جدا از جنبه های تکنیکی و فنی فیلم «فروشنده» که مورد توجه داوران جشنواره اسکار قرار گرفت، اعطای این جایزه پیامی آشکار علیه سیاست های ضد مهاجرتی دولت جدید آمریکا بود.
هالیوود با اعطای این جایزه به یک کارگردان ایرانی، اعتراض خود را به فرمان پرسروصدای دونالد ترامپ در ممنوعیت ورود اتباع هفت کشور اسلامی به آمریکا نشان داد.
در پی صدور این فرمان، اصغر فرهادی و ترانه علیدوستی، کارگردان و بازیگر فیلم «فروشنده» اعلام کردند که در اعتراض به این فرمان ضد مهاجرت و همچنین، احترام به شهروندان هفت کشور اسلامی، بویژه شهروندان ایرانی، از سفر به آمریکا و شرکت در مراسم اسکار سال جاری خودداری خواهند کرد.
فرهادی دو تن از ایرانی آمریکایی های موفق در صنعت فضانوردی آمریکا، یعنی انوشه انصاری، نخستین فضانور زن ایرانی و فیروز نادری از مدیران ارشد سازمان فضایی آمریکا، ناسا را به نمایندگی خود به مراسم اسکار فرستاد.
انصاری پس از دریافت این جایزه، به نمایندگی فرهادی ، متنی را در تقبیح سیاست های تفرقه افکنانه و ضد مهاجرتی دولت آمریکا قرائت کرد . این متن با تشویق بسیار شدید حضار به نمایندگی از جامعه فرهنگی آمریکا روبرو شد.
گرچه سیاست، همواره در اعطای جوایز اسکار نقش پررنگی داشته است، با این حال، اسکار 2017 یکی از جلوه های بارز شکاف ایدئولوژیکی در آمریکا و رویارویی صنعت سینما با کاخ سفید به شمار می آید.
جریان لیبرالی آمریکا که نفوذ گسترده ای در هالیوود دارد، به شدت نگران برنامه های محافظه کارانه دولت دونالد ترامپ است.
برنامه هایی همچون نفی سیاست های چند نژادی ، ممنوعیت های مهاجرتی بر پایه ملیت و مذهب، احداث دیوار مرزی و سرکوب رسانه های منتقد، از اقداماتی است که خطر رشد جریان های افراطی و شبه فاشیستی را در آمریکا شدت بخشیده است.
به همین دلیل، اسکار به عنوان یکی از مهمترین ترین رویدادهای صنعت سینما در جهان اینبار به محفلی بدل شد تا هر کس به شکلی، سیاست های دولت ترامپ را به چالش بکشد.
به عنوان مثال، داوران به فیلم «فروشنده» جایزه دادند، کارگردان برنده جایزه علیه سیاست های مهاجرتی دولت بیانیه قرائت کرد، حضار برای این سخنان به گرمی کف زدند و حتی یکی از مجریان برنامه با به تمسخر کشیدن عادت ترامپ به توئیت مطالب جنجالی، از روی سن برای رییس جمهوری آمریکا توئیت زد و پرسید «بیداری ؟»
حتی درخارج ازمرزهای آمریکا نیز فیلم «فروشنده» به محملی برای حمله به تندروی های ترامپ بدل شد. ساعاتی پیش از برگزاری مراسم اسکار در لس آنجلس آمریکا، چند هزار تن در میدان ترافالگار لندن جمع شدند تا بیننده مجانی این فیلم باشند.
صادق خان، شهردار مسلمان و پاکستانی تبار لندن در سخنانی پیش از اکران این فیلم، ترامپ و فرمان ممنوعیت ورود به خاک آمریکا را به شدت مورد حمله قرار داد.
استقبال گسترده مردم لندن از هر قوم و نژاد و ملیتی و مذهبی از فیلم فروشنده نشان داد که مرزبندی های غیر اصولی و دیوارکشی ها بر مبنای نژاد و مذهب، رویکردی ناپذیرفتنی در گوشه و کنار جهان است.
البته شخصیت ترامپ و عملکرد وی به عنوان رییس جمهوری آمریکا حکایت از آن دارد که به این اعتراضات چندان توجهی ندارد. با این حال، ایستادگی در برابر جنبش جهانی نفی تبعیض نژادی، مذهبی و قومیتی که در اعتراض به برنامه های ضد مهاجرتی رییس جمهوری آمریکا ظهور کرده است، حتی برای شخصی مانند ترامپ نیز آسان نخواهد بود.113/112
بیشتربخوانید:
تجمع ده هزار نفری مردم در لندن برای تماشای فیلم فروشنده+ ویدئو
استقبال از اکران فیلم ایرانی «فروشنده» در لندن
دومین اسکار برای فرهادی و سینمای ایران+ ویدئو
اعتراضات ضد ترامپ در محل برگزاری مراسم اسکار
دو مهاجر ایرانی موفق، نمایندگان اصغر فرهادی در اسکار شدند