یک منبع آگاه در گفتگو با خبرگزاری "اینتر فکس" با اعلام اینکه نیروهای پلیس ترکیه روند استقرار در استان ادلب سوریه را آغاز کرده اند، افزود، در حال حاضر این نیروها دراین استان حضور ندارند اما نیروهای پلیس ترکیه در این منطقه که در چارچوب مناطق کاهش تنش می گنجد در حال استقرار هستند.
استقرارپلیس ترکیه در ادلب بخشی از توافق ماه می گذشته است که بر اساس آن نه فقط در باره ایجاد سه منطقه کاهش تنش در این منطقه به دست آمد بلکه توافق شد نیروهای ایرانی، روسی و ترک بر مناطق کاهش تنش در استان ادلب نظارت کنند و نیروی پلیس روسیه نیز عهده دار این امر در دیگر مناطق باشد.
اهمیت استراتژیک استان ادلب
اما دلیل ترکیه برای حضور در ادلب چه پیش از توافق ششمین نشست آستانه و چه پس از آن، علاوه بر همجواری این استان با ترکیه دارای اهمیت استراتژیک نیز است که قرار داشتن میان جادههای استراتژیک دمشق به حلب و حلب به لاذقیه وارتفاعات خود، موقعیت استراتژیک آنرا دو چندان کرده است.
از اینرو اهمیت استان ادلب سبب شد این استان از ابتدای بحران سوریه مورد توجه طرفهای درگیر قرار گیرد شاید از اینرو بود که نیروهای امنیتی ترکیه از ابتدای بحران سوریه برای کنترل و کمک به نیروهای وابسته به خود، در این استان حضور مداومی داشتهاند و هر ازچند گاهی هم نیروهای ارتش ترک تا مناطق مرزی همچون شهر مرزی حارم نفوذ میکردند.
لذا پیش از توافق آستانه یکی از اهداف کوتاه مدت ترکیه از حضور نظامی در استان ادلب حفظ وضع موجود میدانی در این استان بود بویژه که هر گونه عملیات گسترده نیروهای دولتی و معارض سوری در این استان سبب افزایش موج مهاجرت آورگان جنگ سوریه به خاک ترکیه بود. بنابراین کنترل ادلب بعنوان استان همجوار ترکیه مانع از نفوذ بحران به این کشور بود و دیگر اینکه مانع از افزایش آوارگان سوری به ترکیه می شد. ایجاد محور مواصلاتی برای ارسال تجهیزات نظامی برای گروهای معارض دولت سوریه نیز از اهداف پنهان ترکیه برای تسلط بر ادلب بود.
مهمترین هدف ترکیه از کنترل ادلب
اما شاید هدف مهمتر انکارا از کنترل بر ادلب جلوگیری از نفوذ کردها در قالب نیروهای دمکراتیک سوریه بود نیروهایی که مورد حمایت آمریکا قرار داشتند. بخصوص که آنکارا تقویت کردهای سوری را تهدید جدی علیه امنیت ملی ترکیه می داند. از اینرو شاید توافق ششمین نشست استانه که بر حضور نیروهای ایرانی / روس و ترک در ادلب تاکید دارد ناشی از دل نگرانیهای دولت دمشق باشد که همچنان به حضور نظامی ترکیه در این منطقه بی اعتماد است.
علت این بی اعتمادی را نیز باید در مخالفت دمشق با هرگونه مداخله نظامی ترکیه در سوریه جستجو کرد.چرا که سوریه حضور نظامی ترکیه را در خاک خود نه فقط مغایر با اصل ضرورت مقابله با تروریسم میداند بلکه این اقدام را با توجه به پیشینه رفتار آنکارا در قبال تحولات سوریه حمایت پنهان از گروههای تروریستی و معارضان سوری می داند.
اما به نظر می رسد در نتیجه نشستهای آستانه ، مسکو توانسته است تضمین های لازم را از ترکیه جهت مقابله جدی با تروریسم و عدم حمایت از معارضان سوری دریافت کند. هر چند که هنوز نه مسکو که دمشق نیز به دیده تردید به رفتار ترکیه در معادلات سوریه می نگرند. هر چند که این امیدواری وجود دارد ترکیه به مفاد توافقات بیانیه پایانی نشست آستانه مبنی بر تضمین رژیم آتشبس، تمامیت ارضی سوریه و ادامه مبارزه علیه تروریسم پایبند بماند.
در این صورت شاید نگرانی های دمشق به حضور بلندمدت ترکیه در خاک سوریه کاهش یابد .بویژه که ترکیه، ایران و روسیه تاکید کرده اند ایجاد نواحی کاهش تنش تحت هیچ شرایطی حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه را خدشه دار نمیکند. با وجود اینکه دولت دمشق به حضور پلیس ونیروهای نظامی ترکیه در خاک سوریه تردید دارد چرا که برخی مقامات نزدیک به اردوغان هنوز بر این باور هستند که ترکیه باید به حمایت خود از گروههای تروریستی ادامه دهد و وسوسه اردوغان برای نقش افرینی در معادلات منطقه موضوعی غیر قابل انکار است، مگر آنکه اکنون اردوغان این نقش افرینی را در وفاداری به توافق ششمین نشست آستانه و حمایت نکردن از گروههای تروریستی و معارضان سوری جستجو کند.113/111
امیر حسین اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
آغاز فرایند استقرار پلیس نظامی ترکیه در ادلب سوریه