان مشغول به کار بود.
ساختار قدرت در ازبکستان بر اساس افراد خاص و دارای کاریزما
ساختار قدرت در ازبکستان بر اساس افراد خاص و دارای کاریزما و یا سمت های مختلف تعریف می شود.
در واقع باید گفت: ساختار قدرت در ازبکستان به گونه ای است که، هرم قدرت در این کشور در انحصار شخص رئیس جمهوری، رئیس سرویس امنیت دولتی و از گذشته معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد ازبکستان بوده است.
در واقع، هر سه قدرت مطرح در ازبکستان از اقتصاد این کشور نفع می برند.
به همین دلیل، سست شدن پایه های هر کدام از اعضای این هرم قدرت را می توان به معنای تلاش شخص«شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان برای حذف موانع انحصار قدرت در کشور قلمداد کرد.
نویسنده:محمدعلی طالبی
136/110